VINCENT LAFORET/AFP
‘TO NE MOŽE SVATKO PODNIJETI‘

Kukoč otkrio koliki je Jordan bio tiranin i što je prije par dana direktno rekao velikom Michaelu!

‘Niti prema meni nije bio drugačiji. Prema svima se odnosio jednako, postojala je hijerarhija...‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. svibanj 2020. 20:51

Toni Kukoč posljednjih je dana često na naslovnicama, a razlog je naravno, planetarna popularnost 'Posljednjeg plesa', dokumentarnog serijala o legendarnim Jordanovim Bullsima koji je završio prošloga tjedna.


Kukoč, koji je bio jedna od ključnih figura legendarne momčadi iz Chicaga u osvajanju tri uzastopna naslova od 1996. do 1998. godine, sada je u velikom intervjuu za grčki Sport24 progovorio o svojoj karijeri, Bullsima, Jugoplastici, Jordanu...


"Mogu vam reći da postoji neka temeljna sličnost između Bullsa i Jugoplastike. Obje momčadi imale su sjajne trenere. Taj čovjek na klupi bio je u oba slučaja nešto posebno. Naravno, bili su tu i sjajni igrači. Igrao sam uz Dina Rađu, primjerice, ali također uz još puno sjajnih, velikih igrača u tadašnjoj Jugoslaviji. S Dinom sam odrastao, proveo s njime godine i godine karijere, treniranja, natjecanja. Zapravo, otkad pamtim te prve dane, bili smo zajedno na parketu. Bio sam svjestan da napredujemo, proživljavao sam sve to iznutra. Ali svi ti klinci koji su dolazili napravili su vrhunski posao u stvaranju jedna mini-dinastije koja je tri godine vladala Europom. Neću sad navoditi imena, ali svi mi znamo tko je bio u toj velikoj momčadi. Obje te velike momčadi bile su sastavljene od igrača koje su znale da je za uspon na vrh potrebno strašno puno treninga, boli, odricanja, i koje su znale koliko je važno biti usredotočen i posevećen konačnom cilju", objasnio je Kukoč.


Otkrio je Toni i zašto nije otišao u Bullse kad su ga draftirali 1990. godine, nego u Benetton gdje je igrao još pune dvije godine.


"Dražen mi je to savjetovao i mislim da je to na kraju bila dobra odluka".

image
Jonathan Daniel /Allsport


Bila je ta 1992. po mnogočemu prijelomna godina njegove karijere. Netom prije odlaska u Chicago, dogodio se nezaboravni okršaj sa Jordanom, Pippenom i društvom na Olimpijskim igrama u Barceloni. Hrvatska protiv Dream Teama... Jordan je u dokumentarcu 'The Last Dance' otkrio koliko su on i Pippen već tada bili nabrijani na Hrvata, 'omiljenog dečka' glavnog klupskog menadžera Jerryja Krausea s kojim su bili u sukobu, a kojega su jedva čekali poniziti na parketu.


"U Barceloni smo igrali dva puta, u skupini i u finalu. Prvu utakmicu nisam dobro odigrao jer su me njih dvojica kao tada najbolja obrambena igrača svijeta sjajno čuvali. Mislim da nema puno ljudi koji bi to preživjeli. A ja nisam imao pojma o cijeloj toj situaciji sa Jerryjem", priznao je Kukoč.


Kada je doša u Bullse, Jordan je već napustio Chicago, na godinu i pol otišao je u poznatu bejzbolsku avanturu.


"To mi je zapravo olakšalo situaciju jer sam dobio veću minutažu. Čim se Jordan vratio, shvatio sam koliko mi je pomoglo upravo što sam u Chicagu sam stasao bez njega, tada sam već igrao na tri različite pozicije", prisjeća se Kukoč.


Priča o Jordanu, naravno, je i najzanimljiviji dio razgovora. 'Posljednji ples' otkrio je zapravo i drugo lice 'Najvećeg', lice diktatora, tiranina koji je suigrače motivirao na ekstreman način - verbalnim, a ponekad i fizičkim maltretiranjem.


"Niti prema meni nije bio drugačiji. Prema svima se odnosio jednako, tjerao nas je do krajnjih granica. Istina je, za to je postojao jak razlog, jer su u našem klubu očekivanja i ciljevi bili najviši. To ne može svatko podnijeti, nije bilo jednostavno. Postojala je hijerarhija i svatko je u njoj imao svoje mjesto", objasnio je Kukoč najljepše, ali i najteže dane u svojoj karjeri.


Na kraju, ipak, ništa ne zamjera Jordanu, a smatra ga, kao i mnogi, najvećim košarkašem svih vremena.


"Vrlo je lako odgovoriti na pitanje tko je 'Greatest of all time'. Michael Jordan je košarku učinio globalnim sportom. Teško ga je uspoređivati s LeBronaom i uopće, tu novu eru s onom kada su vladali Magic i Bird. Teško je odabrati najvećeg, ali mislim da bi Jordan bio najbolji u svakoj eri", ne dvoji Kukoč.


Na kraju je otkrio i posebnu zanimljivost. Nedavno se čuo s Jordanom.


"Razgovarali smo prije nekoliko dana i rekao sam mu da sam sretan što 'Posljednji ples' završava. Znate zašto? Zato što sam u posljednja tri tjedna dobio više telefonskih poziva nego u zadnjih 20 godina".

Linker
25. travanj 2024 10:42