Andreas Rentz Bongarts/Getty Images
LEGENDA U POSEBNOJ MISIJI

KULTNI KLUB DEVEDESETIH VRAĆA SE NA VELIKU SCENU!? Tamo je stasao jedan od najboljih košarkaša današnjice, a po dobrom ih pamti i naš Toni Kukoč

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. travanj 2020. 11:45

Ako ste u devedesetima imali dovoljno godina da se sjećate NBA lige tih dana, među simbolima vremena moraju vam biti i Seattle SuperSonicsi, momčad pod dirigentskom palicom jednog od najboljih obrambenih bekova u povijesti lige - Garyja Paytona i s pokretačkom energijom čuvenog “letača” Shawna Kempa.

U kategoriju tih s dovoljno godina spada pak Kevin Garnett (43), prije četiri godine umirovljena NBA legenda, koja najesen ima zakazanu inauguraciju u Košarkašku kuću slavnih...

- Moj san je kupiti klub, oživjeti Seattle SuperSonicse, reaktivirati sjeverozapadni Pacifik - rekao je Garnett u velikom intervjuu za Associated Press.

- Seattle je bio silno važan za našu ligu i volio bih biti u mogućnosti pomoći da to vratimo. Ako postoji jedna stvar koju bih volio napraviti već sutra, onda biram ovo.

Za Seattle su igrali i Ewing, Allen, Durant...

Do 2008. godine kad su Sonicsi preselili u Oklahoma City te se “rebrandali” kao Thunder, Garnett je 27 puta išao u Seattle. I samo osam puta pobijedio. A vidi se da su Sonicsi njegovo poštovanje itekako zaradili. Pogotovo Gary Payton, kojeg smatra i svojim učiteljem te idolom u smislu “trash-talka”.

BEIJING - JULY 12:  (CHINA OUT) Kevin Garnett of the Minnesota Timberwolves arrives at the Beijing Capital International Airport on July 12, 2006 in Beijing, China. Kevin Garnett is on a six-city trip including Beijing, Shanghai and Taipei.  (Photo by China Photos/Getty Images)
China Photos Getty Images

- Igrao sam utakmice u kojima je GP istovremeno kontrolirao svoju momčad, protivnike, oba trenera, suce i sve na tribinama...

Pritom je Payton samo jedna od legendi kluba koji je jedini NBA naslov osvojio 1979. Ali i imao 11 igrača koji su danas stanovnici Kuće slavnih. Od Lennyja Wilkensa, koji je bio i trener spomenute ‘79. godine, preko klupskih legendi kao što su Payton, Spencer Haywood, Jack Sikma, Dennis Johnson i Ray Allen, do onih koji su u Sonicsima proveli kraća razdoblja - Rod Thorn, David Thompson, Patrick Ewing, Šarunas Marčulionis, Paul Westphal.

Rookie sezonu za Seattle odradio je i ponajbolji košarkaš današnjice jer su Kevina Duranta kao drugog na draftu 2007. izabrali baš Sonicsi, koji će godinu kasnije preseliti u Oklahoma City.

Sve navedeno definitivno ide u prilog ovome što priča Garnett, koji nije prvi došao na ovu ideju jer je prije nekoliko godina skupinu investitora zainteresiranih za povratak NBA košarke u Seattle pokušao okupiti Magic Johnson. Prije toga propala je pak ideja o relokaciji Kingsa iz Sacramenta u Seattle jer je “ne” rekao gradonačelnik glavnoga grada Kalifornije, još jedna NBA legenda - Kevin Johnson.

Bili su dobri, ali protiv Jordana se nije moglo

Sonicsi se u Hrvatskoj najviše pamte po nastupu u velikom finalu 1996. protiv Bullsa za koje je tada Toni Kukoč kroz šest utakmica (Chicago dobio 4-2) bio dvoznamenkast - prosječno ubacivao 13 poena, uz 4,8 skoka i 3,5 asista - za svoj prvi NBA naslov.

U toj momčadi je tandem Payton - Kemp imao veliku podršku suigrača, prekaljenih veterana kakvi su bili Detlef Schrempf, Hersey Hawkins, Sam Perkins i Nate McMillan. Ali protiv Michaela Jordana jednostavno nije išlo. Ne samo njima...

Linker
28. travanj 2024 08:29