Kyrie Irving će moći igrati i utakmice na domaćem terenu

 MARK BROWN Afp
SPORTSKI IDOL ANTIVAKSERA

Kyrie Irving je zbog stavova izgubio pravo bogatstvo, ali nije ustuknuo i sada se vraća na domaći parket

Zbog necijepljenja nije mogao igrati domaće utakmice Netsa i tako ostao bez 13,3 milijuna dolara
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 25. ožujak 2022. 17:48

Ako je Novak Đoković tijekom “slučaja Australian Open” postao najveći sportski idol antivaksera diljem svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama je to već mjesecima ranije bio Kyrie Irving. Negdašnji prvi pick NBA drafta, prvak s LeBronom Jamesom i Cavaliersima, jedan od najtalentiranijih napadača u povijesti ove lige riskirao je i u konačnici izgubio milijune dolara jer se nije želio cijepiti protiv Covida-19.

Podsjetimo, New York u kojem Irving igra za Brooklyn, jesenas je donio odredbu po kojoj necijepljeni ne smiju ići na posao, što je značilo da Netsi za domaće utakmice ne mogu računati na svoju skupo plaćenu zvijezdu. Uoči sezone su pak iz kluba objavili da na Irvinga u tom slučaju ne računaju ni za gostujuće utakmice u kojima je s obavljenim testom smio igrati, da bi se početkom siječnja smekšali i vratili ga u momčad. Naravno, samo za gostovanja.

Diskriminatorna odredba

Od nedjelje će pak Kyrie Irving moći igrati i u Brooklynu gdje je odnedavno - također s obavljenim testom - mogao barem početi dolaziti u dvoranu i sjediti u gledalištu. Dok u četvrtak Eric Adams, gradonačelnik New Yorka nije poništio ovu odredbu u sklopu mjera protiv koronavirusa.

"Baseball, košarka, biznis... moraju čekati dok ne dođu na red", rekao je prije nekoliko dana Adams koji posljednja tri mjeseca popušta mjere kao što je bio obećao da će raditi od 1. siječnja.

U cijeloj priči će Irving i Netsi profitirati zbog - baseballa. Naime, unazad nekoliko tjedana je pojačan pritisak na gradonačelnika zbog skorašnjeg početka MLB sezone, a kako u New Yorku stanuju Yankeesi i Metsi, koji imaju veliki broj necijepljenih igrača s obzirom da su bejzbolaši najmanje procijepljeni od svih američkih profesionalnih sportaša, postojala je opasnost da oba kluba na otvaranju sezone sredinom travnja budu u prilično okrnjenim sastavima. Dok bi gostujuće momčadi, kao što je to slučaj i s protivnicima Netsa i Knicksa u NBA liga, mogle nastupiti u punom sastavu jer njihovi igrači ne žive u New Yorku pa s testom imaju pravo igrati.

A koliko god to zvučalo diskriminatorno, što zapravo i jest, gradonačelnik Adams mjesecima nije popuštao...

"Radimo ono što trebamo, slijedimo znanost i po tome donosimo odluke. U New Yorku, bez obzira što napravio, imaš 8,8 milijuna ljudi i 30 milijuna mišljenja pa je tako jasno da Njujorčane nikad nećeš zadovoljiti. Zato moraš slijediti logiku, svoje srce i znanost."

Svoje srce od prvog dana sljedi i Irving, koji ni u jednom trenutku nije odstupio od svog stava, nije ga pokolebala ni činjenica da je zbog svake propuštene utakmice na domaćem parketu ostajao bez po 380.000 dolara. Kako ih je od početka sezone propustio 35, nije teško izračunati da ga je necijepljenje koštalo 13,3 milijuna. Doduše, s ukupnom godišnjom plaćom od 35 milijuna takav je gubitak nešto lakše podnijeti...

"U smislu toga gdje sam u svom životu, ostajem čvrst u svojoj odluci", posljednja je Irvingova izjava na ovu temu još tamo u siječnju kad je momčad Netsa poharao koronavirus zbog čega se ponovo potezalo pitanje njegovog (ne)cijepljenja.

Košarka ne pati

Dok je pak čekao dozvolu da može zaigrati u Brooklynu, Irving je na gostovanjima pokazivao kako sve što se događa oko njega ne utječe na njegovu košarku. Kroz 20 utakmica koliko ih je odigrao ove sezone je na prosjeku od 28,5 poena sa čime bi bio četvrti strijelac lige da ima dovoljno nastupa. U posljednjih mjesec dana pak ubacuje 38,7 poena (6 utakmica), stavio je 50 Hornetsima i 60 (!) u Orlandu, dok je u srijedu protiv Memphisa ubacio 43. I sad je konačno dočekao da može zaigrati i u Brooklynu...

Linker
24. travanj 2024 20:03