HARRY HOW Getty Images Via Afp
NEMA SPAVANJA ZA FANATIKE

Lakersi bi mogli izbaciti drugu momčad Zapada, Zubac čeka početak najneizvjesnije serije u konferenciji

Večeras se igraju prve utakmice u preostale četiri serije prvog kruga NBA doigravanja
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. travanj 2023. 16:16

Prvi dio veličanstvenog košarkaškog maratona je iza nas, u nedjelju je na rasporedu drugi. Početak doigravanja u NBA ligi u prva dva dana uvijek donosi prve utakmice u svih osam dvoboja, a kako se čelnici najjače košarkaške lige na svijetu uvijek potrude od svega napraviti spektakl, tako se te utakmice igraju jedna za drugom pa ljubitelji košarke mogu uživati u neprekidnih 10 sati.

Jučer smo donijeli najave prva četiri dvoboja, danas nastavljamo s preostalima. Posljednja mjesta u njima odlučile su posljednje utakmice play-in turnira koje su se igrale u noći s petka na subotu. U njima su do pobjeda došli Miami Heat i Minnesota Timberwolves koji su za to nagrađeni sudjelovanjem u serijama protiv prvih nositelja konferencija, Milwaukee Bucksa i Denver Nuggetsa.

Miami je pobijedio Chicago u utakmici s jako malo poena i tvrdim obranama pa se sve odlučivalo u nekoliko napada u kojima je do izražaja došla velika kvaliteta Jimmyja Butlera. Minnesota je, s druge strane, od početka utakmice protiv Oklahome kontrolirala rezultat i tako, barem na kratko, spasila sezonu u kojoj je u njihovim redovima biti jako puno turbulencija. Već dva dana nakon tih utakmica čekaju ih prvi dvoboji u serijama prvog kruga.

I danas se dio utakmica igra u europski povoljnim terminima. Sve počinje ipak malo kasnije nego jučer, ali i dalje se barem dvije utakmice mogu pogledati bez zijevanja, a za košarkaške noćne ptice ni bdjenje prvog vikenda doigravanja nije preveliki problem.

RASPORED VEČERAŠNJIH UTAKMICA:

21.00 Memphis Grizllies - Los Angeles Lakers

23.30 Milwaukee Bucks - Miami Heat

02.00 Phoenix Suns - Los Angeles Clippers

04.30 Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves


MEMPHIS GRIZZLIES - LOS ANGELES LAKERS

Memphis, predvođen Ja Morantom, prošle sezone je došao do finala Zapada što ih je automatski postavilo kao jednu od najboljih momčadi konferencije, a to su ove sezone i potvrdili. Grizliji su mirno plovili kroz sezonu i mirno došli do drugog mjesta.

Sve je izgledalo idilično dok skandali oko Ja Moranta, pištolja i svega ostalog, nisu bacili sjenu na momčad. Morant je odradio suspenziju, ali izgubio na popularnosti što i nije toliko važno uoči play-offa. Važno je to da Memphis ima dobru momčad u kojoj se Desmond Band nametnuo kao druga napadačka opcija dok je Jaren Jackson legitimni kandidat za najboljeg obrambenog igrača sezone. Tu je i Dillon Brooks koga valjda mrze navijači svih ostalih 29 klubova jer je beskompromisan, ali često i prljav, a svakako treba istaknuti i Tyusa Jonesa koji igra sjajno s klupe.

O ovosezonskim Lakersima bi se mogla napisati knjiga. Ušli su u sezonu s omjerom 2-10 i Russellom Westbrookom u momčadi. LeBron James i Anthony Davis su se mučili s ozljedama, ali i činjenicom da praktično nisu imali s kim igrati.

Izgledalo je kao da će propustiti i play-in turnir, ali to su ipak Lakersi pa su uspjeli reorganizirati momčad riješivši se Westbrooka i dovevši D’Angela Russella, Malika Beasleyja, Jarreda Vanderbilta i Ruija Hachimuru dok se Austin Reaves nametnuo kao treći igrač momčadi. Davis je u zadnjim tjednima sezone igrao na MVP razini, Lakersi su nizali pobjede i zamalo došli do šestog mjesta, a čini se kao da imaju odgovor na svaki izazov.

image
JAVIER ROJAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Javier Rojas/zuma Press/profimedia

Što se međusobnih susreta tiče, Lakersi u regularnoj sezoni imaju 2-1, a mi im, usprkos svemu, dajemo prednost i u ovoj seriji. Iako su se mučili protiv Minnesote, LeBron i Davis izgledaju zdravo, a njih dvojica su opasni za svaku momčadi.

Grizliji su ostali bez Stevena Adamsa pa imaju manje opcija pod košem, ali to možda i nije toliko loša vijest za njih jer će ovako Jackson i Davis imati direktne obračune pod košem, a Jackson je pokazao da može braniti svakoga u ligi. Pitanje je samo tko će čuvati LeBrona, odnosno može li Brooks i protiv fizički jačeg protivnika biti siguran u obrani.

Lakersi će gurati igru u reket i tu će imati prednost, ali Memphis može odgovoriti s bekovskih pozicija, a najveću snagu će imati u nevjerojatno brzim napadima koje postavlja Morant. Memphis je momčad koja je u stanju organizirati napad svega nekoliko sekundi nakon primljenog koša.

Može li Morant igrati na MVP razini i hoće li pogađati vanjske šuteve koje će mu Lakersi sigurno ostavljati s obzirom na to da nije fenomenalan tricaš? Čini nam se da su to najvažnija pitanja u seriji, a bez obzira na to kako će Lakersi sigurno imati i loših izdanja mislimo da su LeBron, Davis i društvo u usponu forme te da će izbaciti drugog nositelja Zapada.

Prognoza serije: 4-2 za Lakerse


DENVER NUGGETS - MINNESOTA TIMBERWOLVES

Denver je za ovu sezonu čekao i dočekao Jamala Murryja i Michaela Portera kojih nije bilo prošle sezone zbog ozljeda. Murray je odigrao dosta dobro dok su oko Portera i dalje ostali upitnici pa se čini sve jasnije da on nije igrač koji je zaslužio 180 milijuna dolara na 5 sezona.

No, Nuggetsi ionako imaju Nikolu Jokića koji je opet odigrao sezonu na MVP razini, Aaron Gordon je bio jako dobar baš kao i Kentavious Caldwell-Pope. Denver ima dobro posloženu petorku, ali jasno je da sve počinje i završava s Jokićem što i nije pretjerano loša opcija.

O ovoj sezoni Minnesote bi se moglo jako puno napisati. Sve je počelo s tradeom za Rudyja Goberta za kojeg su Wolvesi dali četiri picka prve runde te Malika Beasleyja, Patricka Beverleyja, Walkera Kesslera, Jarreda Vanderbilta i Leandra Bolmara. Osim ovog posljednjeg, svi bi bili korisni članovi rotacije i s pravom se pita zašto su dali toliko puno za Francuza koji jeste odličan obrambeni igrač, ali u napadu nije ni blizu vrhunske klase.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

No, bilo je kako je bilo, Minnesota nije dobro ušla u sezonu, ozlijedio se i Karl-Anthony Towns, a očigledno je problem bio i u D’Angelu Russellu jer su nakon njegovog tradea počeli igrati bolje. Pomogla im je činjenica da je Anthony Edwards potvrdio svoj talent te igra na All-NBA razini, a u posljednje vrijeme priključio mu se i Towns.

Sukob Goberta i Kylea Andersona u posljednjoj utakmici sezone je već dovoljno opjevan, a Wolvesi su u toj utakmici izgubili i jako važnog obrambenog igrača Jadena McDanielsa. Ipak su kroz play-in izborili doigravanje pa će za nagradu dobiti brzo ispadanje od Nuggetsa. Doduše, u regularnoj sezoni je bilo 2-2, ali Denver je puno bolja momčad i trebala bi lako proći u drugi krug. Jedino ako Gobert ne zaigra na ekstra razini, a u to baš ne vjerujemo.

Prognoza serije: 4-1 za Denver

PHOENIX SUNS - LOS ANGELES CLIPPERS

Kevin Durant, Devin Booker, Chris Paul i Deandre Ayton. Ovakav kvartet vjerojatno nema nitko u cijeloj NBA ligi, a samo je pitanje hoće li oni biti dovoljno zdravi u ovom doigravanju. Uigranost je, naravno, dodatni problem, kao i činjenica da su u tradeu za Duranta ostali bez nekoliko igrača pa im je sada rotacija smanjena.

No, Josh Okogie je pokazao da može popuniti startnu petorku, a s klupe imaju dovoljno opcija u liku i djelu Camerona Paynea, Torreyja Craiga, Bismacka Biyomba i Terrencea Rossa.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Što ćemo s Clippersima? Oni su tijekom sezone imali strašno velikih problema s ozljedama pa nisu uspjeli uigrati momčad s Kawhijem Leonardom i Paulom Georgeom kao nositeljima igre. Uostalom, George je i sada ozlijeđen pa će propustiti početak ove serije. Clippersi su imali problema i s playmakerima pa su na kraju morali posegnuti za Russellom Westbrookom koji tako u ovoj momčadi traži iskupljenje za sve ono što je proživljavao u Lakersima. Igra Westbrook dobro, ali smo ipak skeptični oko toga da on može biti važan faktor u playoffu.

Serija je u regularnom dijelu sezone završila neriješeno, 2-2, ali teško je na osnovu tih utakmica tražiti neke zaključke zbog svih ozljeda i promjena rostera koji su se događali u obje momčadi.

Prognoza serije: 4-3 za Phoenix

MILWAUKEE BUCKS - MIAMI HEAT

Tijekom cijele sezone Milwaukee Bucksi su odavali dojam kako je doigravanje jedina stvar koja ih zanima. Igrali su oni odlično, ali su jako pazili da se igrači ne vrate prerano nakon lakših ili težih ozljeda, a nitko nije imao ni preveliku minutažu. Svejedno su imali najbolji omjer u cijeloj ligi, Giannis Antetokounmpo je u užem izboru za MVP-a, a Jrue Holiday i posebno Brook Lopez su imali fenomenalne sezone.

Bucksi nisu puno mijenjali roster u odnosu na prošlu sezonu, samo su jezgri dodali korisne igrače zadatka u likovima Joea Inglesa, Jae Crowdera i Gorana Dragića. Njima je samo naslov u mislima, tako igraju i tako se ponašaju.

Miami je prošle sezone imao najbolji omjer na Istoku, a ove godine se dosta mučio te tek preko play-in turnira ušao u doigravanje, a i tu su bili blizu ispadanju jer su izgubili od Atlante te tek u završnici slomili Chicago. Heat je opet imao problem s ozljedama, ali i rosterom jer su u sezonu ušli s manjkom visine na gotovo svim pozicijama. Na to se nadovezao problem sa šutem pa su od najbolje tricaške momčadi lige u sezoni ranije, ove pali na 27. mjesto. No, ta momčad ima Jimmyja Butlera, igrača kojem je vjerojatno najlakše vjerovati u cijeloj ligi u završnicama utakmica.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Što se tiče serije koja nas očekuje, jedno je u njoj sigurno - bit će utakmica s jako malo poena u njoj. Obje momčadi igraju čvrstu obranu s naglaskom na branjenje reketa, ali tu Bucksi imaju veliku prednost u sjajnoj kombinaciji Giannis - Lopez.

Napisali smo već da Miami ima problema s visinom, a to će Milwaukee znati iskoristiti posebno kada se Lopez bude izvlačio na vanjski šut te time iz reketa povlačio Bama Adebaya. Miami će tada praktično ostati bez visine u reketu jer je prvi sljedeći član startne petorke po visini Butler s 203 centimetra. Giannis ima 211.

Miami će morati pogađati trice na visokom nivou i tu će važnu ulogu imati Tyler Herro i Max Strus, a ako momčad s Floride uspije dovesti utakmice u neizvjesnu završnicu, u njoj ćemo ipak više vjerovati Butleru nego Giannisu.

Ipak, Milwaukee je favorit, imaju ipak previše oružja u ovoj borbi koja će na trenutke sigurno biti rovovska. U najmanju ruku.

Prognoza serije: 4-2 za Milwaukee

Linker
22. travanj 2024 08:16