JAYNE KAMIN-ONCEA Afp
TRALJAVO ODRAĐEN POSAO

Lakersi su traljavi, James će izgubiti još jednu godinu, a iz LA-ja s ljubomorom gledaju prema Brooklynu

Skupocjena momčad iz Los Angelesa tone sve dublje, a jedna se zvijezda pokazala promašajem
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. prosinac 2021. 17:34

Nije to bio spektakl kakvom se nadao Adam Silver kad je krojačima NBA rasporeda naložio da se na Božić sudare Los Angeles Lakersi i Brooklyn Netsi sa čak šest All Star igrača na rosteru, po tri na svakoj strani. Nova varijanta korona virusa, taj omikron, prorijedio je oba sastava. Kevina Duranta je poslao, valjda, u već treću izolaciju od početka prošle sezone, Kyrieja Irvinga nema od početka ove, jer se tvrdoglavo ne želi cijepiti, dok je Anthony Davis – ništa novo - opet ozlijeđen.

Netsima se iz “protokola” tek vratio James Harden, Netsi su omikronom pogođeni vjerojatno najviše od svih 30 klubova, ali i takvi su, sklepani, bili prejaki za Lakerse. LeBron James nije mogao sam, nije dobio ništa od Russella Westbrooka, a oko Westbrooka se lome koplja od ljetos kad je potpisao za klub iz svoga grada. Zapravo, teško je reći da su se lomila koplja, jer je više analitičara i stručnjaka naginjalo tezi da će s Westbrookom Lakersi više izgubiti, nego dobiti. Nevjerojatno da je tako i da se problemom smatra višestruki All Star, čak i MVP jedne godine s triple-double prosjekom, ali brojke su neumoljive, ne samo zbog omjera 16-18 i zbog aktualnih pet poraza u nizu.

Trojka od 120 milijuna

Westbrook je, naime, problem čak i kada igra dobro, jer je sa sobom u miraz donio ugovor od 44 milijuna dolara, te na taj način maksimalno suzio manevarski prostor za konstrukciju momčadi za napad na titulu prvaka. James, Davis i Westbrook koštaju kao svetog Petra kajgana, više od 120 milijuna dolara, pa se generalni menadžer Rob Pelinka našao u nemogućoj misiji. S jedne strane mora udovoljavati željama i prohtjevima Jamesa, možete li uopće zamisliti da mu povremeno negativno odgovori? Naravno da je to teško i kad je James poželio Westbrooka, priča je bila završena. Evo ti Westbrook, za ostalo će biti “snađi se, druže”, a Pelinka se nije uspio snaći, ruke su mu bile vezane. Na neke stvari nije ni mogao utjecati. Kao što je bilo u slučaju Pattyja Millsa, Lakersi su ga htjeli, ali Australac je za minimalan ugovor odabrao Netse i u nedjelju uz Hardena “spalio” Lakerse sa 34 koša i osam trica. Bilo je tu i nesreće, kao kod Kendricka Nunna, od kojega se puno očekivalo, ali Nunn još nije odigrao niti jednu utakmicu ove sezone.

Ako ćemo maknuti sa strane šampionsku, neponovljivu 2020. godinu iz Balona u Orlandu kad se Lakersima sve poklopilo, od Jamesa do Davisa, preko epizodista poput Kylea Kuzme, Montrezla Harrella, Alexa Carusa… činjenica jest da je nestao onaj privilegij sa zapošljavanjem Jamesa kao garancijom da ćeš igrati u finalu NBA lige.

U prvoj godini su Lakersi s ozljedom Jamesa ostali bez doigravanja, u trećoj su bili dovoljno dobri samo za “play in” i eliminaciju od Phoenixa u prvom krugu (Davis je, naravno, bio ozlijeđen), a nekako i ova sezona ide u istom smjeru. Davisa neće biti još najmanje mjesec dana, James je propustio već dvanaest utakmica, a to što je Westbrook igrao u svima, nema veze. Nije dobro, momčad nije pogođena i ne uspijeva živjeti samo na Jamesu, koji napadački briljira s 27,4 koša, 6,5 asistencija i 6,8 skokova u prosjeku. U njegovih posljednjih četrnaest utakmica deset je puta zabio najmanje 30. Omjer Lakersa u tim utakmicama? Šest pobjeda. S njim na parketu u 40 minuta protiv Brooklyna bili su na plus devet. Bez njega u samo osam uspjeli su otići na minus 16. Westbrook je bio baš tragičan, uzalud mu triple-double sa šutom 4-20 kad je minus bio još veći (23).

- Imao je pet skokova u napadu, dao nam ekstra posjede, borio se žestoko i ostavio sve na terenu. Kad je tako, ja nemam problema s njegovim šutom 4-20. Loša večer – branio ga je James.

Pogrešni igrači

Mora ga braniti kad ga je doveo. On je za njega odgovoran.

- James je jednostavno spektakularan. Mrzim što se njegov učinak gubi u porazima – rekao je David Fizdale, koji u odsustvu trenera Franka Vogela vodi momčad.

Što napraviti da se taj disparitet kompenzira i da momčad ne ovisi toliko o čovjeku koji će za par dana (30. prosinca) proslaviti 37. rođendan?

- Klonirati ga.

Možda je izjava efektna, ali nije rješenje. Možda ga jednostavno nema, jer je već ranije sve uprskano i dodatno pojačano ozljedom Davisa. S time su sve slabosti isplivale na površinu. Traljav je posao odrađen ljetos i zato iz Los Angelesa mogu samo s ljubomorom gledati prema Brooklynu. Jednako koncipirana momčad, jednaki problemi sa salary capom, jedne superzvijezde od početka nema… Netsi su na vrhu Istočne konferencije s omjerom 22-9, Lakersi na sedmom na Zapadu, pa čak i da se kompletiraju i da nekim čudom proigraju, tamo stanuju neke opasne momčadi preko kojih neće biti prolaza do finala. Finale i borba za naslov prvaka je jedino što ih zanima, ali odigrali su na pogrešne igrače. Prije svih James. Što je uspio u Miamiju i Clevelandu (u povratku), u Lakersima baš i ne ide, makar je uzeo četvrtu titulu. Za većinu, za svih, to bi bilo dosta, ali za njega je premalo.

Linker
26. travanj 2024 07:29