USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA
BOJAN BOGDANOVIĆ ZA SN

‘LeBron i Modrić posebne su klase sportaša, ne mogu zamisliti sebe da tako igram u njihovim godinama‘

Najbolji hrvatski košarkaš ušao je u šuterski ‘march madness‘ s kojim predvodi svoj Utah Jazz
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. ožujak 2022. 14:58

U posljednje tri utakmice na prosjeku je od gotovo 28 poena, a pri tome trice šutira sa 60 posto preciznosti. Usput, Utah Jazz u seriji je pobjeda, od sedam utakmica koje su odigrali nakon All Stara, Jazz je dobio njih pet, iako ih raspored ne mazi. Pri tome je Bojan Bogdanović, a o njemu se radi, potukao sve šuterske rekorde franšize kad je OKC-u stavio 11 trica, a i svojevrstan rekord NBA lige jer za 35 postignutih poena u toj utakmici nije ubacio niti jednu dvojku.

Šuteri šutiraju. A Bojan Bogdanović je, znamo to već, šuterska mašina. Javio se s - terapije.

- Dobio sam neki udarac u nogu protiv Portlanda i ne idem na gostovanje u San Antonio, jer imamo odmah dan nakon toga kod kuće Kingse, pa je odlučeno da igram tu utakmicu. Druga mi je to utakmica koju ću propustiti ove sezone, da je panika igrao bih, ovako je procijenjeno da propustim ovu.

Uhvatili smo ritam

Ono što trenutačno igra Bogdanovića je napunilo samopouzdanjem, a osjećaj mora biti strašan kad sve što baciš prema košu ulazi. Kao protiv OKC-a.

- Protiv Clippersa sam u doigravanju jednom ubacio devet trica, ovo mi je svakako rekord i osjećaj je sjajan. Imao sam problema sa šutom, jer sam zbog ozljede prsta na lijevoj ruci morao nositi zaštitu. Nije mi to šuterska ruka, ali me smetalo, jer mi je prst bio ispružen s tom zaštitom, morao sam se tu navikavati na drugačiji prijem lopte. Kad sam skinuo tu zaštitu, psihološki sam se odmah popravio, a to se i osjetilo na ovim utakmicama.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

No, ne bi to bilo tako da Bojan nije imao u rukama dosta lopti, da ga suigrači nisu tražili, da je iz dotrčavanja precizan kao što je većina lige precizne na spot-up šutu. Takav Bogdanović je ozbiljna prijetnja...

- Činjenica je da sam šuter i svakom šuteru je teško igrati kad mu ne dolaze lopte. Posljednjih mjesec dana sam igrao praktički bez šuta za tri, ali cijela momčad treba te moje šuteva. Puno je lakše kad ja pogađam, jer se uz mene mora vezati protivnički suigrač, a tada ostane dosta prostora za Mitchella, Conleyja, Clarksona i njihove prodore, puno više prostora i za Goberta. Kad ja pogađam, niti jedna se obrana ne usudi pomagati s mene...

Utah je nakon All Star breaka uhvatila ritam, čak se može ustvrditi da su u nekim utakmicama podsjetili na izdanja koja su imali lanjske sezone, kad su bili u nekim dijelovima sezone i prva momčad lige.

- Izgubili smo nakon All Stara od Pelicansa, ali ta je utakmica stigla u našoj gostujućoj turneji, nakon što smo bili na putu 12-13 dana. Usput su Pelicansi tada bili u sjajnom nizu, stigli smo nakon njihovih uzastopnih pet, šest pobjeda, pa su bili puni samopouzdanja. Sada opet to nije tako, imaju problema s Ingramom. Opet smo se nakon toga poraza podigli i to nam je jako važno jer smo imali težak siječanj, s puno ozljeda, s koronom kod nekih igrača. Opet, sada smo na putu na kojemu želimo biti, pokazujemo igru kakvu želimo igrati, to je ono što tražimo.

Sve drugačije bez Joea

Do konca osnovnog dijela sezone nema puno, igra se još manje od mjesec dana, iako u tako kratkom vremenu, računajući i ogled Jazza kod Spursa u noći s petka na subotu, momčad iz Salt Lake Cityja treba odigrati čak 16 utakmica. Gdje će se na koncu zaustaviti, koje mjesto je realno osvojiti uoči play-offa, sada su četvrti na Zapadu?

- Po nekim projekcijama koje su radili TV kuće, mi smo označeni kao momčad koja ima najteži raspored na koncu sezone. Osim što igramo puno u gostima, što ćemo morati na turneju na Istok od 12-13 dana, kod kuće nam dolaze najbolje momčadi s Istoka, a i u gostima ćemo igrati s onima koji se bore za play-off. U svakom slučaju, neće nam biti lako. Čak bih rekao da je manje važno na kojoj ćemo poziciji završiti od toga koliko ćemo se do početka doigravanja podići na razinu na kojoj želimo biti.

image
ALEX GOODLETT Afp

Kao što je važno da ostanu zdravi. To im nije uspjelo lani kad su se našli u doigravanju?

- Za svaku momčad je to ključ, a kod nas je ta situacija još i značajnija jer momčad je tako slagana da igramo timski, pa ovisimo puno o svakom igraču iz rotacije. Čim jedan izostane, to se osjeti.

Pa su se morali i te kako prilagoditi na igru bez Joe Inglesa koji se najprije ozlijedio, bio izgubljen za sezonu, a onda je i trejdan u Portland.

- Poremetilo nas je to jako, jer je Joe jako važan za svlačionicu, dosta priča, pa i na minutama odmora. Usput, bio je jako važan za našu drugu petorku, jer je Clarkson igrao jako dobro uz njega. Joe je playmaker u pravom smislu te riječi, on uvede sve ostale u ritam utakmice, pa tek onda sebe. Ima iskustva, bio je tu dugo, zna trenera i sustav, pa je nas je njegova ozljeda dosta pogodila i morali smo pohvatati konce.

Sada je ta faza završena?

- Drugačije moramo igrati. Čim je stigla ta ozljeda, znali smo što nas čeka. Tek kad nekoga izgubiš shvatiš koliko ti nedostaje.

Dobro, vratimo se procjene, želite u svakom slučaju jednu od prve četiri pozicije na Zapadu kako biste imali prednost domaćeg parketa u prvoj rundi doigravanja?

- Sve je tu blizu, mi smo sada četvrti, ali Memphis i Golden State nam bježe dvije pobjede, dok nam Dallas puše u vrat, jer je dvije pobjede iz nas. Kako mi imamo jedan od najžešćih domaćih terena u ligi ta prednost domaćeg parketa u prvoj rundi doigravanja značila bi nam dosta, posebno jer kod nas je ludilo kad krene taj play-off ugođaj.

Kako mu izgleda ukupna liga, ide li sve prema velikom finalu Bucksa i Sunsa?

- Bucksi su branitelji naslova, pa su oni sigurno momčad na koju treba računati. Kažem, ovisit će dosta o tome kako će tko proći s ozljedama do konca sezone, jer i lani su ozljede dosta toga krojile. Na Zapadu su Sunsi i Warriorsi koji igraju dobro. Međutim, tu smo i mi, jer mi se nikoga ne bojimo i ne trebamo se nikoga bojati. Ovisimo sami o sebi, a ako budemo odigrali kako znamo i možemo, sigurno je da smo se u stanju sa svima potući.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Lakersi? Nemam pojma

Što se zbiva s Lakersima?

- Iskreno, nemam pojma. Dosta je tamo ozljeda, imaju s tim dosta problema i teško je tu nešto reći kad nisi unutra i ne poznaješ do kraja situaciju. Definitivno, tamo su na okupu velika imena, zašto to ne izgleda bolje ne znam. Sigurno dio odgovara leži u ozljedama Davisa, on je za njih jako važan.

Posljednjih dana svjedočili smo nekim čudesnim prezentacijama. Prvo je LeBron James stavio 56, a oda je Luka Modrić odigrao neke čudesne utakmice za Real, uključujući i onu s kojom je izbačen PSG u osmini finala Lige prvaka. LeBron će u prosincu napuniti 38 godina, Luka Modrić u rujnu 37. Bojan Bogdanović će za mjesec dana napuniti 33. Pronalazi li u tim prezentacijama i motiv za sebe, za produžiti karijeru?

- Oba igrača su klasa sama za sebe, ljudi koji dominiraju u svojim sportovima. Evo, ja ću uskoro napuniti 33 godine i trenutačno sam u najzrelijim košarkaškim godinama. I realno je, ukoliko ne govorimo o ekstremima, da budem na ovoj razini godinu, dvije, a onda da dođe do nekog pada. Ova dva igrača su primjeri gdje oni iz godinu u godinu postaju sve bolji i bolji. A u tim godinama je takvu razinu doista teško držati.

I za kraj, živimo u vrijeme ruske invazije u Ukrajinu, neki naši igrači, treneri su u Rusiji. Je li se Bojan uhvatio u razmišljanjima što bi on učinio da se u ovom dijelu karijere zatekao u Rusiji?

- Ne znam uopće što bih rekao o toj temi, jer mi je iz ove perspektive o tome teško pričati.

Luku Dončića nisam pitao, ali ja ću sigurno biti u reprezentaciji u lipnju

U međuvremenu je Hrvatska odradila dvije utakmice protiv Švedske, a bile su to i prve dvije utakmice na klupi reprezentacije koju je vodio Damir Mulaomerović. On će biti osmi izbornik koji će voditi Bojana Bogdanovića, nakon Joke Vrankovića, Jasmina Repeše, Velimira Perasovića, Ace Petrovića, Ivice Skelina, Dražena Anzulovića i Veljka Mršića.

Bogdanović je, podsjetimo, u reprezentaciji od ljeta 2010. godine...

- Gledao sam obje utakmice protiv Švedske i u prvoj je bilo dosta nervoze. Teško je igrati kad se u takvoj utakmici još i ne pogodi šut. Dobro smo branili njihove bekove, ali to smo izgubili, a sada, kad smo dobili u Švedsku, vidimo da bi nam ta pobjeda i te kako puno značila. Opet, izvukli smo kasnije izgubljenu utakmicu u gostima, a ono što su dečki odigrali u drugom poluvremenu treba nam biti smjernica, način na koji Hrvatska treba igrati, s takvom agresivnošću, željom...

Igrao je pred koji dan protiv Luke Dončića, a upravo će nam Slovenija biti sljedeći protivnik 30. lipnja. U utakmici u kojoj ćemo moći imati sva oružja na raspolaganju. Jesu li pričali?

- Nismo pričali o reprezentaciji, nisam ga niti pitao hoće li igrati tu utakmicu, ali on na reprezentaciju gleda na način koji je i kod mene prisutan, pa tako ne dvojim da će biti tu. Onaj tko izgubi tu utakmicu u Ljubljani bit će u teškoj poziciji, ne samo za plasman na SP, nego i za probiti se u drugu rundu kvalifikacija.

Hoćemo li mi biti kompletni?

- To ne znam, ne želim pričati u nečije drugo ime, jedino mogu potvrditi da ću ja biti u reprezentaciji. Ukoliko budem, jasno, zdrav.

I u Salt Lakeu će se gledati derbi, očekujem da se Hajduk vrati u utrku za prvaka

Inače, ne treba uopće dvojiti, u Salt Lake Cityju će se u subotu gledati derbi HNL-a.

- Ma naravno da ću gledati. Očekujem da će biti dobra utakmica i da će se Hajduk vratiti u utrku za prvaka, anulirati dva kiksa u posljednje vrijeme.

Koliko se on nervira dok gleda Hajduk?

- Poprilično. Baš se nerviram. Ok, jedno vrijeme je to išlo jako dobro, pa se nisam trebao nervirati, ali onda su se dogodili ti kiksevi...

Linker
03. svibanj 2024 17:35