LeBron James

 STEPH CHAMBERS Afp
PRESTIGAO JABBARA

LeBron za povijest, klanjali mu se i protivnici: Zabio je najviše koševa u povijesti NBA lige

Da bi postao službeno najbolji strijelac NBA lige, mora zabiti najviše samo u regularnoj sezoni.
Piše: Goran Čičin - MašanskerObjavljeno: 13. veljača 2022. 11:12

Niti jedan igrač u povijesti NBA lige nije postigao više koševa od LeBrona Jamesa. Zvijezdi Los Angeles Lakersa u subotu je trebalo 19 poena protiv Golden State Warriorsa kako bi pretekao Kareema Abdul-Jabbara i postao igrač s najviše poena ostvarenih u regularnom dijelu sezone i doigravanju.

Semafor je pokazivao da je do kraja susreta manje od pet minuta, kad je veliki LeBron ubacio tricu i stigao do svog 21. koša, odnosno 44.152. poena u NBA konkurenciji. Abdul-Jabbar je ostao na drugom mjestu u povijesti s 44.149 poena, od kojih je 38.387 ostvario u regularnoj sezoni, a 5.762 u play-offu.

Ipak, slavlje nije bilo potpuno jer su Warriorsi pobijedili 117:115.

- Teško mi je sad govoriti o tome, mrzim bilo što raditi kad na kraju izgubimo. A imali smo priliku za veliku pobjedu – izjavio je James koji je susret završio s 26 koševa, 15 skokova i osam asistencija.

Otkrio je ovaj legendarni košarkaš kako su mu suigrači i članovi stručnog stožera čestitali na izvanrednom postignuću, a dobio je i mnoge poruke podrške od obitelji i prijatelja.

image

LeBron James

STEPH CHAMBERS Afp

- Zahvalan sam na prilici igranja na najvišoj razini. Volim košarku, volim biti dijelom NBA lige, i to što mogu inspirirati tolike različite generacije. Pretpostavljam da je to prilično velika stvar – rekao je LeBron James.

Komplimente je na račun svoje zvijezde sipao trener Lakersa Frank Vogel.

- To je prilično cool, nevjerojatno. Sve što je taj momak učinio tijekom svoje karijere je jednostavno izvanredno. Zato vjerujem da je najveći igrač svih vremena – istaknuo je Vogel.

Poklonili su mu se i suparnici iz redova Warriorsa.

- Ne znam koliko mu je još preostalo, možda dvije ili tri godine. Ali NBA fanovi bi trebali cijeniti to što još uvijek mogu gledati tako čudesnog igrača – rekao je Klay Thompson.

Stephen Curry je dodao:

- Kad pomisliš koliko je utakmica odigrao i kako dugo to radi, ta dugovječnost je legendarna. Igrati toliko, biti u tako puno doigravanja, osvajati naslove i sve to ponavljati iz godine u godinu, a kraj još nije na vidiku. To je baš posebno ostvarenje.

Jamesu je potrebno manje od 500 poena kako bi pretekao Karla Malonea koji drži drugo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca svih vremena u osnovnom dijelu NBA sezone, dok je vodeći Abdul-Jabbar udaljen manje od 2000 koševa. Na ljestvici najboljih strijelaca u doigravanju James drži prvo mjesto još od 2017. godine, kad je pretekao Michaela Jordana.

Trener Warriorsa Steve Kerr također je odao priznanje LeBronu.

- Mislim da je njegova najpodcjenjenija kvaliteta to kako vodi brigu o svom tijelu i kako nastavlja igrati tako dugo na tako visokoj razini. On je još uvijek na vrhuncu svoje igre, na vrhu lige – istaknuo je Kerr.

image
LACHLAN CUNNINGHAM Afp

A brojke odlično ilustriraju formu u kojoj se trenutačno nalazi LeBron. U subotu je zabio 25 ili više koševa u 22. uzastopnoj utakmici, što je najdulji niz te vrste u njegovoj karijeri. S prosjekom od 29,1 poena po susretu je drugi igrač lige iza Joela Embiida iz Philadelphije (29,3). To je Jamesu četvrti najbolji prosjek u 19-godišnjoj karijeri u kojoj je, prije Lakersa, nastupao za Cleveland Cavalierse i Miami Heat.

Prosjek koševa kojeg je ostvario u aktualnoj sezoni je daleko bolji od prosjeka ostalih igrača koji su u NBA-u igrali svoju 19. ili još kasniju sezonu. Kobe Bryant postavio je 2014./15. rekord s prosjekom od 22,3 poena po utakmici, no zbog ozljede je u svojoj 19. NBA sezoni odigrao samo 35 utakmica

Linker
18. travanj 2024 16:07