EYEPRESS VIA AFP/AFP/PROFIMEDIA Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia
OŠTRI NAPAD NBA ZVIJEZDE

‘Licemjeri! Danas nosite ukrajinsku zastavu, a meni ste prijetili kaznom! Ali, što je sa drugim zemljama...‘

‘Tirani Vladimir Putin i Xi Jinping su zločinački partneri i prijetnja globalnoj sigurnosti i slobodnom svijetu...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. ožujak 2022. 13:18

Turski košarkaš Enes Kanter Freedom, veliki kritičar diktatorskih režima diljem svijeta i neumorni borac za ljudska prava, prozvao je vodstvo NBA lige i svoj bivši klub Boston Celtics za licemjerje zbog stava oko rata u Ukrajini. Kanter, koji je nakon nedavnog dobivanja američkog državljanstva svome imenu i prezimenu dodao i riječ Freedom (Sloboda), ogorčen je što najjača liga na svijetu nije na isti način kao Ukrajince podržala i druge ugrožene narode.

"Licemjeri! Vidim da treneri Celticsa nose bedževe s ukrajinskom zastavom, što podržavam. Ali, što je sa Sirijom, Afganistanom, Ujgurima, Hong Kongom, Tibetom, Tajvanom? Zašto je u redu govoriti o kršenju ljudskih prava u Ukrajini, ali ne i u drugim zemljama? Nema dovoljno profita iz Rusije? Kad sam nosio tenisice s porukama o podizanju svijesti o kršenju ljudskih prava širom svijeta, Celticsi su me molili me da ih uklonim i prijetili su da će me kazniti. Danas Celticsi nose bedževe s ukrajinskom zastavom", napisao je Kanter na Twitteru.

U kasnijoj objavi je dodao:

"Tirani Vladimir Putin i Xi Jinping su zločinački partneri i prijetnja globalnoj sigurnosti i slobodnom svijetu. Oni su katastrofa za svoju zemlju i cijelo čovječanstvo. Zaot je važno da podržimo Ukrajinu i Tajvan."

Kanter je, inače, jedan od najžešćih kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog čega se više ne može vratiti u zemlju u kojoj je odrastao. Posljednji NBA angažman 29-godišnji centar imao je u spomenutim Boston Celticsima koji su ga prošli mjesec mijenjali u Houston, no Rocketsi su odmah raskinuli ugovor s njim i otada je Freedom slobodan igrač. Uvjeren je da je razlog tome otvoreno kritiziranje vodstva NBA lige, ali to ga očito neće ušutkati.

Linker
17. svibanj 2024 19:07