CHRISTIAN PETERSEN Afp
NEZAUSTAVLJIVI DALLAS

Luka Dončić i Mavericksi uništili Phoenix za prvo finale Zapada nakon 11 godina, Boston izbacio prvake

Košarkaši Bostona i Dallasa izborili su finale Istočne, odnosno Zapadne konferencije u NBA ligi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. svibanj 2022. 06:06

Dallas je u sedmoj utakmici polufinala Zapada doslovno uništio Phoenix te kao gost slavio 123:90 za 4-3 pobjedu u ovoj sjajnoj seriji prepunoj preokreta.

"Bila je ovo nevjerojatna večer. Ne znam što bih rekao", kazao maestralni Luka Dončić.

Zapravo je sve rekao odmah na startu utakmice kada je pogodio prva tri šuta, od kojih su dva bila za trice. Dallasu je prvu četvrtinu dobio 27:17, a na poluvrijeme otišao s 57:27. Utakmica je već tada bila gotova. Dončić je u prvom poluvremenu ubacio 27 poena, baš koliko i kompletna momčad Phoenixa. Pridružio mu se s klupe Spencer Dinwiddie, koji je dodao još 21 poen. Njih dvojica ubacili su 48 od 57 poena Mavericksa. Dončić je na kraju postigao 35 poena (šut 12-19, trice 6-11, 10 skokova i 4 asistencije), Dinwiddie se zaustavio na 30 (šut 11-15, trice 5-7). Da je trebalo zabili bi daleko više.

image
CHRISTIAN PETERSEN Afp
image
CHRISTIAN PETERSEN Afp

Dallas je pak u transu, izborio je finale Zapadne konferencije prvi put od 2011. godine.

"Mnogo ljudi su rekli da će utakmica biti jednosmjerna", rekao je trener Mavsa Jason Kidd sa smiješkom. "Bili su u pravu."

Trener Sunsa Monty Williams nije skrivao razočaranje nakon teškog poraza.

"Večeras smo odigrali najgoru utakmicu sezone. Znam koliko su to dečki željeli. Jednostavno nismo mogli izvesti, nismo mogli ništa ubaciti. Dallas je igrao odlično od početka do kraja. Nisam nas dobro pripremio za sedmu utakmicu," kazao je.

Naravno, nije Dallas bio taj koji je trebao pobijediti u nedjelju. Phoenix je bio veliki favorit kladionica, momčad koja je imala uvjerljivo najbolji omjer u ligi tijekom osnovnog dijela sezone, ali i momčad koja je prošle godina igrala NBA finale. Međutim, četvrti nositelji Mavericksi su ti koji putuju na utakmicu protiv Golden Statea koja je na rasporedu već u srijedu.

image
CHRISTIAN PETERSEN Afp

Što se dogodilo s Phoenixom? Sunsi su izgledali kao momčad koja se potpuno raspala pod pritiskom sedme utakmice. Promašili su sve što se moglo promašiti. Već do poluvremena mnogi navijači Sunsa priredili su im koncert zvižduka, što na NBA parketima nije tako čest slučaj kad je domaća momčad u pitanju.

Posebno je to bila loša večer Chrisa Paula i Devina Bookera. Booker je utakmicu završio s 11 poena i pogodio je tek 3 od 14 šuteva. Paul je imao 10 poena i četiri asistencije. Sunsi su šutirali samo 37,9% iz polja. S tim da su puno toga pogodili u posljednjoj četvrtini kad je već sve bilo gotovo. Sunsi su drugu godinu zaredom izgubili seriju doigravanja nakon što su poveli 2-0. Slavili su i u prve dvije utakmice i u finalu prošle sezone protiv Bucksa, prije nego što su izgubili potom izgubili četiri u nizu.

Veliki Chris Paul ima 37-godina i nema naslov NBA prvaka. I ova je sezona otišla u nepovrat...

U međuvremenu na Istoku Boston je također uvjerljivo nadigrao Milwaukee (109:81) u odlučujućoj sedmoj utakmici. Junak nije Jayson Tatum, nego Grant Williams, koji je odigrao utakmicu karijere te postigao 27 poena. Williams je uspio ispaliti nevjerojatnih 18 trica, od kojih je sedam pogodio. Očito su gosti preuzeli koncepcijski rizik pustivši Williamsa da ispaljuje trice potpuno slobodan. Rizik im se nije isplatio, te je NBA prvak već sada završio sezonu.

image
ADAM GLANZMAN Afp

Bucksi su u prvom poluvremenu vodili i s po 10 poena prednosti, Boston se činio grogiran i izgubljen, ali se uspio vratiti te na odmor otići s 48:43. da bi u 3. četvrtini otišao na +15 te praktički riješio utakmicu. Tatum je uz dosta problema s prekršajima postigao 23 poena (7-14), te pridodao 8 asistencija i 6 skokova. Brown je zabio 19 (8-16) uz 8 skokova.

image
ADAM GLANZMAN Afp

Zvijezda Bucksa Giannis Antetokounmpo završio je utakmicu s 25 poena (šut 10-26), 20 skokova i devet asistencija, ali je i on u trenucima dok se utakmica u trećoj četvrtini lomila imao seriju promašaja, od kojih su mnogi bili ziceri. Sjajnu domaću obranu predvodio je prekaljeni Al Horford, koji je sjajno čuvao Giannisa.

Miami i Boston prvu utakmicu finala Istoka igraju u utorak u Miamiju.

NBA doigravanje:

Polufinale Istočne konferencije

Boston - Milwaukee 109:81

(Boston je pobijedio u seriji 4:3)

Polufinale Zapadne konferencije

Phoenix - Dallas 90:123

(Dallas je pobijedio u seriji 4:3)

Raspored odigravanja utakmica finala doigravanja Istočne i Zapadne konferencije NBA lige:

ISTOČNA KONFERENCIJA - FINALE

Miami Heat - Boston Celtics

1. utakmica: 17. svibnja: Miami - Boston
2. utakmica: 19. svibnja: Miami - Boston
3. utakmica: 21. svibnja: Boston - Miami
4. utakmica: 23. svibnja: Boston - Miami
(ako će biti potrebno)
5. utakmica: 25. svibnja: Miami - Boston
6. utakmica: 27. svibnja: Boston - Miami
7. utakmica: 29. svibnja: Miami - Boston

ZAPADNA KONFERENCIJA - FINALE

Golden State Warriors - Dallas Mavericks

1. utakmica: 18. svibnja: Golden State - Dallas
2. utakmica: 20. svibnja: Golden State - Dallas
3. utakmica: 22. svibnja: Dallas - Golden State
4. utakmica: 24. svibnja: Dallas - Golden State
(ako će biti potrebno)
5. utakmica: 26. svibnja: Golden State - Dallas
6. utakmica: 28. svibnja: Dallas - Golden State
7. utakmica: 30. svibnja: Golden State-Dallas

NAPOMENA: Konferencijska finala se igraju na četiri pobjede

Linker
24. travanj 2024 10:17