Luka Šamanić

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA JL

Luka Šamanić: Jokić sve vidi prije drugih. Reprezentacija? Apsolutno svi imaju isti cilj

"Markkanen je zezao za tu utakmicu, ali rekao sam mu da ima sreće što ja nisam igrao ha, ha..."
Piše: Andro PolićObjavljeno: 17. travanj 2024. 15:02

Dvadesetak sati nakon što je u San Franciscu gazio parket Chase Centera, najmodernije NBA arene, i isporučio 14 poena protiv Golden State Warriorsa, Luka Šamanić rezimirao nam je sezonu među košarkaškom elitom. Uz osam sati minusa i znatno hladnije uvjete u odnosu na Zagreb, 24-godišnji Zagrepčanin javio nam se iz Salt Lake Cityja, gdje je završio avanturu s Utah Jazzom. Kada se krajem mjeseca otisne s američkog tla u smjeru domovine, iza sebe će ostaviti najdeblju sezonu NBA karijere, u kojoj je odigrao 43 utakmice, s upečatljivijim završetkom kampanje. S obzirom na to da su Jazzeri ostali dva mjesta tanki za mjesto u play-in turniru, momčad iz Delta Centera nišu okreće prema idućoj sezoni, a hrvatski košarkaš za Jutarnji se osvrnuo na proteklu godinu, ali i progovorio o budućnosti u nacionalnoj vrsti.

Dan nakon završetka sezone, kako komentirate ovogodišnju avanturu? Jeste li očekivali veću minutažu?

- Trebat će vremena da se sve slegne. Naravno, bilo bi bolje da sam možda više igrao, ali važno je iz svega nešto naučiti, a to sam napravio. U NBA nema puno dogovora, radiš ono što ti se kaže. Očekivao sam malo više minuta, ali uvijek sam nastojao dobro odraditi posao kada dobijem priliku.

image

Paul George i Luka Šamanić

HARRY HOW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Ipak, uspjeli ste ostaviti nešto deblji pečat u završnici sezone. U zadnje četiri utakmice igrali ste više od pola sata, a u tim ste susretima prosječno ste ubacivali preko 15 poena…

- Istina, ali ne radi se samo o poenima, važno je provesti minute na parketu, dobiti osjećaj protiv vrhunskih igrača, tada se može vidjeti u kakvom ste stanju.

Naziru li vam se planovi za iduću sezonu? U ljetnu tržnicu ući ćete kao slobodan igrač.

- Ništa ne znam, samo znam da trebam trenirati, ali prvo i odmoriti. Jesam li pričao s Jazzom? Prerano je za nagovještaj što će biti, tek treba vidjeti nakon drafta. Ne razmišljam o tome, želim doći doma u Hrvatsku što prije, vidjeti svoje, otići na more i onda se vratiti u trening.

S vama je u Salt Lake Cityju i osobni kondicijski trener Slaven Hlupić, koliko vam on pomaže u vašem razvoju? U čemu biste htjeli najviše napredovati kao igrač?

- Sa Slavenom radim već godinama. I u Hrvatskoj, i u Americi. Nemam se na što požaliti, sve je odlično, s vremena na vrijeme stiže u SAD i kombiniramo suradnju. Htio bih napredovati u šutu za tri poena, na tome sam radio neke promjene. Možda to nije odmah bilo onako kako sam htio, ali će na duge staze sigurno stići rezultati, kada uhvatim konstantu.

Prije tjedan dana ostvarili ste double-double učinak (15 poena, 10 skokova) protiv aktualnih prvaka, Denver Nuggetsa, a prošle sezone ubacili ste im 23 poena, što vam je i najbolja večer u NBA karijeri. Jeste li posebno "nabrijani" protiv njih? Kako je igrati protiv Nikole Jokića?

- Ma ne ha, ha… Ali kada igraš protiv Jokića, a on je za mene vjerojatno najbolji u ligi, onda uvijek želiš igrati dobro. Posebno je igrati protiv takvog igrača. Velik je, ali ima odličan osjećaj. Može pogoditi tricu, a ako ga idete udvajati da vam ne zabije hrpu poena, onda vas odmah kažnjava čitanjem igre, sve vidi prije drugih, nevjerojatan je. Jesmo li pričali? Samo smo se pozdravili i međusobno si čestitali, vidjeli smo se više puta.

image

Nikola Jokić i Luka Šamanić

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Od zvijezda s kojima ste se susretali na dnevnoj bazi, protiv koje vam je bilo najteže igrati?

- Ima dosta igrača koji su vrlo teški. Jokić je sigurno jedan od najtežih, ali nismo ista pozicija, bilo je teško protiv LeBrona, Duranta, Giannisa… I Dončić naravno, jednu utakmicu je odigrao "ludo" protiv nas.

A od suigrača iz Jazza? Tko vas je najviše oduševio?

- Bio sam vrlo blizak s Laurijem Markkanenom i Simoneom Fontecchijom, izgradili smo dobar odnos. Tek kada odigrate par utakmica u većoj minutaži, onda shvatite kako su velike stvari koje rade igrači poput Markkanena i Jokića. Odigraju 82 utakmice, u svakoj skupe preko 35 minuta, a svaki napad ide preko njih. To iscrpljuje, ali svaka im čast, zato su posebni. Lauri je All-Star, od njega se može puno naučiti, dugo je u ligi.

Kada ste ga već spomenuli, jeste li s njim popričali o berlinskom popodnevu iz rujna 2022., o utakmici koje se nerado sjećamo? Finska je uništila hrvatske snove na EuroBasketu, a vaš prijatelj ubacio nam je 43 poena…

- Jesmo, pričali smo. Odnosno, on se dotaknuo toga. Zezao me, ali rekao sam mu da ima sreće što nisam igrao ha, ha…

image

Lauri Markkanen na EuroBasketu 2022. protiv Hrvatske

PAWEL PIETRANIK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

"Život u avionu" jedan je od zaštitnih znakova NBA lige. Koliko je naporan takav ritam?

- Nije toliko ubitačno, ima i gorih stvari, možda smo se svi previše razmazili. Međutim, zahtjevno je, putuje se stalno u druge gradove, skupi se umora.

Tko će preuzeti NBA tron? Koga vidite u finalu?

- Od svih momčadi protiv kojih smo igrali, Nuggetsi su najbolji. I Boston je odličan, to bi moglo biti finale, ali na duge staze dajem prednost Denveru, mislim da će obraniti naslov.

U zadnje dvije utakmice odradili ste „malu hrvatsku turneju“. U subotu su vas u Los Angelesu ugostili Clippersi i Ivica Zubac, a u nedjelju ste u San Franciscu odmjerili snage s Warriorsima i Darijom Šarićem. Jeste li razmijenili koju riječ na hrvatskom u Kaliforniji?

- Jesmo, naravno. Uvijek je odlično vidjeti svoje ljude tako daleko od doma. Obojica su imala odličnu sezonu, drago mi je što smo se vidjeli.

Je li jedna od tema bila i reprezentacija?

- Nismo imali puno vremena za razgovor, ali mislim da smo sva trojica uvijek otvoreni i spremni igrati. Volimo to i želimo nešto napraviti skupa.

image

Luka Šamanić i Ivica Zubac

JOHN MCCOY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Je li vas kontaktirao izbornik Josip Sesar?

- Čuli smo se prije, nešto i prošlog ljeta. Kažem, uvijek sam otvoren za reprezentaciju.

Želi li reprezentacija uhvatiti vlak za Olimpijske igre u Parizu, na kvalifikacijskom turniru mora preskočiti Slovence, Grke i ostale "nagazne mine". Osjećate li zajedničku želju da se konačno napravi novi iskorak?

- Naravno, osjeti se to. Odlična smo reprezentacija, možemo pobijediti bilo koga ako smo na razini, nije ni bitno protiv koga igramo. Postoji velika želja, apsolutno je svima cilj da se konačno nešto napravi, dobri smo i svi smo gladni uspjeha.

image

Luka Šamanić u dresu reprezentacije

IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
17. travanj 2024 15:03