Austin Reaves (desno, s loptom u rukama) nije izabran na draftu ove godine

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
NEOČEKIVANI JUNACI

Ma kakvi LeBron, Davis i Westbrook: Klinci, bek na minimalcu i totalni anonimus, predvode LA Lakerse

Los Angeles Lakersi su najbolji kada su njih dvojica na parketu...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. studeni 2021. 23:22

Los Angeles Lakersi su sinoć upisali još jednu tešku pobjedu, ovaj put protiv Miami Heata. Već treći put ove sezone momčad iz 'Grada anđela' je slavila nakon produžetka, a jedan od junaka utakmice je bio Malik Monk. On je u 35 minuta postigao 27 poena s fantastičnim šutem od 10/13, a pogodio je 4 trice iz 7 pokušaja. Tome je dodao i 6 skokova te 3 asistencije i zaslužio pozornost novinara nakon utakmice.

"Ovakvu ulogu sam imao nekoliko puta u Charlotti kada je dosta igrača bilo ozlijeđeno. Morao sam odigrati veći broj minuta i raditi stvari koje inače ne radim. Dosta sam radio na popravljanju svoje igre pa sam bio pripremljen na ovaj trenutak", rekao je Monk nakon utakmice.

On je jedan od mnogi igrača koji su se Lakersima priključili ove sezone, ali njegov potpis nije dobio veliki odjek u medijima koji su bili koncentrirani na dolazak Russella Westbrooka, ali i svih drugih veterana koji su došli u potrazi za prstenom. Pričalo se o Carmelu Anthonyju, Dwight Howardu, Rajonu Rondu, Trevoru Arizi i drugima, a Monk je zanimao samo one najzagriženije pratitelje NBA lige koji su znali da su Lakersi potencijalno dobili dobrog mladog igrača.

Monk je u NBA ligu došao 2017. godine kada su ga 11. pickom na draftu uzeli Charlotte Hornetsi. Tamo je proveo četiri sezone, a prošle godine je imao najbolju sezonu s prosjekom od 11,7 poena uz 43,4% šuta i 40,1% za tricu u 20,9 minuta koliko je prosječno bio na parketu. Činilo se da je Charlotte dobio dobrog mladog igrača za klupu, ali Hornetsi mu, pomalo iznenađujuće, nisu ponudili novi ugovor odlučivši se za neke druge opcije. Još veće iznenađenje je bila činjenica da je on odmah potpisao jednogodišnji ugovor s Lakersima i to za minimalni iznos plaće od nešto manje od 1,8 milijuna dolara. No, očigledno se i on vodio idejom kako mu je ovo prilika za osvajanje NBA prstena.

image

Malik Monk je bio najbolji igrač Lakersa u pobjedi protiv Miamija

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Iako su Monkove šuterske brojke trenutno nešto manje od lanjskih - prosječno ubacuje 9,8 poena po utakmici uz 45,2% šuta i 38% za tricu - po jednoj statističkoj kategoriji je najbolji igrač Lakersa, a to je +/- statistika, odnosno podatak koliku koš-razliku momčad iz Los Angelesa ima kad je on na parketu. U ukupnom zbroju Monk je na +54 te je jedan od 5 igrača momčadi s ozbiljnom minutažom koji je trenutno u 'plusu'. Od velikih zvijezda najbolji je Anthony s +32 dok je LeBron James jedini od 'velike trojke' u pozitivi, na +15. Anthony Davis je na -31 dok su Lakersi s Westbrookom na parketu ove sezone ukupno bili u zaostatku od 36 poena. No, to ipak nije najgori rezultat jer Avery Bradley na -65.

Monk u ovoj statističkoj kategoriji predvodi Lakerse, a odmah do njega je još jedan mladić, do ove sezone potpuni anonimac Austin Reaves. On je proveo čak 5 godina u sveučilišnoj košarci jer je jednu godinu pauzirao zbog odlaska s Wichita Statea u Oklahomu, a na ovogodišnjem draftu ga nitko nije izabrao. Na kraju je potpisao ugovor s Lakersima za nešto više od 900 tisuća dolara, a svi su mislili kako će se on više baviti 'dodavanjem ručnika' nego košarkom. No, trener Frank Vogel mu je dao povjerenja već u drugoj utakmici sezone protiv Phoenixa i od tada 23-godišnji Reaves ima stalnu ulogu u Lakersima.

Reaves sinoć protiv Miamija nije igrao zbog lakše ozljede, a u 10 utakmica ove sezone je na parketu bio prosječno 21,3 minute te ima prosjek od 6,1 poena i 2 skoka i 1 asistenciju uz 47,8% šuta. No, s njim na parketu Lakersi izgledaju dobro pa je njegova ukupna +/- statistika +45, što ga stavlja odmah iza Monka, a ako se sve podijeli s brojem utakmica dođemo do prosjeka od +4,5 po utakmici. Svojim pristupom Reaves je odmah postao ljubimac navijača Lakersa koji su tako prežalili odlazak Alexa Carusa u Chicago Bullse.

Malik Monk i Austin Reaves. Njih dvojica sigurno nisu planirani da budu bilo kakav važan faktor u Lakersima ove sezone, ali za sada su oni svijetle točke pomalo kaotičnog ulaska momčadi iz Los Angelesa u sezonu. Uz njih je tu i Carmelo Anthony koji je sa 17,6 poena trenutno među kandidatima za najboljeg šestog igrača NBA lige, a veliki trojac još uvijek čekamo u punom sjaju.

Linker
27. srpanj 2024 01:38