EZRA SHAW Afp
REKORDI SE SAMO NIŽU

Mašina koja ne misli stati: Čudesni Curry može i sam, njemu je svejedno tko ga i kako čuva

Dvostruki MVP lige i trostruki prvak u ovoj NBA sezoni ponovo igra košarku od koje zastaje dah
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. svibanj 2021. 19:25

Kad je prije pet godina postao prvi - i još uvijek jedini - jednoglasno izabrani MVP u povijesti NBA lige, Steph Curry je vodio Warriorse do najboljeg omjera u povijesti (73-9) sa 30,1 poena po utakmici, uz 50 posto šuta iz igre od čega 45 posto za tri poena. Ove sezone Steph Curry je na 31,9 poena, iz igre gađa 48,6%, dok je “iza luka” na 42,6 posto...

Razlika? Warriorsi su nekoliko utakmica prije kraja osnovnog dijela tek osmi na Zapadu pa stoga Curry ove sezone ne figurira kao MVP favorit, već je to Nikola Jokić, dok navodno jače argumente imaju i Giannis Antetokounmpo te Joel Embiid... Međutim, ono što Curryjevu sezonu čini impresivnom je činjenica da osim što više uz sebe nema Kevina Duranta, koji je prije nešto manje od dvije godine preselio u Brooklyn, Warriorsi drugu sezonu zaredom nemaju ni Klaya Thompsona, ponovo zbog potrganih ligamenata u koljenu. A Curry i u takvim uvjetima - sa suigračima kao što su Draymond Green i Andrew Wiggins, koji rade puno dobrih stvari no ni na koji način nisu u stanju raširiti teren za najboljeg šutera svih vremena te tipovima koji se zovu Juan Toscano-Anderson, Kent Bazemore, Damion Leee, Jorfdan Poole... - ponovo izgleda kao nezaustavljiva mašina.

image
EZRA SHAW Afp

Prevedeno, Stephu Curryju je svejedno, njemu nitko ne treba otvarati prostor jer može on to sebi iskreirati i sam. Što nije teško kad si u mogućnosti ladno se dignuti s 10 metara bez ikakve sumnje da ćeš takav šut staviti. I tako Curry kroz dosadašnu 61 utakmicu pogađa 5,4 trice po utakmici ili više od dosadašnjeg rekorda lige (5,1), koji je sam postavio 2016. i izjednačio 2019. Kako sve to izgleda na terenu možda je najbolje pokazala posljednja utakmica s Jazzerima u kojoj je Curry pogodio tricu za pobjedu, da bi večer zaključio s 3-13 “iza luka”. Debelo, debelo ispod svog standarda...

- Cijelu večer su trojica bila na njemu - objasnio je Steve Kerr, trener Warriorsa.

- Neki drugi momci su dali poene i to je ono što trebamo jer ne možemo očekivati da će nas Steph napadački nositi baš svaku večer. U preostale tri utakmice osnovnog dijela sezone će Curry loviti svoj drugi naslov najboljeg strijelaca lige, u toj utrci mu za vratom puše Bradley Beal iz Washingtona. I nema sumnje da Steph pazi na njega.

- Naravno da ga pratim - lakonski je rekao kad su ga pitali za komentar Bealovih 50 poena Indiani prošli tjedan. 600 utakmica manje Konačni natjecatelji kakav je Steph Curry sve prate, pogotovo ljude s kojima se utrkuje. I stoga ne sumnjajte da zna kako do apsolutnog NBA rekorda Raya Allena dijeli još samo 66 trica. Radi se o ukupnom zbroju pogođenih trica u sezoni i doigravanju. Curry je dosad izbrojao 3292, Allen je stao na 3358.

S tim da je potonji odigrao gotovo 600 utakmica više! Šesto! Čudesni rekordi se samo nižu jer u međuvremenu je Curry postao najbolji strijelac u povijesti Warriorsa tako da je srušio - Wilta Chamberlaina, čovjeka poznatog i po tome da bi se knjiga NBA rekorda mogla zvati “njegovom biografijom”...

- Chamberlain je zabio puno koševa - smijao se Steph nakon rušenja velikog Wilta.

- Očito je da se radi o legendi Warriorsa i cijele lige, ali ja sam blagoslovljen što od početka karijere nosim isti dres, što sam stalno vezan za Golden State. To je prilično ludo, a imam još nekoliko poena za zabiti, uz - nadam se - još pokoju pobjedu tijekom tog procesa. Pobjede su u konačnici sve što ga zanima jer u suprotnom ne bi prihvatio Duranta na način na koji ga je prihvatio kad je ovaj odlučio doći iz Oklahoma Cityja.

To mu se pak vratilo s dva naslova prvaka. Steph Curry je do sada u karijeri pokazao da može voditi momčad do naslova, da u šampionskoj momčadi može biti fantastična druga opcija, dok sad demonstrira da nije zaboravio što treba raditi kad si glavni. Još kad mu se sljedeće sezone ponovo priključi Klay Thompson, Warriorsi će opet izazivati strahopoštovanje kod svih u NBA ligi.

Top 3 tricaša

SEZONA
1. Ray Allen 2973 (1300)
2. Stephen Curry 2822 (760)
3. Reggie Miller 2560 (1389)


DOIGRAVANJE
1. Stephen Curry 470 (112)
2. LeBron James 414 (260)
3. Ray Allen 385 (171)

Linker
20. travanj 2024 00:40