ALES FEVZER Ales Fevzer
RITAM SPORTA

Matković je bio zicer za NBA, u subotu se u Čačku sa stilom oprostio od košarke u Europi

Što može Karlo Matković u New Orleans Pelicansima, tek treba vidjeti
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. veljača 2024. 09:12

Kad je Hrvatsku Luka Dončić na početku ljeta 2022. uništio u Ljubljani, na već pomalo izgubljenim kvalifikacijama za SP, pa smo nešto kasnije dekapitirani u sudaru s Finskom u Rijeci, za pripreme za nadolazeći Eurobasket, tadašnji izbornik Damir Mulaomerović dobio je Karla Matkovića.

Dok su nam se Slovenci rugali u Stožicama, Matković je čekao NBA draft. Upravo je zaključio sezonu u Megi koja je hrvatskog centra definitivno profilirala u ozbiljnu vrijednost, a onda je na draftu, na kraju balade, kad je ostalo vrlo malo mjesta, a dosta igrača koji su se nadali, Matković kao 52. pick osvanuo na listi New Orleans Pelicansa. Druga runda je značila da igrač ne mora odmah put NBA lige i to je bilo negdje ono čemu se nadali i igračev agent Miško Ražnatović, ali i Cedevita Olimpija, čiji je Matković bio igrač.

Karlo Matković imao je ispred sebe jednu, a ispalo je sezonu i pol dodatnog sazrijevanja u Ljubljani, a kako bi to moglo izgledati zorno je pokazao ususret tog Eurobasketa, koncem kolovoza 2022. Opet smo se, sada na pokusu, sudarili sa Slovencima, ovoga puta u Celju, a Hrvatska je tada, u punom sastavu, protiv punog sastava Slovenije odigrala najbolju utakmicu tog ljeta i da suđenje nije otišlo u domaće sfere, upisali bi tada vrijedan skalp nad Lukom Dončićem i prijateljima. Karlo Matković je u toj utakmici pokazao kako može na iskakanjima na Dončiću promijeniti ideju onoga čija je ideja posve drugačija od svega što se danas igra košarke. Matković je tada odigrao vrhunsku partiju i pokazao svima što može i koliko vrijedi.

Prva sezona u Ljubljani bila je svakakva, jer je Matković donio iz reprezentacije ozljedu s kojom se mučio, a kad bi uhvatio kontinuitet pokazao bi koliko vrijedi. Niti ova sezone nije počela naročito, a nije Matkoviću naročito na ruku išla selekcija momčadi. Osim onog intervala u kojemu je na žeton u Ljubljanu stigao Klemen Prepelič. Iako nominalno nije play, Prepelič razumije košarku, pa je vrlo brzo shvatio kakvu moć nakon rola ima u srcu reketa Matković, a kako voli dodati, Prepeličeva dodavanja stvorili su učas Matkovića za čovjeka preko dvadeset poena, a sebe igračem od preko deset asista po utakmici.
OK, Cedevita Olimpija je gubila u serijama u Eurokupu, tek je u 16. nastupu sezone stigla do pobjede, jedine u Eurokupu, ali Matković je svoju igru popravljao u raznim segmentima. Postao je čuvar obruča, prava opasnost za svakog protivničkog beka koji bi se sjurio na polaganje, a promjenom notornog Simonea Pianigianija sa Zoranom Martičem, Matković je dobio slobodu i na šutu za tri poena.

Bio je to konačni paket moći. Snaga u reketu, sjajan roler, momak koji je u stanju preuzimati u obrani, sada je dobio i moć širenja reketa u napadu.

Opet, iz perspektive Cedevite - koja ga je kao klinca dovela iz Livna, koji je odrastao na Velesajmu od svoje 14 do 18 godine, kada se preselio na posudbu u Beograd (prvo OKK Beograd, onda i Mega) - nije se sve to moglo kapitalizirati, ako tu ne gledamo čisto na odštetu koja će sletjeti u Ljubljanu i svakako činjenicu da će se Cedevita moći pohvaliti kako je nakon Jusufa Nurkića i Džanana Muse transferirala još jednog igrača za NBA.

Karlo Matković u subotu u Čačku odigrao svoju posljednju klupsku utakmicu u Europi. Odigrao ju je sa stilom, ubacio je 19 poena, skupio devet skokova i opalio tri blokade. Pozdravio se sa suigračima, s klubom i krenuo na najveću avanturu života.
Cedevita Olimpija je ostala bez igrača koji je u ABA ligi prosječno zabijao 15,6 poena i skupljao 7,2 skoka, ostala je bez svojeg najboljeg igrača u trenutku kad se može dokopati trećeg, a s obzirom na fokus Zvezda i Partizana na Euroligu, možda ido drugog mjesta na koncu sezone. Realno, sportski za Cedevitu dopuštenje odlaska usred sezone najboljem igraču u NBA ligu nema smisla, ali financijski sigurno ima.

Što može Karlo Matković u New Orleans Pelicansima, tek treba vidjeti. Je li mu sudbinu u startu vezana za G League, ili će odmah u roster trenutačno šeste momčadi Zapada, ubrzo ćemo saznati. Osim što je jasno da Karla Matkovića nećemo gledati u dresu reprezentacije na utakmicama protiv Francuske i Cipra koncem veljače. Ali, trebao bi biti tu u srpnju na olimpijskim kvalifikacijama. Opet protiv Slovenije i Dončića...

Linker
21. kolovoz 2024 13:12