AFP
NOVO RUHO LAKERSA

Metuzalemi iz Los Angelesa: Roster im ima prosjek od 31.5 godinu, a imaju sedam All Star igrača...

Kalifornijska momčad u novoj će sezoni imati čak šestoricu košarkaša s 35 ili više godina
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. rujan 2021. 20:14

Možda bi Los Angeles Lakersi mogli razmisliti o promjeni nadimka, barem za sljedeću sezonu i preimenovati se u, na primjer, Methuselahs. Metuzalemi, dakle, jer imaju čak šestoricu igrača s 35 ili više godina. U NBA ligi takvih ima još samo četrnaest, pritom najstariji od njih jest zapravo ukras, odnosno služi za čuvanje i prenošenje “kulture Heata” (Udonis Haslem).

Šest od dvadeset je lijepih i okruglih 30 posto, a Lakersi su uvjerljivo najstarija momčad s Carmelom Anthonyjem (37), LeBronom Jamesom (36), Marcom Gasolom (36), Trevorom Arizom (36), Dwightom Howardom (35), Rajonom Rondom (35), Wesleyem Matthewsom (34), Wayneom Ellingtonom (33), Kentom Bazemoreom (32), Russellom Westbrookom (32)…

image
AFP

Treneru Franku Vogelu trebat će puno pameti i znanja u manevriranju ovakvim rosterom, pazeći da nikoga ne preforsira i ne izgubi uoči doigravanja. Koliko god lijepo zvučalo da su šestorica njih još 2012. godine zajedno igrala na All Star utakmici (James, Howard, Gasol, Westbrook, Anthony i Rondo), a da je te godine budući All Star Anthony Davis tek došao u NBA ligu, ostaje činjenica da je to prestara momčad. Makar ih kladioničari vide kao prve favorite u Zapadnoj konferenciji. Treba ostati zdrav i na nogama, to će biti najveća briga Vogela i čitave regimente popratnog osoblja u Lakersima.
Sve te godine, naravno, ne brinu Ronda, koji se posljednji priključio momčadi.

Kritičari kao motiv

- Mudrost je definitivno ključ u osvajanju titule prvaka – rekao je Rondo, član šampionske generacije Lakersa iz lanjskog “balona” u Orlandu.

image
AFP

- Mi toga s obzirom na godine i iskustvo imamo za izvoz. Ja sam oduševljen što više neću biti najstariji u momčadi, mislim čak da sam peti najstariji i za mene je to veliki korak. Još do prije dva mjeseca sam bio najstariji.

Takav je bio prošle sezone u Atlanti i Clippersima, pa je ovoga ljeta mijenjan u Memphis, dogovorio se za otkup ugovora, očistio je sve prepreke da bi se vratio u Lakerse po još jedan prsten prvaka. U toj 2020. godini izgradio je odličan odnos s trenerom Vogelom, te Jamesom i Davisom. I ne plaši se konkurencije, smatra da će igrati dosta.

- Prošle godine nije bilo šampionske parade, a sada imamo posebnu momčad, koja je u stanju biti prvak i volio bih paradirati Los Angelesom.

Dodatan motiv bit će kritičari, puno je negativnosti oko godina ovih Metuzalema.

Dobitni koktel?

- Veselim se tome. Mogu im samo odgovoriti da u ovoj ligi ne možeš biti dugovječan ako nisi discipliniran. Istina je, puno nas ima ogromnu kilometražu u nogama, ali postoji razlog da su još uvijek u ligi i igraju uspješno na ovoj razini. Stoga nisam zabrinut, najmanje s godinama koje nam ističu kao problem. Ono što imamo u glavi bit će ključna stvar zašto ćemo pobijediti i postati prvaci.

image
AFP

Trenutni roster ima prosjek od 31,5 godinu (sreća da su potpisali ostanak 20-godišnjeg Talena Horton-Tuckera) i stariji je od San Antonio Spursa iz sezone 2015-16 (Tim Duncan, Manu Ginobili, Andre Miller…). Posljednja šampionska momčad koja je imala preko 30 godina u prosjeku (30,06) bili su Chicago Bullsi iz 1996-97 kad su Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman prešli u tridesete i imali su na klupi 43-godišnjeg Roberta Parisha. Najbliži Lakersima po godinama od ostalih 29 klubova jest Miami Heat s 28,5 zahvaljujući spomenutom Haslemu, te Kyleu Lowryju i P.J. Tuckeru. Oklahoma City Thunder s 22,9 godina je najmlađa.

Lakersi su, dakle, odabrali put iz osamdesetih kad je većina momčadi prštala iskustvom, a u ligu se iz NCAA-a uglavnom dolazilo nakon četvrte godine, eventualno treće. Sada je taj put skraćen, najtalentiraniji igrači najčešće odrade samo jednu sezonu u sveučilišnoj košarci, ali više se ne može direktno iz srednje škole. Barem nešto. Sedam All Star igrača u momčadi, dva od deset najboljih košgetera svih vremena (James i Anthony), četvorica koja su prsten osvojili prošle godine (James, Davis, Rondo i Howard), pardon, petorica (Kostas Antetokounmpo), dvojica koji silno žele biti prvaci (Westbrook i Anthony)… Dobitni koktel? Samo će vrijeme pokazati.

NAJSTARIJI U LIGI (35 i više)

Udonis Haslem (41, Miami)
Carmelo Anthony (37, Lakers)
Andre Iguodala (37, Golden State)
JJ Redick (37, Dallas)
LeBron James (36, Lakers)
Marc Gasol (36, Lakers)
Trevor Ariza (36, Lakers)
Taj Gibson (36, Knicks)
PJ Tucker (36, Miami)
Paul Millsap (36, Denver)
Chris Paul (36, Phoenix)
Dwight Howard (35, Lakers)
Rajon Rondo (35, Lakers)
Al Horford (35, Boston)
Goran Dragić (35, Toronto)
George Hill (35, Milwaukee)
Kyle Lowry (35, Miami)
Jeff Green (35, Denver)
Rudy Gay (35, Utah)
Garrett Temple (35, New Orleans)

Linker
19. travanj 2024 20:56