Tomislav i Zvonimir Ivišić

 SC DERBY/FILIP ROGANOVIĆ
SJAJAN POČETAK LJETA

Mladi hrvatski košarkaši osvojili turnir i kreću na Euro, dva igrača čekaju ishod NBA drafta

"Momci su 300 posto unutra, stvorila se kemija, pomogla je i priča oko Dražena", kaže izbornik Šarin
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. lipanj 2023. 15:32

Jeronimo Šarin, izbornik košarkaške reprezentacije U-20 okupio je 17 igrača, koje je zajedno s pomoćnicima Mirom Jurićem i Borisom Džidićem nakon četiri dana zajedničkih treninga odmah gurnuo u vatru.

U Šibeniku se odigrao turnir na 30. obljetnicu pogibije Dražena Petrovića, dok je reprezentacija igrača rođenih 2003. i mlađih - ista ona koja se sprema za EP u Grčkoj (od 8. do 16. srpnja) - sjajno krenula u ljetne obveze. Naime, Hrvatska je osvojila turnir na Baldekinu, svladala je Češku (105:85), zatim Crnu Goru (72:67), onda i Kanadu, reprezentaciju koja se sprema za SP U-19 (80:72). Šarin, stoga, ima samo riječi hvale za svoje izabranike.

- Ne mogu reći da su me ovako dobre igre šokirale nakon samo četiri dana zajedničkih treninga, ali da sam pozitivno iznenađen, tu se mogu složiti. Momci su odmah kliknuli. Kad smo Zdravko Radulović i ja selektirali ovu vrstu, tražili smo karakterne momke, koji mogu atletski odgovoriti s obzirom na način igre koji nastojimo usvojiti. Ima tu još dosta grešaka, jer smo malo vremena proveli zajedno, ali momci su 300 posto unutra, stvorila se kemija, pomogla je i cijela ta priča oko Dražena, u čiji je spomen odigran ovaj turnir.

Šarin trenutačno ima 17 igrača, ali očekuje još neka imena.

- Kako sam dobio informacije, ovo ljeto se u U-20 reprezentaciji dogodio odaziv kakav ranije nije bio. Odnosno, imali smo, što je neobično za ovu selekciju, samo dva otkaza. Luka Krajnović i Andrija Jelavić nisu s nama zbog školskih obveza. Na ovih 17 igrača mi još čekamo braću Ivišić, koji su prijavljeni za NBA draft. Ukoliko budu izabrani, onda im samo možemo čestitati, jer tada će njihovo ljeto ići u drugom pravcu, ali ako ne budu izabrani, obojica su potvrdili da će se odmah priključiti reprezentaciji.
Kad se krene u ljetnu sezonu europskih prvenstava za mlađe kategorije, onda je prvi zadatak ispred svake selekcije ostati u A diviziji. Doduše, ovo ljeto će se naša U-16 vrsta pokušati vratiti u A diviziju, ali ova, U-20 vrsta koja će prva na EP, želi ostati u prvoj ligi ovog uzrasta u Europi.

- S obzirom na to da je ždrijeb mlađih kategorija takav da iz uvodne skupine u kojoj su nam protivnici Poljska, Litva i domaćin Grčka, svi prolaze u nokaut fazu, ključna je utakmica ona osmine finala. Jer, u tih 40 minuta određujemo, ulazimo među osam najboljih koji će se boriti za medalje ili ćemo igrati do kraja za ostanak u A diviziji. Kako se naša skupina križa s onom u kojoj su Francuska, Slovenija, Island i Njemačka, cilj je da u toj osmini finala izbjegnemo tradicionalno jake Francuze. Ne bojimo se mi nikoga, ali ako možemo izbjeći te Francuze, zašto ne.

image

Jeronimo Šarin

ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

No do odlaska u Heraklion na Kreti, gdje će se igrati EP, ima još dosta vremena i zajedničkih dana treninga.

- U Šibeniku ostajemo do ponedjeljka, onda prelazimo u Sveti Martin, gdje će raditi deset dana. Zatim ćemo odigrati dva turnira, jedan u Portugalu i jedan u Sloveniji, slijede završni dani treninga u Zagrebu i onda, 6. srpnja put u Heraklion.

Za Kanađane je u Šibeniku zaigrao i Oliver Rioux, 17-godišnji momak koji je izrastao do nemogućih 231 cm i koji drži Guinnessov rekord za najvišeg tinejdžera na svijetu. Rioux je odigrao nekoliko minuta i protiv Hrvatske, no nije se upisao u strijelce...

- Dečko je ogroman, ali to je još jedan pokazatelj da u današnjoj košarci centimetri imaju sve manje značenje. On je trenutačno nepokretan, zavisno o tome koliko će napredovati atletski, koliko će moći trčati, ovisit će njegovi košarkaški dometi.

Što je ukupno izvukao kao pouku Šarin u tri prva nastupa Hrvatske ovo ljeto?

- Vidi se ogromna razlika u igračima koji su imali značajnu minutažu u HT Premijer ligi i onih koji nisu bili u takvoj prilici. Potonjima nedostaje igračkog samopouzdanja, ali sada je na njima da kroz ovo ljeto pokažu trenerima kako zaslužuju igrati i pokazati da im se treba dati šansa. Od 17 igrača koliko je ovdje, desetorica nemaju ozbiljne seniorske minute, iako momci imaju potencijal, ljudima ne daju igrati.

U reprezentaciji su i dvojica kojima je baš Šarin protekle sezone kroz Furnira davao minutažu, to su kapetan ove vrste Mihael Kos i Filip Kalajžić.

- Jest, oni su igrali i to osjeti, ako što se isto to osjeti u igrama Pleadina, Skorića ili Matića. Mogu samo apelirati i na ovaj način, dajte im da igraju. jer ta će djeca biti samo bolja. Svi oni mogu živjeti od košarke, ne moraju biti svi dio Eurolige, ali samo će nam što više tih igrača koji dolaze otvoriti put u kojima će košarci biti bolje. Jako me veseli i što je Baldekin bio pun na utakmici protiv Kanade. I zahvalio bih se Savezu na svim uvjetima koji su nam osigurani - zaključio je Jeronimo Šarin, koji će sa svojim pomoćnicima nastaviti tesati ovu vrstu kako bi što kvalitetnije odigrala EP u prvoj polovici srpnja.

Hrvatska U-20 reprezentacija

Andrej Matić (Bosco), Juraj Pleadin (Šibenka), Luka Skorić (Šibenka), Antonio Klarin (Šibenka), Duje Brala (Široki), Dominik Vujanović (Široki), Filip Kalajžić (Furnir), Mihael Kos (Furnir), Antonio Sikirić (Zadar), Gabriel Karamarko (Zadar), Vice Zanki (Cedevita Junior), Ivan Bogdanović (Cedevita Junior), Ivan Matleković (Cedevita Junior), Stellan Rajaofera (Antibes), Krševan Klarica (Zadar), Lovro Prkačin (Cibona), Ivan Njegovan (Zadar)

Linker
18. svibanj 2024 13:35