Mark D. Smith-USA TODAY Sports / USA Today Sports
19 SEZONA U SPURSIMA

NAJBOLJA 'ČETVORKA' SVIH VREMENA REKLA JE ZBOGOM Duncan se oprostio od igračke karijere

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 12. srpanj 2016. 16:40

Jedan od najboljih i najuspješnijih košarkaša u povijesti NBA lige Tim Duncan u ponedjeljak je objavio vijest koja se praktički očekivala od eliminacije San Antonio Spursa u polufinalu Zapadne konferencije od Oklahoma City Thundera.

Nakon 19 sezona provedenih u dresu Spursa (samo je Kobe Bryant odigrao više u jednom klubu, 20 za Los Angeles Lakerse) i pet osvojenih naslova prvaka, 40-godišnji Duncan odlučio je završiti igračku karijeru. Učinio je to u svom stilu, obavijestio je klub koji je potom vijest stavio na svoju internet-stranicu.

Duncan nikad nije bio od velikih riječi, međutim, nagađa se da bi tijekom tjedna ipak mogao imati susret s novinarima, no, pitanje je hoće li održati govor od nekoliko minuta i otići ili će novinari moći doći do riječi. Danas će njegov jedini trener Gregg Popovich održati press-konferenciju.


Dinastija Spursa

Duncan je prema svim pokazateljima i po svemu što je učinio najbolji krilni centar ili “četvorka” svih vremena. U NBA ligu stigao je kao prvi izbor 1997. sa sveučilišta Wake Forest, prije toga se na rodnim Djevičanskim otocima bavio plivanjem. Od prosječnih Spursa stvorio je najveću dinastiju u američkom profesionalnom sportu u posljednja dva desetljeća, u svih 19 sezona, osim skraćenih zbog štrajka, San Antonio je imao 50 ili više pobjeda. U njegovoj eri Spursi su imali skor 1.072-438 (uspješnost 71%) u regularnoj sezoni, a više od 1.000 imaju samo još Kareem Abdul-Jabbar i Robert Parish.

Kad je karijera tako duga i plodonosna kao što je bila Duncanova, zanimljivi podaci bujaju sami od sebe. Jedini je košarkaš, koji je bio starter i prvak u tri različita desetljeća.
Odlazi kao 14. strijelac svih vremena (26.496 ili 19 u prosjeku), 6. skakač (15.091 ili 10,8 u prosjeku) i 5. bloker (3.020 ili 2,2 u prosjeku) u 1.392 utakmice.

- Iako sam znao da to dolazi, svejedno me pogodila ova vijest. Bila je golema čast igrati s njim 14 sezona - oglasio se iz Argentine Manu Ginobili.

Brojke su veličanstvene, ali one ne mogu ni izbliza dočarati važnost Duncana za San Antonio. S trenerom Popovichem bio je toliko vezan je da ovaj rekao da će otići istoga dana kad se Duncan oprosti. Vjerojatno se to neće dogoditi, Popovich će nastaviti voditi dinastiju koja je izgrađena na takozvanom malom tržištu i na povjerenju, osobnim žrtvama.

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 08:  Tim Duncan of San Antonio is challenged by Jamel McLean (R) of Berlin during the NBA Global Games Tour 2014 match between Alba Berlin and San Antonio Spurs at O2 World on October 8, 2014 in Berlin, Germany.  (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)
Boris Streubel/Bongarts/Getty Images) / Bongarts/Getty Images

Bio i ostao lider

Veliki tercet Spursa (Duncan - Ginobili - Parker) često je išao ispod svoje vrijednosti da bi nastavio loviti titule prvaka, u svemu tome lider je bio i ostao Duncan. Takvog čovjeka (kao košarkaš je ipak sve manje značio u rotaciji) neće biti lako nadoknaditi. Možda i nemoguća misija.

NBA liga, pak, ostala je unutar tri mjeseca bez dvojice velikana. Kobe Bryant oprostio se u travnju, sada je zbogom rekao i Tim Duncan.

Linker
01. svibanj 2024 05:00