Luka Šamanić i Luka Dončić
 PRIVATNI ALBUM
ŽIVOT PREKO BARE

Najmlađi hrvatski NBA košarkaš za SN: ‘Nabacio sam 10 kg mišića, ali nisam zato ništa izgubio na brzini!‘

Iza njega je prva sezona u najjačoj ligi, ali i dva mjeseca odmora, već u petak vraća se u SAD
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. listopad 2020. 17:11

Nakon što je San Antonio okončao svoje nastupe u balonu u Orlandu, Luka Šamanić stigao je u Hrvatsku. Dva mjeseca uživanja nakon jedne čudne godine, prve u SAD-u za njega. Sezone u kojoj se kalio u G League, sezone u kojoj je dočekao i lockdown, sezone u kojoj se morao na štošta naviknuti.


No, uživanje u Hrvatskoj, nešto mora, malo više Zagreba, iza je naše 20-godišnje nadolazeće zvijezde. Već u petak, Luka Šamanić odlazi put Teksasa, odlazi među Spurse i tamo će sa skupinom mlađih igrača trenirati po programu koji je sastavila mašinerija Sprsu kojoj je na čelu Gregg Popovich.


Kad smo se uživo vidjeli prije nešto više od godinu dana, na početku NBA života tek drafitiranog Luke Šamanić, ispred nas bio je dečko sa svojim jasnim putom i ciljevima. U godinu dana, prvo je što ćete odmah zapaziti, prilično velika fizička transformacija. Luka Šamanić nabacio je jedno deset kilograma čistih mišića. Izgleda impresivno.

image
Samanic Luka 2020 NBA Spurs San Antonio
PRIVATNI ALBUM


- A usput nisam izgubio ništa na brzini, štoviše, sada imam manje masnog tkiva nego ranije.

Razvijanje u G ligi

I to je jedan segment na kojemu je predano radio u posljednjih godinu dana. To je tijelo danas “NBA ready”, spremno za najveće iskušenja koje nosi najjača svjetska liga. Sada je predstoji onaj dio u kojoj se silan talent, atlecizam i razumijevanje košarke koju ima u sebi ovaj Zagrepčanin treba prebaciti na teren.

image
PRIVATNI ALBUM


On sam ovako će, daleko od protekle sezone i daleko od bilo kakva saznanja kad će krenuti nova, secirati prvih godinu dana.
- Zadovoljan sam prije svega onime što sam radio u G League, gdje sam proveo većinu vremena, igrajući za Austin Towerse, razvojnu momčad Spursa. I sretan sam onime što sam napravio tijekom balona. Tu je i došla i ta utakmica u kojoj sam stavio 16 poena, ali više od toga taj mi je period puno značio jer sam se povezao sa suigračima, svi smo bilo na istom mjestu, pa je ta interakcija bila iznimno snažna.


Sve je to došlo nakon lockdowna, kojega je, na sreću, Luka proveo u San Antoniju i u isti stigao baš kad je u posjeti bila mama.
- Je, teško je to bilo, ali odmah smo našli neke načina za treninge, preko zooma smo dobivali upute što možemo raditi. Mama je svakako pomogla. U isto vrijeme, zbog te situacije sam bio sada u poziciji, valjda prvi puta unazad četiri, pet godina da uhvatim preko ljeta malo više slobodnog i tu sam se stvarno odmorio i fizički i mentalno.

image
PRIVATNI ALBUM

Sve je na meni

Dobro, vratimo se još malo na tu utakmicu protiv Jazza, prve poene u NBA ligi.
- Ok, znao sam da ću igrati dosta, želio sam te prve poene, ali više mi je bilo stalo da pokažem svima, od Gregga Popovicha preko suigrača da mi se može vjerovati u budućnosti. I čekam strpljivo prvu sljedeću priliku.


Ta prilika će nesumnjivo doći, a kakav je odnos s Greggom Popovichem?
- Uvijek je tu za bodriti, za pružiti ruku. I ima osjećaj kad treba malo nagazati. Nije bez razloga najbolji trener u povijesti lige. Očekuje da mu se igrač dokaže, ali kažem točno zna kad treba biti stroži...


Kako je bilo u Austin Towersima?
- Neke momčadi u razvojnoj ligi forsiraju projekte igrače, mi radimo drugačije. Mi igramo u identičnom sustavu kakav je u Spursima. I to iz razloga da kad igrač stigne u Spurse ne treba vremena za adaptaciju, da su mu poznate sve akcije i da mu je lakša prilagodba, jer svatko od nas zna da ono što radi u Towersima, sada treba raditi u Spursima.


Postoji li već plan za novu sezonu, ide li Šamanić opet u Towerse ili će biti u fiksno u Spursima?
- Na meni je da treniram i da budem spreman. Ako se dokažem, ako budem spreman igrat ću. Sve je na meni. Kao svijest i to da svaki trening može sve promijeniti.


Puno je bilo priče o sjajnim uvjetima pod balonom u Orlandu, kako je to izgledalo zapravo?
- Imali smo ograničena kretanja, bili najviše po sobama, ili prostorima za igrače. Ostalo su bile obveze, treninzi, utakmice. Mogli smo i na pecanje, tenis, ili na stolni tenis.

image
PRIVATNI ALBUM


U kojemu je Luka Šamanić dominirao.
- Imali smo turnire, ne samo po momčadima, nego i međusobno. Nisam baš gubio.

Spreman za ‘repku’

Ima li neki posebni skalp s tih turnira u ping-pongu?
- Pa, dobio sam sve moje, dobio sam Belinellija, da i Hezonju. Bili smo zajedno u hotelu, bio je tu i Dario Šarić, dolazio je Ivica Zubac.


NBA košarka ide sve više u smjeru da se petorke spuštaju, a posebna je vrijednost kad onaj visoki igrač ima šut za tri poena, ali i da je u stanju preuzimati bekove u obrani. Luka Šamanić je upravo to.
- Prilagodljiv sam, ako se od mene traži da budem na poziciji četiri, igrat ću, ako to bude pet, isto tako, nemam s tim problema. Iako, mene tamo odgajaju da budem vanjski igrač, a to što mogu biti i ispod obruča samo je plus.


I za kraj, je li razgovarao s izbornikom Mršićem, postojala je čak ideja da naši NBA igrači, koji to budu u stanju zaigraju na kvalifikacijama za EP u studenom, jer tada sigurno neće krenuti sezone, a neće, očito je, niti krenuti službeni kampovi za novu sezonu?
- Uvijek sam igrao i uvijek ću se odazivati pozivu izbornika. Odluka je u rukama San Antonija, ako oni imaju u tom trenutku neki plan sa mnom, plan da budemo zajedno kao momčad, OK, a ako to ne bude tako, ako bude moguće rado bih se vratio u studenom i odigrao te dvije kvalifikacijske utakmice u studenom. Vidjet ćemo.
Možda dođe u studenom, ali svakako ćemo pričekati novu NBA sezonu i čekati daljnji napredak Luke Šamanića. Koji će, po američkom zakonodavstvu postati punoljetan tek u siječnju, kad će imati 21.

Učiti od Duncana je neprocjenjivo

Luka Šamanić često u kampu Spursa trenira s Timom Duncanom. Kako to izgleda?
- Kad dođeš na njegov trening, samo pokušaš upijati sve, pokušaš raditi što on radi. Meni je to posebno važno, jer on je punio pozicije četiri i pet, baš pozicije koje su moje. I to što može prenijeti dijelić svojeg iskustva za mene je neprocjenjivo. I da, ne radi se tu samo o onome što mi je u stanju pokazati na terenu, nego i u onome izvan terena, jer čovjek je doista prošao sve.

Dončić otvara vrata ‘klincima‘ iz Europe

Poziv Spursa za povratak u SAD stigao je jako rano, još uvijek se ne zna kad će krenuti sezona, ali Šamanić već u petak odlazi iz Zagreba.
- Sa mnom idu moja dva psa, Khan i Max, argentinska doga i zlatni retriver. A idem tamo trenirati, dodatno se nametnuti čekajući službeni kamp. Neću biti jedini, na treninzima će biti mlađi igrači.
A finale još nije niti gotovo.
- Nisam imao tu dvojbe, odmah sam mislio da će to biti Lakersi, recimo, mislio sam da će biti 4-2.
U finalu je jedan Šamanićev vršnjak, Tyler Herro iz Miamija, je poput Luke, rođen 2000. godine.
- On je baš super.
Kao što je super Luka Dončić, samo godinu dana stariji. Koliko šušur oko Luke Dončića, ne lažni, namješteni, nego istinski pomaže svim klincima koji dolaze iz Europe.
- Ma sasvim je sigurno da pomaže, otvara vrata, a doista ima i dobrih, vrhunskih igrača.

O balonu

U balonu se dogodila i ta utakmica u kojoj sam stavio 16 poena, ali više od toga taj mi je period puno značio jer sam se povezao sa suigračima, svi smo bili na istom mjestu, pa je ta interakcija bila iznimno snažna

Linker
26. travanj 2024 05:28