Ben Simmons 
 ZHONG ZHENBIN Imaginechina Via Afp
OTVORENO NEZADOVOLJSTVO

Najveći misterij NBA lige: Ima sve, a nema ništa i zato ga Sixersi ne mogu ‘utopiti‘

Između Sixersa i njega već su dugo zatrovani odnosi. I klub bi bio sretan da ga se riješi
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. rujan 2021. 14:16

Jedan od najmisterioznijih NBA igrača Ben Simmons je obavijestio sve najvažnije ljude u Philadelphia Sixersima (predsjednik Josh Harris, predsjednik košarkaških operacija Daryl Morey, generalni menadžer Elton Brand i trener Doc Rivers) da nakon pet godina provedenih tamo želi otići (prvu sezonu je propustio zbog ozljede metatarzalne kosti u desnom stopalu) i da se ne namjerava pojaviti na prvom predsezonskom treningu zakazanom za 28. rujna. Između Sixersa i Simmonsa već su dugo zatrovani odnosi i ovo nije ništa novo. I klub bi bio sretan da ga se riješi kad bi našao povoljnu opciju - čitaj: trade s Portlandom za Damiana Lillarda ili barem s Washingtonom za Bradleyja Beala - a to nezadovoljstvo traje još od eliminacije u drugom krugu doigravanja od Atlante kad je Simmons bio - katastrofalan i zapravo je najveći krivac za ispadanje.

Australce razveselio otkaz

Zamislite da imate dva All-Star igrača, od kojih je jedan MVP kalibar Joel Embiid, a drugi sjajan razigravač, svestran igrač, vrhunski u obrani kao što je Simmons, ali taj drugi ima samo jednu jedinu manu. Boji se šutirati. I gotovo da uopće ne šutira, osim oko obruča. Zbog toga je jedan od najmisterioznijih igrača oko kojega se stalno lome koplja. Zamislite da su Australci bili sretni što je Simmons otkazao reprezentaciji za Olimpijske igre, jer je pitanje bi li s njim osvojili brončanu medalju.

image
Ben Simmons
LIU JIALIANG Imaginechina Via Afp

U četiri sezone u Sixersima taj svestrani košarkaš s fantastičnim fizikalijama šutnuo je samo 28 trica i pogodio ih ukupno pet. Za prvu se otvarao šampanjac, jer se dogodila tek u trećoj sezoni. A nije samo trica problem, tu su i slobodna bacanja, koja su mu na 59,7 posto, što je dosta neobično za playmakera. Ponavljamo, trostrukog All Stara. Sve njegove slabosti došle su do izražaja protiv Hawksa u toj drugoj rundi, gdje je u šest utakmica ubacivao samo 9,9 poena (šest manje od prosjeka u karijeri), šutirao 15-45 (33,3 posto, a prosjek mu je 56 posto u karijeri), promašivao ključna slobodna bacanja i potpuno se pasivizirao u drugim poluvremenima. Toliko da je Atlanta mogla slobodno ostavljati ga samog. Simmons je u posljednje tri utakmice šutnuo samo 14 puta, a u posljednjoj četvrtini kroz cijelu seriju od šest utakmica uputio je tek tri šuta. Iza svih ovih rečenica trebalo bi naredati uskličnike i upitnike.

Uzalud mu svestranost na granici triple-double prosjeka - u 275 utakmica ima prosjeke od 15,9 poena, 8,1 skokova i 7,7 asistencija - te činjenica da je u stanju vrhunski braniti sve igrače od jedan do pet (visok je 211 centimetara). Sve to pada u vodu i čitav je Proces - tako je nazvan plan stvaranja velike Philadelphije tankiranjem utakmica u lovu na visoke draft pozicije - upitan kad Simmons nije nikakav faktor kad ga najviše trebaš. Pritom su koljena moćnog Embiida doslovno staklena i njegov “prozor” za lov na titulu prvaka se sužava, makar je potpisao četverogodišnje produženje ugovora za maksimalan iznos. Te četiri godine će proletjeti...

Moć je u rukama kluba

Simmons još ima četiri godine ugovora vrijednog 147 milijuna dolara. Toliko godina u Portlandu ima i Lillard za 176,5 milijuna. Kroz cijeli srpanj se tražilo rješenje, ali niti se zna koliko Sixersi cijene Simmonsa, niti želi li Lillard pod svaku cijenu iz Portlanda. Možda će krenuti u sezonu pa onda vidjeti. Tako je lani James Harden nakon propuštenog trening kampa odigrao par utakmica za Houston, dok nije preselio u Brooklyn.

image
Ben Simmons
ZHANG TONGZHOU Imaginechina Via Afp

Što se Simmonsa tiče, Philadelphia Inquirer piše da bi on u jedan od tri kluba iz Kalifornije. Tamo su četiri kluba: Golden State, Sacramento, Lakersi i Clippersi. Kingsi sigurno nisu željena destinacija za Simmonsa, ali oni bi mogli dati De’Aarona Foxa, ako se žele kockati. Warriorsima ne bi smetalo imati drvenu Simmonsovu ruku uz Stephena Curryja i Klaya Thompsona, makar je u petorci još jedan (Draymond Green) koji nije u stanju “pogoditi ocean s obale”. Golden State jednostavno nema što za ponuditi u zamjenu za Simmonsa. Osim ako vi ne mislite da bi u suprotnom pravcu mogao Curry ili Thompson. Nitko nije toliko lud. Slično je i s dva kluba iz Los Angelesa. Stoga je jasno da se Simmonsu želja neće ispuniti. Umjesto u Kaliforniju mogao bi nešto sjevernije i u dosta hladnije meteorološke uvjete. Recimo, u Minnesotu. T’Wolvesi bi ga htjeli, uz Karl-Anthonyja Townsa i Anthonyja Edwardsa formirali bi lijep tercet, ali koga dati? Teško će Sixersi zagristi za D’Angela Russella.

Daryl Morey je na potezu i ova će saga vjerojatno trajati kroz cijeli rujan, možda će se pripremati teren za Lillarda, riskirati s ulaskom u sezonu. Moć je u rukama kluba, ako će Simmons izbjegavati treninge nakon 30 dana može ostati bez cijele plaće za sljedeću sezonu (33 milijuna dolara). S druge strane je super snažni agent Rich Paul, koji to neće dopustiti. Kazna se može, na primjer, izbjeći odlaskom na operaciju neke od ozljeda koje vuče sa sobom. U svakom slučaju, bit će zabavno pratiti rješenje ove pat pozicije.

Linker
26. travanj 2024 20:26