LeBron James
 VICTOR FRAILE
NOVAC IZNAD SVEGA

Nakon nogometa, nestaje i košarka: Nekad su se zbog Olimpijskih Igara prekidali ratovi, danas neće ni NBA

Na OI neće biti LeBrona Jamesa, ali će biti skejtera i BMX-biciklista u freestyleu. Nema veze...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. listopad 2020. 22:25

Adam Silver je verbalizirao ovih dana ono o čemu su svi šuškali. Iako je Dario Šarić u razgovoru za SN kazao kako su za vrijeme “balona” u Orlandu igrači održali sastanak u kojemu su tražili način da se u novoj sezoni oslobodi mjesto za Olimpijske igre (i za kvalifikacije koje su krajem lipnja), Silver, povjerenik NBA lige, koji odgovara vlasnicima NBA klubova, jasno je kazao kako se NBA liga po svoj prilici neće prekidati za vrijeme trajanja Igara.

O kvalifikacijama, jer na njima neće nastupiti Amerikanci, nije niti govorio, ta ga tema, očito je, niti ne zanima previše. I to je jedna nova storija o olimpizmu modernih dana. I dok su nekada, tamo u antičko vrijeme doduše, za vrijeme Olimpijskih Igara prestajali ratovi, danas smo se doveli u poziciju da za vrijeme Igara neće prekidati niti NBA liga.

I veliki je to udarac za Igre, koje su hinile unazad stotinu godine idealu da na jednom mjestu u isto vrijeme okupe sve najbolje sportaše svijeta. Davno je to prestalo biti tako s nogometom, a sada, barem za 2021. godinu, isti će slučaj biti s košarkom, drugim najvećim svjetskim sportom.

Kako će koronakriza biti alibi za mnogo toga u sljedećem razdoblju, pa će se ovaj rasplet podvesti pod štetu nastalu pandemijom, u slučaju interesa NBA vlasnika, koje kao menadžer predstavlja Adam Silver, to možda i nije tako.

image
Dario Šarić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Šarićev vapaj

Uostalom, sjećate se da je već bilo ideja da košarka, po uzoru na nogomet, na Igre plasira momčadi do 21 godine, s izuzetkom tri starija. Znate kako je to završilo; igrači su to s gnušanjem odbili, uključujući i one najveće poput LeBrona Jamesa.
Sada je drugačije vrijeme, a NBA se nalazi pred različitim izazovima. I stoga nitko sa sigurnošću ne može odrediti datum početka nove sezone. Smanjuje se Salary cap, a to bi moglo značiti i nove pregovore s igračima, koji tu nisu puni razumijevanja, pa neki ne isključuju moćnost i novog lockouta. S druge strane, Liga, pa tako i klubovi, a tu je i onaj lanjski slučaj s Kinom, gubi novac, a kad je tako, onda svoj proizvod morate prodati što je najbolje moguće. Ništa drugo tu nije važno. Pa niti Olimpijske igre.
Ili kvalifikacije za iste.

Dario Šarić je zavapio na stranicama SN ovih dana kako ne može uopće zamisliti situaciju da za Hrvatsku na zaigra pune četiri godine, što bi se doista moglo dogoditi ukoliko mu prvo sljedeće natjecanje bude Eurobasket 2022. godine. OK, možda Dario bude u momčadi već na kvalifikacijama za europsku smotru u studenom, jer bit će tada u Hrvatskoj, a NBA liga neće početi - po svemu sudeći - prije siječnja. Ili bi Dario, ukoliko ostane bez doigravanja u NBA ligi sljedeće sezone, mogao stići i na lipanjske kvalifikacije u Splitu?

Naime, jedan od najčešće spominjanih scenarija za sljedeću sezone govori kako će NBA startati u siječnju, znači dva mjeseca kasnije od uobičajnog početka, što bi pak, u slučaju pune sezone na koju se računa, značilo da bi osnovni dio sezone mogao završiti u prvoj polovici lipnja.

Odnosno, igrači onih momčadi koji neće u doigravanje tada bi mogli biti na dispoziciji reprezentacijama u olimpijskim kvalifikacijama. Kako je prilično sigurno da će Bojan Bogdanović i Utah Jazz biti kandidati za doigravanje, ali i Ivica Zubac i LA Clippersi, to bi značilo da njih dvojicu nećemo gledati u Splitu.

Suluda računica

Ili može to i ovako. Navijat ćemo, i to jako, protiv svih klubova u kojima su naši. Ili će tek u njima završiti. Jer samo s lošim rezultatima klubova u kojima su naši NBA igrači ćemo imati pun(ij)u reprezentaciju na putu za Tokio.

Suluda računica, ali to je naprosto tako. I nismo mi jedini u tom džumbusu, možete misliti kolike su šanse Slovenaca za Tokio sa i bez Luke Dončića, ili koliko će tamo biti teško završiti Srbima bez Nikole Jokića, ali i Bogdana Bogdanovića, recimo.

Kakva god bila konačna odluka NBA lige u svezi olimpijske godine, imat će ona značajnije konzekvence za ukupni olimpizam u budućnosti. Nakon nogometa, nestaje i najbolja košarka.

Ali nema veze, stiže natjecanje u freestyleu na BMX bicklima na kojemu će se podijeliti čak 66 kompleta medalja, a i skjeteri će biti olimpijci. Kakav LeBron...

Uživajte!

Linker
20. travanj 2024 06:11