Anthony je osvojio tri olimpijska zlata

 Richard Ellis/upi/profimedia
ODLAZAK VELIKANA

Navijači su danas pustili suzu. Melov je šut bio savršenstvo, poezija u pokretu. U Kući slavnih čeka ga mjesto

Sedam dana prije 39. rođendana Carmelo Anthony je odlučio objaviti konačni kraj karijere
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 22. svibanj 2023. 19:15

Nije bilo teško pretpostaviti da će se ovo dogoditi, ali svejedno su svi košarkaški zaljubljenici bili razočarani kada je Carmelo Anthony kako odlazi u mirovinu.

- Vrijeme je da se oprostim od sporta koji mi je dao smisao i ponos - rekao je Anthony u oproštajnom video kojeg je objavio na društvenim mrežama. Njegov prestanak igranja profesionalne košarke nikoga nije iznenadio jer Anthony nije igrao još od kraja prošle sezone koju je proveo u Los Angeles Lakersima, svojem šestom klubu u profesionalnoj karijeri. Tijekom ljeta se pričalo o ponudama nekoliko klubova, ali ništa se konkretno nije dogodilo, a i kroz sezonu se spominjalo kako bi mogao pomoći izazivačima u lovu na naslov. No ugovora nije bilo pa je bilo očekivano da se Anthony umirovi od košarke što je i napravio točno sedam dana prije svojeg 39. rođendana.

Anthony je u mirovinu ušao kao deveti strijelac NBA lige svih vremena i jedan od 75 igrača koji su proglašeni najboljima u izboru povodom 75. obljetnice najjače košarkaške lige na svijetu. Deset puta je igrao All-Star utakmicu, dva puta je bio izabran u drugu NBA petorku, četiri puta u treću. Osvojio je tri olimpijska zlata s reprezentacijom SAD-a, 2008., 2012. i 2016., bio je i u sastavu one američke momčadi koja je u Ateni osvojila broncu, a ima i brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva 2006. No onu najveću nagradu, prsten za naslov NBA prvaka, nije uspio dobiti.

image

Syracuse je umirovio njegov dres

Akm Images/backgrid Usa/profimedia

S jednim klupskim naslovom ipak odlazi u mirovinu, a riječ je o naslovu sveučilišnog prvaka kojeg je osvojio 2003. godine sa Syracuseom. Bio je to prvi i za sada jedini naslov za Syracuse, a upravo je Anthony bio najzaslužniji što je momčad Jima Boeheima osvojila naslov. Ubacio je 33 poena u polufinalu protiv Texasa dok je u finalu protiv Kansasa imao 20 poena i 10 skokova. Dovoljno za naslov najboljeg igrača turnira.

Mogao je, doduše, Anthony vrlo rano u NBA karijeri potencijalno doći do prstena, ali za činjenicu da nije dobio tu šansu mora zahvaliti Joe Dumarsu. Nekadašnji igrač Detroita bio je, naime, generalni menadžer Pistonsa i odgovoran za propuštanje Mela na draftu 2003. godine. Detroit je imao drugi pick i nakon što je Cleveland, logično, odabrao LeBrona Jamesa, svi su očekivali da će tadašnji komesar lige David Stern kapu s logom Pistonsa staviti na glavu Anthonyja, ali to se nije dogodilo. Umjesto njega Detroit je izabrao Darka Miličića, a svi znamo kako je to završilo. Melo je s trećim pickom otišao u Denver, a za ilustraciju toga koliko je Dumars pogriješio spomenimo samo da su nakon Mela izabrani Chris Bosh i Dwyane Wade.

image

LeBron je izabran prvim, a Malo trećim pickom 2003.

Brian Bahr/getty Images/profimedia

Rođen u New Yorku, Anthony nije bio baš najsretniji svojim odlaskom u državu Colorado, ali nije to pokazivao na terenu. Već u prvoj sezoni je imao prosjek od 21 poena, 6,1 skokova i 2,8 asistencija, a Denver je odmah i odveo u playoff osvojivši osmo mjesto. Ispali su odmah u prvom krugu, ali s obzirom na to da momčad prije toga osam godina nije bila u doigravanju, navijači Denvera su s pravom pomislili kako bi mogli doći do prstena. No to se nije dogodilo. Dapače, u sljedeće četiri godine ispadali su u prvom krugu, a najbliže naslovu bili su u sezoni 2008./09.

George Karl je tada imao jako dobru ekipu koja je s omjerom 54-28 bila druga u Zapadnoj konferenciji. Anthony je bio prva zvijezda, a u petorci su još bili Chauncey Billups, J.R.Smith, Kenyon Martin i Nene, a s klupe su ulazili Linas Kleiza. Anthony Carter, Chris Andersen... Bilo je to dovoljno za prolazak Hornetsa i Mavericksa, ali ne i za Lakerse, odnosno Kobea Bryanta, Pau Gasola i društvo. Imali su Nuggetsi 2-2 u seriji, ali to je bilo sve od njih. Sljedeće dvije su izgubili i to je bio početak kraja za Anthonyja u Denveru.

Sljedeće godine je momčad opet ispala u prvom krugu playoffa, a u ljeto 2010. se počelo pričati kako Carmelo ćeli otići. Ipak je u sezonu 2010./11. on ušao kao igrač Nuggetsa, ali nezadovoljstvo je raslo pa je u veljači 2011. on otišao u New York u velikom tradeu u kojem je New York dobio njega i Billupsa dok je Denver dobio Danila Gallinarija, Wilsona Chandlera, još nekoliko igrača te nekoliko pickova. Zanimljivo je da je jedan od tih pickova bio onaj kojim je 2014. izabran Dario Šarić. U međuvremenu je taj pick Denver poslao u Orlando, a kasnije je završio u Philadelphiji. Tko zna, da nije bilo ovog tradea, bi li Šarić možda završio u New Yorku.

- Nikada nisam želio napustiti Denver, ali oni su me doveli pred zid. Bili smo u finalu Zapada i nakon toga bi bilo logično da nastavimo graditi bolju momčad, ali oni su odlučili da neće produžiti ugovor Billupsu te su počele priče o odlascima Smitha i Martina i stvaranju nove momčadi. Ja nisam bio za rebuild i to je bilo to - objasnio je Anthony godina kasnije što se u stvari dogodilo te sezone.

image

Knicksima nije donio veliki uspjeh

Rich Barnes/getty Images/profimedia

Melo je tako dobio priliku igrati u rodnom gradu, a zanimljivo je da je upravo protiv Knicksa on bio akter jedne od najvećih tučnjava u NBA ligi. Poznata kao ‘Knicks - Nuggets brawl‘ tučnjava se dogodila 2006., u njoj je sudjelovalo nekoliko igrača, a Melo je snažnim šamarom na Mardyju Collinsu dobio najveću suspenziju od svih. Pauzirao je čak 15 utakmica, a to je jedna od najvećih kazni za fizičke napade na NBA parketima u povijesti.

No to nije bilo važno navijačima Knicksa. Prošlo je puno vremena od tog incidenta do njegovog dolaska u Madison Square Garden, a sada su se Billups i on priključili Amar‘e Stoudemireu. Jasno je svima bilo da tu neće biti neke velike obrane, ali napad je morao biti na vrhunskoj razini. To ipak nije bilo dovoljno. Ušli su Knicksi te godine u playoff samo da bi bili pometeni u prvoj rundi od Bostona. Sljedeće godine su bili nešto bolji pa su pobijedili u jednoj utakmici protiv Miamija, a u playoffu 2013. su izbacili Boston samo da bi ispali od Indiane. I to je bilo to. Sljedeće četiri sezone Anthony s New Yorkom nije uspio doći do playoffa.

Kada je 2017. otišao iz New Yorka to je bio početak kraja njegove karijere. Oklahoma, Houston, Portland i Lakersi su bili klubovi u kojima je tražio mogućnost dolaska do prstena. Ne u glavnoj ulozi nego kao šuterski specijalac, ali nije išlo. Brojke su počele padati, preselio se na klupu i to je bilo to.

image

Karijeru je završio u Lakersima

Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Do prstena Melo nije došao, ali je otišao kao jedan od najboljih šutera svih vremena. Njegov izbačaj je bio jedan od najljepših na svijetu, prava poezija u pokretu. Savršen skok, savršen položaj tijela, savršen izbačaj, a za sve mu je bilo potrebno minimalno prostora. Kuća slavnih ga čeka, a svi navijači Denvera i New Yorka danas su sigurno pustili jednu suzu. Ni onim koji navijaju za druge klubove nije bilo svejedno. Ovakvi igrači se ne rađaju svake godine.

Linker
29. travanj 2024 15:10