Aaron Gordon

 MIKE EHRMANN/Getty Images Via Afp
NA KORAK DO BAJKE

Navijačima Denvera tek sad je jasno za kakvu su smiješnu cijenu doveli ključnog igrača

"Zato ga imamo. On je ‘pas‘. Skuplja nas na terenu", opisao je Gordona suigrač Jamal Murray
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. lipanj 2023. 10:34

Kako su se gradili šampionski Nuggetsi, momčad koja će u ponedjeljak, točnije u noći na utorak po hrvatskom vremenu, na svom terenu imati priliku zatvoriti seriju protiv Miamija koji je izgubio dvije utakmice na Floridi? Denver ni u jednoj od te dvije nije dao protivniku ozbiljnu šansu da zaprijeti šampionskim ambicijama kakve gaje Michael Malone i njegovi momci...

- Spremni smo osvojiti naslov. Imamo sve alate potrebne za tako što i o tome razmišljamo već neko vrijeme. Fokusirani smo. Ne mislim da tu trebaš previše razmišljati. Samo smo svi fokusirani i spremni pobijediti.

Tako će Jamal Murray nakon još jedne pobjede u Miamiju s kojom su Nuggetsi došli na korak od onoga što je jedino važno za Nikolu Jokića.

- O čemu je riječ, 23-12-4 je nešto posebno?

On je ‘pas’, snažan je i čvrst

To je bio Jokićev odgovor na konstataciju da u prve četiri utakmice NBA finala kombinira “chamberlainovske brojke”. U četvrtoj je bio “smrtnik”, ispod onoga na što je sve navikao. Kao i Jamal Murray, čijih 15 poena i 12 asistencija na prvu i ne zvuči loše, za razliku od 5-17 iz igre.

Uglavnom, Nikola Jokić u četvrtoj utakmici NBA finala nije ni izbliza dominirao kao što to radi od početka ovog doigravanja, isto tako Jamal Murray nije izgledao kao “reinkarnacija Kobeja Bryanta”, a opet je Denver poveo 3-1 u seriji. U gostima. I zaradio “meč-loptu” za naslov na domaćem terenu.

- Zato ga imamo. On je “pas”. Snažan je, igra fizički, čvrst je... On nas skuplja na terenu, nesebičan je igrač. Na visokoj je razini od početka doigravanja, cijelu sezonu, otkad je došao ovdje.

image
MIKE EHRMANN/Getty Images Via Afp

Murray zna o čemu priča. Kanadski playmaker je s Jokićem temelj onoga što su Nuggetsi danas, najbolja momčad NBA lige, ona koja je u veliko finale ušla kao izraziti favorit protiv Miamija, što se ogleda i na terenu. A čovjek o kojem je pričao Murray je - Aaron Gordon, vrlo vjerojatno ključni čovjek onoga što se izgradilo u Denveru.

Uglavnom, Gordon je s 27 poena, šutom iz igre 11-5, sedam skokova i šest asistencija neupitni junak pobjede Nuggetsa u četvrtoj utakmici, dok je njegova obrana na Jimmyju Butleru obilježila sve četiri dosadašnje utakmice finalne serije. Prevedeno, jedan od ključnih ljudi pohoda na naslov NBA prvaka. Iz vrlo jednostavnog razloga. Zato što je shvatio svoju rolu...

- Kad sam dolazio u ovu momčad, osjećao sam da se od mene prije svega očekuje doprinos u obrani. Znao sam da mogu zabiti, da je MPJ (Michael Porter) jedan od najboljih šutera na kugli zemaljskoj, da je Joker dvostruki MVP koji može raditi sve u napadu, da Jamal Murray može do 50 bilo kad. Znao sam da dolazim igrati obranu kako bi njihov posao učinio lakšim.

Žrtvovao se od prvog dana

Upravo zbog ovoga o čemu je pričao nakon utakmice, Gordon je stavio 27. Jer mu se konačno otvorilo “na drugoj strani”. Kao što je znao da to želi napraviti u utakmici u kojoj je Miami radio dodatne prilagodbe kako bi limitirao tandem Murray - Jokić. I opet je Gordon znao što mu je raditi...

- Samo je baci negdje gore, ja ću je uhvatiti.

Njegov “modus operandi” u napadu Nuggetsa. Nije bitno baca li Jokić (češće) ili Murray, Gordon će je uhvatiti. Kao što se očekuje od jednog od najboljih zakucavača u povijesti lige, onog “pokradenog” - pobijedio je Zach LaVine - u natjecanju u zakucavanjima na All Staru 2016. godine.

Na tome je pak Aaron Gordon “živio” kao igrač Orlanda, sve do dolaska u Denver prije nešto više od dvije godine, u ožujku 2021. na isteku rok za razmjene. Cijena za Nuggetse je bila - kako sad to izgleda smiješno - paket u kojem su bili tadašnji starter Gary Harris, onda R.J. Hampton i budući pick prve runde drafta. I od tog trenutka ništa više nije bilo isto za momka koji je u ligu došao kao četvrti pick, programirana buduća zvijezda, MVP juniorskog SP-a koji je u sedam godina na Floridi pretvoren u “mediokriteta”. Ne zbog onoga što je pružao na terenu, već zato što je igrao u momčadi koja nije mogla konkurirati niti za plasman u doigravanje...

Nešto više od dvije godine kasnije, Aaron Gordon je treći igrač “budućih” NBA prvaka. Pritom je “jedan od najboljih šutera na kugli zemaljskoj”, Michael Porter daleko od onoga što je trebao biti. Okosnica momčadi s Jokićem i Murrayem. To je u međuvremenu postao Gordon.

- Žrtvovao se od prvog dana otkad je s nama i zato je sjajan suigrač - smije se Jokić.

- Sad je dobio utakmicu za nas, bio je naš najbolji igrač, dok svake večeri čuva najboljeg protivničkog igrača. Težak je to posao i zbog toga zaslužuje priznanje, ali svi mi znamo što radi za momčad i zahvalni smo mu na tome.

Linker
26. travanj 2024 21:30