NBA svake sezone prilagođuje pravila

 EZRA SHAW Afp
VLASNICI KLUBOVA ODLUČILI

NBA mijenja pravilo koje je ljutilo navijače, dolazi i turnir s bogatim novčanim nagradama

Play-in turnir će i službeno postati dio NBA kalendara nakon što se pokazao uspješnim u prve tri sezone.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. srpanj 2022. 08:31

NBA liga uoči svake sezone raspravlja o potencijalnim promjenama u natjecanju i sudačkim odlukama, a promjene unutar najbolje košarkaške lige na svijetu puno su češće nego u drugim sportovima i ligama.

Na sastanku vlasnika klubova danas bi se u Las Vegasu trebalo promijeniti pravilo oko osobnih grešaka koje se ‘uzimaju‘ kao pokušaj zaustavljanja protivničkog kontranapada. Ako momčad nije u bonusu, svaki pokušaj kontranapada se zaustavlja prekršajem, a to definitivno smanjuje atraktivnost igre i već duže vremena su navijači tražili da se takvi prekršaji oštrije kažnjavaju. Ubuduće bi takvi prekršaji trebali biti kažnjeni s jednim slobodnim bacanjem uz vraćanje posjeda lopte momčadi koja je bila u kontranapadu. Slično pravilo već je primijenjeno u europskoj košarci.

NBA liga trebala bi i službenu ubaciti play-in turnir u regularni raspored natjecanja. Play-in je ustanovljen prije dvije godine, kada je zbog pandemije koronavirusa i smanjene sezone omogućeno da se i momčadi koje su zauzele 9. i 10. mjesto u konferencijama plasiraju u doigravanje. U svoje tri godine postojanja play-in je pokazao učinkovitost, doprinio zanimljivosti natjecanja, ali i smanjio broj momčadi koje su ‘tankirale‘ u drugom dijelu sezone. Play-in je donio i medijsku pažnju te će ubuduće postati sastavni dio NBA kalendara.

O jednom drugom turniru će se također raspravljati na sastanku vlasnika NBA klubova. Komesar Adam Silver već duže vremena predlaže da se u prvom dijelu sezone odigra turnir u kojem bi sudjelovale sve momčadi, a gdje bi se igralo na ispadanje nakon jedne utakmice. Format još uvijek nije razrađen, turnir bi se trebao odigrati prije Božića i trebao bi donijeti bogate novčane nagrade za igrače. Prijedlog je da svaki član pobjedničke momčadi dobije po milijun dolara. NBA liga ima problem s gledanosti u SAD-u u prvim mjesecima sezone pa Silver ovaj turnir vidi kao rješenje tog problema. Ako to tog turnira dođe, vjerojatno će se regularna sezona smanjiti s 82 na 78 utakmica. No, od toga neće biti ništa za sljedeću sezonu.

Linker
26. travanj 2024 11:54