USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA
OBILJE NEPOVJERENJA

NBA zvijezdi je prekipjelo, dosta mu je izležavanja, ali klub brine njegovo krhko tijelo

New Orleans nije spreman riskirati i udovoljiti želji najvažnijeg igrača. Jasno je i zašto...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 26. ožujak 2022. 20:12

Tko će prvi trepnuti, New Orleans Pelicansi ili njihova najveća, ali, na žalost, ozlijeđena zvijezda Zion Williamson? Takvo se pitanje nameće posljednjih dana dok klub pokušava pronaći rješenje najnovijeg slučaja s 21-godišnjakom, koji je još uvijek bez utakmice u svojoj trećoj NBA sezoni, a ukupno ih je zbog ozljeda odigrao tek 85 od mogućih 217. Optimisti će naglasiti da se ovoga puta, barem, radi o pozitivnom slučaju. Stvar je puno kompleksnija nego što bi se to učinilo na prvi pogled.

New Orleansu u interesu je da im najbolji igrač igra, zar ne? Najbolji igrač gori od želje da zaigra još ove sezone, ali vremena za takvo nešto je sve manje, jer regularna sezona završava 10. travnja. Pelicansi su trenutačno na devetom mjestu (31-42) na Zapadu, u borbi za play-in turnir. Dakle, mogli bi produžiti sezonu za još nekoliko dana. S Williamsonom u sastavu i na parketu možda bi mogli kreirati senzaciju i ugurati se u play-off, ali problem je što Pelicansi ne žele požurivati proces oporavka Williamsona nakon operacije desnog stopala i problema s kojima se suočio tijekom rehabilitacije. Zašto riskirati zbog nekoliko utakmica ako bi to moglo ugroziti njegovo zdravlje na duže staze? Williamson se očito ne slaže s tom tezom, njemu je prekipjelo, on bi se uključio i pomogao, dosta mu je izležavanja.

Ovog se tjedna zakuhalo, jer je uvijek pouzdani The Athletic objavio kako se ne očekuje da će se Williamson vratiti na parket ove sezone. Na što je igrač reagirao video snimkom na društvenim mrežama kako luđački zakucava.

Nedovoljno povjerenja

On, inače, nije sklon takvim potezima. Prilično je samozatajan. Time je htio poslati poruku da je spreman i da ne vidi zašto ne bi zaigrao već ove sezone. Znakovito, nakon njegova zakucavanja, Pelicansi su odjednom povećali opseg njegovih aktivnosti (igranje jedan na jedan), ali daleko je to od onoga da bi ga uskoro mogli aktivirati.

- Sretni smo da se osjeća sve bolje i bolje, dobro je da napreduje, znam da je dobro da je konačno na parketu i da može raditi neke stvari - rekao je trener Willie Green u prošli utorak.

image
USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

To da bi Williamson htio igrati potpuno je razumljivo, uskoro će godinu dana otkako je igrao i osam je mjeseci prošlo od operacije. Pritom, Pelicansima je svaka utakmica važna, dohvatiti play-off bio bi jedan od najvećih pothvata u klupskoj povijesti. Williamsonu se to ne gleda sa strane, pogotovo ako smatra da je dovoljno zdrav za igru. Pritom, u svojoj rookie sezoni prolazio je kroz gotovo istu stvar kad je operirao desno koljeno i kad se na njegov debi čekalo duže nego što je uobičajeno. Oporavak od artroskopskog zahvata kod većine igrača traje između šest i osam tjedana, ali kod Williamsona se oteglo, prošlo je više od tri mjeseca prije nego mu je dopušten izlazak na parket.

Kad je izašao, tek tada mu se smrklo pred očima, jer Pelicansi su inzistirali na restrikcijama u minutaži. Bez obzira na rezultat, ako je limit bio na 15 minuta, igrao bi 15 i ni sekundu više.

- Nisam beba - nije to rekao, ali kao da jest.

Smetalo ga je što mu Pelicansi ne vjeruju kako sam može procijeniti što i koliko njegovo tijelo može. Tu su se pojavile prve tenzije između njega i klupskog čelništva. S druge strane, može se zaključiti, iz perspektive kluba kako su zbog takvog stava, takve brige oko njega, dobili Williamsona u punom sjaju (27 koševa, 7,2 skokova i 3,7 asistencija u 61 utakmici) tijekom prošle sezone sve do ožujka kad je slomio palac.

Komunikacijske rupe

Williamson sa 198 centimetara i 128 kilograma (kad je u “idealnoj” formi) izgleda impresivno, ali njegovo tijelo je krhko. On je fizičku aktivnost nakon operacije počeo podizati u studenom i 2. prosinca se trebao priključiti momčadi, samo da bi se vratila bol u stopalu. Tjedan dana kasnije je otkriveno kako se dogodila regresija u liječenju kosti, pa je još tjedan dana kasnije Williamson primio injekciju u stopalo kako bi se ubrzalo liječenje. Rehabilitaciju je od tada provodio u Portlandu, a u New Orleans se vratio u ožujku.

- Z je još uvijek aut na neodređeno vrijeme. Još uvijek radi na tome da bude potpuno zdrav, što još nije. Ide prema tome - jasan je bio trener Green.

New Orleans nije spreman riskirati i udovoljiti želji najvažnijeg igrača. Jasno je i zašto. Bilo bi neodgovorno izgubiti ga opet na duže vrijeme zbog kratkoročnog cilja, naročito kad se zna da bi ovoga ljeta trebali potpisati produženje ugovora.

- Dođi ti nama zdrav i sretan za pregovarački stol, pa onda potpiši - to je ukratko cilj broj jedan Pelicansa.

image
SEAN GARDNER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Play-off trenutačno nije toliko važan, jer je samo petnaest dana do kraja regularnog dijela sezone i objektivno niti jedan igrač u dva tjedna ne može napredovati toliko da od “jedan na jedan” igra ozbiljnu utakmicu s ozbiljnom minutažom. Kakva god odluka bila, činjenica jest da klupsko vodstvo, liječnički tim i Williamson moraju popraviti međusobne odnose, koji su stvorili puno konfuzije i vodili do kontroverzi izvan terena. Previše komunikacijskih rupa i obilje nepovjerenja, a ne zaboravite da niti jedan igrač od LeBrona Jamesa 2003. godine nije u NBA ligi dočekan s više “hypea”.

Kakva god odluka bila u sljedeća dva tjedna, Pelicansi i Williamson moraju biti svjesni kako se lomi klupska budućnost, te da bi konačno svi skupa morali živjeti s odlukom koju donesu. Zajedničkom odlukom.

85

utakmica odigrao je zasad Zion od 217 mogućih otkako je u NBA ligi

24

utakmice odigrao je u prvoj sezoni, izostavši na početku zbog ozljede koljena

61

utakmicu odigrao je prošle sezone, od moguće 81

0

utakmica odigrao je ove sezone, izostavši zbog operacije stopala

22.

siječnja 2020. odigrao je prvu utakmicu u NBA ligi

4.

svibnja 2021. odigrao je posljednju NBA utakmicu

Linker
27. travanj 2024 11:18