Nikola Jokić i Ja Morant

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
BRUTALNA KAZNA

Nema milosti za NBA zvijezdu. Zbog incidenta s pištoljem dobio suspenziju od čak 25 utakmica u idućoj sezoni

Povjerenik NBA lige Adam Silver najavio je već uoči prve utakmice finala da je istraga gotova
Piše: SNObjavljeno: 16. lipanj 2023. 17:48

Zvijezda Memphis Grizzliesa Ja Morant suspendiran je na najmanje 25 utakmica do početka sezone 2023/24 "zbog ponašanja štetnog za ligu", objavio je NBA u petak.

Ovo su najvažnije činjenice:

- Morant će također morati ispuniti određene uvjete prije nego što opet dobije pravo nastupa ​​i neće imati pravo sudjelovati u bilo kojoj javnoj ligi ili momčadskim aktivnostima tijekom trajanja suspenzije

- suspenzija je uslijedila nakon što je Morant u svibnju viđen kako drži nešto što je ličilo na pištolj u livestream videu na Instagramu i nakon što ga je NBA liga prvobitno suspendirala u ožujku zbog pokazivanja pištolja u Instagram videu snimljenom u noćnom klubu na području Denvera

image

Adam Silver

PATRICK T. FALLON Afp

- povjerenik NBA lige Adam Silver najavio je već uoči prve utakmice finala da je istraga gotova i da će suspenzija uskoro biti objavljena

- Morant je predvodio Memphis u poenima (26,2) i asistencijama (8,2 asistencije) po utakmici u sezoni 2022/23, dok su Grizzliesi imali učinak 51-31

image

LeBron James (LA Lakers), Ja Morant (Memphis Grizzlies) i Anthony Davis (LA Lakers)

JUSTIN FORD/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Justin Ford/getty Images/profimedia

Pozadina priče

Morantov livestream pojavio se i proširio društvenim mrežama otprilike dva tjedna nakon što je Memphis eliminiran iz doigravanja. Lakersi su pobijedili Grizzliese u šest utakmica, dok je Morant u prosjeku postizao 24,6 poena po utakmici.

U 21 utakmici bez Moranta Grizzliesi su imali učinak 11-10.

Povjerenik NBA lige

Prije četvrte utakmice Silver je rekao u "Dan Patrick Showu" da je problem Moranta u prvom incidentu "doživljaj pištolja kao igračke", a kasnije je nazvao opasnošću za društvo to što ga drži tijekom prijenosa uživo. Također je odgovorio na izvješće koje se proširilo društvenim mrežama da pištolj nije pravi:

"Ne ulazeći u probleme s oružjem u smislu ispravnosti posjedovanja i upotrebe oružja, mislim da se svi slažu kako je sigurnost prioritet te da oružje nije igračka", rekao je Silver. “Dakle, to je nešto o čemu puno razmišljam, jer, opet, neću ulaziti u pojedinosti istrage, ali zapravo - ako uživo prenosite nešto što svijetu izgleda točno kao pištolj - treba li biti važno radi li se o pravom pištolju ili ne?"

image
SCREENSHOT Screenshot

Tada je Silver rekao da neće ulaziti u detalje o duljini suspenzije, ali je rekao da ga ne želi tek tako suspendirati. Silver je također želio pomoći Morantu da se takav incident više ne ponovi.

"Važno je naglasiti da se tu ne radi samo o disciplinskoj mjeri, a da bismo nakon toga samo držali fige i nadali se da neće biti trećeg puta", rekao je Silver. “Svjestan sam da mu treba pomoć, znate, iz ureda lige, njegova sindikata, njegova tima... Nema sumnje da je izvanredan igrač i mislim da je vrlo zanimljiv mladić. To je jedan od razloga zašto ima toliko sljedbenika na društvenim mrežama, međutim to je mač s dvije oštrice i on to mora priznati te preuzeti odgovornost za to.”

Linker
27. travanj 2024 13:55