Bojan Bogdanović

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
ĆAĆA CLUTCHA

Nevjerojatni Bogdanović po ovome je i ispred velikog LeBrona! Ali, u klubu više vjeruju drugoj zvijezdi

Bojan Bogdanović među najboljima je u ligi kada su u pitanju trice u završnicama.
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 25. studeni 2021. 20:14

U tijesnim završnicama NBA utakmica, gdje protivnika dijeli jedna lopta, treneri će ju obično dati u ruke svojim najboljim igračima, bez obzira kakvu večer imali.

Često se tu radi o nepravednoj odluci, jer u tom trenutku momčad možda ima raspoloženijeg pojedinca, ali to je, s rijetkim iznimkama, u pravilu tako u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Najboljima se vjeruje. Upravo se takva situacija dogodila Bojanu Bogdanoviću u porazu Jazza od Grizzliesa. Bogdanović je završio s 24 koša, tri skoka, tri asistencije i dvije izgubljene lopte, ali do trećeg najboljeg napadačkog učinka sezone stigao je vrlo učinkovitim šutom, 8/14, uz sedam pogođenih trica iz 11 pokušaja.

Mitchell ima prednost

Kako bi to Amerikanci rekli - Babo je preuzeo utakmicu u zadnjoj četvrtini. Točnije, u posljednjih sedam minuta hrvatski je košarkaš držao Jazz na životu. Kod 103-101 za Jazz Bojan je ubacio tricu za plus pet, a već u idućem napadu zabio je još jednu za 109-103, ali ga zatim suigrači nisu tražili na lopti i Memphis se vratio na 112-112. Blokada Rudyja Goberta pripremila je novu Bogdanovićevu tricu, a već u idućem napadu Babo je primio loptu u desnom kutu, pa se iz koraka udesno dignuo na šut i pogodio svoju sedmu tricu na utakmici, unatoč odličnoj obrani Brendona Clarkea. Ipak, iduću je tricu promašio, a onda je u posljednjem napadu, pri vodstvu Memphisa 119-118 zadnja lopta išla na Donovana Mitchella, koji je iz teške situacije promašio pobjedu. U tom trenutku Mitchell je šutirao 4/19 za 18 poena, a nikada prije u karijeri nije pogodio šut za pobjedu. A sjetimo se samo prošle sezone i Bojanovih koševa sa zvukom sirene..

Nakon utakmice Bogdanović je rekao kako je sasvim jasno da će Mitchell dobiti zadnji šut, s obzirom na to da je on najbolji igrač Utaha, no statistika govori da je upravo Bojan jako dobar u trenucima kada se odlučuje utakmica.

Ispred LeBrona

Statistika trica pogođenih u clutchu (posljednjih pet minuta utakmice, u kojima je rezultatska razlika momčadi pet ili manje poena) od sezone 2019./2020. (kada je stigao u redove momčadi iz Salt Lakea) govori kako je Bogdanović osmi prema ukupnom broju ubačenih trica. U tom razdoblju Babi je povjereno 66 trica, od kojih je kroz obruč prošla 21, ili 31,8 posto. Od toga mu je čak 19 trica bilo asistirano. Prema toj statistici, Bojan je, recimo, ispred LeBrona Jamesa, koji doduše nije šuter, ali je u promatranom periodu šutirao 64 trice i pogodio njih 18 (28,1 posto). Prvi u kategoriji pogođenih dalekometnih pokušaja je Damian Lillard, koji je ispalio čak 95 trica i pogodio njih 33, drugi je Zach LaVine (29/96), a treći Terry Rozier (29/73). Među najboljih deset je, pak, najučinkovitiji Karl Anthony Towns, koji je od 47 ispaljenih trica u clutchu pogodio 22 ili 48,9 posto.

Linker
26. travanj 2024 08:49