Nitko nije mogao zaustaviti Nikolu Jokića

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
POTPUNA DOMINACIJA

Nijedan drugi superstar ne bi ovo napravio: ‘Nisam vjerovao da bi ovakvi igrači mogli uopće postojati!‘

Nikola Jokić se igra košarke i uživa u tome, a sada je došao na najveću moguću scenu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. lipanj 2023. 11:26

- Nikola Jokić je uz Stephena Curryja igrač koji je najviše promijenio košarku u posljednjih 15 godina. Curry je 188 centimetara visoki bek koji ima bolji put od bilo koga u povijesti, a Jokić je 211 centimetara visoki div koji organizira igru poput najboljih bekova. Prije nekoliko desetljeća nisam vjerovao da bi ovakvi igrači mogli uopće postojati.

Tim je riječima legendarni George Karl, jedan od najboljih trenera u povijesti NBA lige, pohvalio sve ono što je vidio od Jokića u prvom nastupu srpskog košarkaša u jednoj utakmici NBA finala. Jokić je noćas protiv Miamija upisao triple-double s 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova, još jednom srušio razne rekorde, ali najvažnije je da je odveo svoju momčad do pobjede za otvaranje finalne serije (104:93).

Uoči susreta znalo se da će Jokić voditi veliku borbu s Bamom Adebayom. Centar Heata jedan je od rijetkih obrambenih centara lige koji mogu usporiti Jokića u obrani ‘jedan na jedan‘, a u fazi napada je Adebayo opasan zbog svoje brzine, odličnog vođenja lopte i agresivnog napadanja na obruč. Uostalom, Adebayo je jedan od rijetkih centara koji ima donekle pozitivan omjer u međusobnim susretima protiv Jokića - u prethodnih osam susreta Denvera i Miamija, Jokić je u četiri postigao više poena od Adebaya, centar Miamija je bio tri puta efikasniji, a jednom su postigli isti broj poena.

Adebayo je bio opasan i sinoć, utakmicu je završio s 26 poena uz 13 skokova i 5 asistencija, a zanimljivo je kako je on uzeo 25 šuteva, uvjerljivo najviše u Miamiju i to čak 11 više od prvih sljedećih igrača, Jimmya Butlera i Gabea Vincenta. Taktika Denvera očigledno je bila da onemoguće ostale igrače Heata, Adebayo je odigrao dobru utakmicu, ali ga je na kraju ipak Jokić uvjerljivo nadigrao. Naravno da taj jedan poen kojeg je srpski košarkaš postigao više nije razlog dominacije srpskog košarkaša, nego sve ostalog.

image

Aaron Gordon je itekako profitirao od Jokićevih asistencija

JAMIE SCHWABEROW Getty Images Via Afp

Jokić je još jednom oduševio košarkaški svijet nesebičnom igrom. Gotovo nestvarno zvuči podatak da je on u prvoj četvrtini uputio samo jedan šut prema košu Miamija, a i to je bilo pri samom isteku četvrtine. Naravno da ga je pogodio, ali do tada je već imao 6 asistencija. Denverov plan za početak utakmice je bio da iskoriste činjenicu da Aaron Gordon i Michael Porter imaju prednost u visini nad krilnim igračima Miamija, a jasno je da se u košarci može sve naučiti osim kako biti visok. Jokić je pažljivo pratio kretnje suigrača i pravovremenu im asistirao.

- Jedino što je važno je da smo pobijedili. Pokušao sam doći do pobjede na bilo koji način. Ne moram šutirati, ne moram postizati poene da bih utjecao na rezultat utakmice i mislim da sam napravio dobar posao danas. Tko god je igrao, odradio je dobru utakmicu i ovo je velika pobjeda za nas - rekao je Jokić nakon utakmice.

Ono što on nije rekao, a čime je cijeli košarkaški svijet bio očaran, upravo je činjenica da je Jokić potpuno drukčiji od svih ostalih NBA superstar igrača. Gotovo je nemoguće da bi Joel Embiid, Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, Luka Dončić, LeBron James, Kevin Durant i ostali cijelu prvu četvrtinu finalne utakmice proveli na parketu, a da ne gledaju prema košu.

- Obično se najbolji igrači pojedinih momčadi žele nametnuti odmah na početku utakmice i dobiti poneki napad za sebe, ali on je odlučio kreirati prilike za svoje suigrače. Jokić je definicija sjajnog igrača. Ne samo da on izgleda odlično dok igra, nego cijelu momčad čiji boljom - jasno je to objasnio Shaquille O‘Neal u televizijskoj emisiji nakon utakmice.

Jokić definitivno nije kao ostali igrači, a puno važnije od činjenice da nije uzeo niti jedan šut prije posljednje minute prvog dijela je to što je u tih 12 minuta on itekako dirigirao igrom svoje momčadi. I u tom je razdoblju Denver stekao prednost koju je održavao do kraja utakmice. Gordon i Porter su imali visinsku prednost, Jamal Murray je nastavio s odličnom šuterskom formom koju ima u cijelom playoffu i Jokić ih je trebao samo hraniti, a to je i radio.

- Nije ni pogledao statistiku kada je ušao u svlačionicu. Nikolu ne zanima statistika, samo mu je bitno što smo poveli 1:0. To je Nikola Jokić. Nikada ne forsira. Pokušali su ga spriječiti u postizanju poena, ali je on odlučio razigravati momčad i to je njegova igra. Uvijek igra na pravi način i svi oko njega su bolji. Uživa u asistencijama. Svi znamo da nam je Nikola potreban da bismo pobjeđivali - sve je objasnio trener Denvera Michael Malone nakon utakmice.

image

Nikola Jokić

MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Miami je svoju taktiku za branjenje Jokića bazirao na Adebayu koji je dobro odradio svoj posao. Centar Heata je tijekom cijele utakmice čvrsto stajao u obrani na srpskom košarkašu kojeg ostali igrači Miamija nisu udvajali jer je to bilo nemoguće s obzirom na raspoložene ostale igrače Nuggetsa. Adebayo je odigrao dobro i u fazi napada, pravio pritisak na Jokića na toj strani parketa, ali ništa nije pomoglo. Doduše, Jokić je priznao da mu je bilo teško.

- Odlična su momčad. Inteligentni su. Nikada ne igraju istu obranu. Stalno mijenjaju. Mi smo bili fokusirani i to je bilo najbitnije - istaknuo je Jokić, a o kakvom se karakteru radi najbolje pokazuje i odgovor na pitanje je li prije utakmice održao neki govor u svlačionici.

- Ne, nikada to ne radim. Imamo veterane koji to rade. Ako ih slušaš, vrlo brzo shvatiš da pričaju pametne stvari.

Čovjek koji je osvojio dva NBA naslova, mogao je i treći, dominira ligom i praktično je nezaustavljiv, ali nema potrebu da u svlačionici drži govore jer smatra da postoje adekvatniji ljudi za to. I čovjek koji nema problema da ne uzme niti jedan šut u prvoj četvrtini ako je to potrebno njegovoj momčadi. I to u svojoj prvoj utakmici NBA finala.

Ne postoji niti jedan drugi superstar koji bi to napravio, ali Jokić nije klasični superstar. On se igra košarke i uživa u tome, a sada je došao na najveću moguću scenu. Svjetla pozornice su na njemu, on ne obraća pažnju na njih, ali i dalje oduševljava sve koji ga gledaju. Još je tri utakmice udaljen od prstena i rušenju novih rekorda...

Linker
24. travanj 2024 22:07