Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
VANZEMALJAC LUKA

Nitko nikad nije imao takve brojke kao Dončić! Ali, jako će teško postati NBA prvak, jasno je i zašto...

Zabija, asistira i skače više od Jordana, LeBrona, Bryanta ili bilo koga drugog u modernoj povijesti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. listopad 2022. 13:06

Uoči sezone generalni menadžeri NBA momčadi proglasili su Luku Dončića uvjerljivo prvim favoritom za MVP nagradu sezone. Dobio je 50 posto glasova.

Čudesni Slovenac u prva je je četiri nastupa apsolutno opravdao očekivanja. Nevjerojatne izvedbe okrunio je s nastupom protiv Brooklyna. MVP favorit završio je okršaj s Durantom i Irwingom s 41 poenom, 14 asistencija i 11 skokova. Uništio ih je.

Nakon "ispada" u Brooklynu, Dončić je dostigao učinak od 36,3 poena po utakmici. OK, tek je odigrao četiri utakmice, ali to mu je daleko najbolji ulazak u sezonu. Dončić nije samo strijelac, također ima prosjek karijere u skokovima (9,5) i asistencijama (9,3). Zbrojite te tri kategorije i Dončić je trenutno na 55,1 kombiniranih poena, asistencija i skokova po utakmici. To je više od Michaela Jordana, LeBrona Jamesa, Kobea Bryanta, Jamesa Hardena, Russella Westbrooka ili bilo koga drugog u modernoj NBA povijesti.

image
SARAH STIER Afp

Doduše, prijeti mu Giannis Antetokounmpo s 54,1 kombiniranim učinkom u tri najvažnije kategorije. Čisto za usporedbu, Russell Westbrook je u svojoj najboljoj "triple-double" sezoni ostao na 52.7. Hoće li Dončić izdržati tijekom cijele sezone? Malo vjerojatno. A je li izvedivo? Zašto ne? Dončić je toliko dobar, a ovlasti koje ima u Dallasu doslovno su neograničene.

Možda je to samo proizvod današnje ere, ali Dončić već ima tri triple-doublea u karijeri u kojima je postigao 40 ili više poena. To je isti broj koji su Michael Jordan i Larry Bird imali u cijeloj karijeri. A Dončić ima 23 godine.

Naravno, drugačije doba, drugačiji sport, sve zajedno. Ali nitko drugi to nije radio tako mlad. Prije 24. godine ima triple-doubleova s ​​40 poena više nego svi drugi aktivni igrači imaju zajedno. LeBron James je to učinio dvaput, a Trae Young jednom.

Posebno ipak vrijedi istaknuti sveukupni utjecaj Dončićeve izvanzemaljske igre na momčad Dallasa. Da, prošle su tek četiri utakmice. Ali kako trenutno stoji, Mavericksi "kuhaju" protivnike za 122,3 poena na 100 posjeda, što je astronomski broj koji bi bio daleko najbolji u povijesti NBA lige. To je rezultat pametne košarke. Oni iznuđuju najviše prekršaja i dolaze do crte za bacanje više nego itko. Također ispucavaju "tonu" trojki, a uzimaju manje udaraca s distance od bilo koje druge momčadi.

image
SEAN GARDNER Afp

Naravno, prošle su samo četiri utakmice, ali napad Mavericksa blista zahvaljujući sustavu koji radi točno onako kako je zamišljeno. I s Dončićem ima realnu priliku da bude najučinkovitiji ikad. To je moć koju im donosi Dončićeva igra. Ne njegovi "triple-doubleovi", jer imao ih je Westbrook najviše u povijesti, ali momčadi mu nisu izgledale napadački ni izbliza blistavo kao što izgleda Dallas.

Je li to dovoljno za NBA naslov? Treba biti realan i reći - teško. Dončić će po svemu viđenom biti MVP sezone, ali suigrači u Dallasu nisu još uvijek dovoljno dobri da bi ga mogli podržati u lovu na naslov prvaka. Svi su trebali pomoć za osvajanje naslova. I Jordan i Bryant i James. Trebat će i Dončić, koliko god bio dobar.

Linker
02. svibanj 2024 10:39