Mitchell je šesti u ligi po broju koševa (31,1) i 14. po asistencijama (7,1)

 JASON MILLER Afp
MITCHELL JE SJAJAN

Njegov dolazak je ovog ljeta bio najveći rizik u cijeloj ligi, a sada vodi momčad prema samom vrhu

Cleveland je ljetos ušao u veliku trgovinu kako bi doveo zvijezdu Utaha. Danas je već jasno da je to bio pun pogodak.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. studeni 2022. 11:59

Cleveland je ljetos ušao u veliku trgovinu, pa i veliki rizik. Za Donovana Mitchella u Utah su poslali Collina Sextona, Laurija Markkanena, tri picka prve runde, uz još dvije zamjene izbora ako to Utah poželi. Mitchell (26) vrijedio je puno za mnoge, ali nitko nije bio spreman otići tako daleko da ga dovede. Pa ni New York, iako je Mitchell otvoreno iskazivao ljubav prema povratku u rodni grad.

Danas je vjerojatno prerano za neke generalne zaključke, ali neke stvari su toliko već vidljive da ih moraš istaknuti. Cleveland je napravio sjajan posao. Znali smo svi da je Mitchell sjajan igrač. No, određena sumnja kod njega uvijek je u zraku i tako će biti dok god ne napravi nešto veliko u doigravanju. Što s Utahom nije napravio. Vidjet ćemo što će napraviti s Clevelandom., ali početak je nevjerojatno dobar.

”Mislim da je ovo što igram najbolje od mene do sada u karijeri,” rekao je Mitchell nakon što je u nedjelju nakon “napao” Knickse s 38 koševa i rekordnih 12 asistencija u pobjedi 121:108.

Knicksi će uvijek biti vezani za Mitchella nakon njihovog ljetnog flerta, kada je Mitchell priznao da je mislio da se vraća kući i Knicksi su, barem u jednom trenutku, izgledali kao da namjeravaju to i ostvariti. Međutim, predsjednik Cavsa Koby Altman otpustio je sve kočnice kako bi ponudio više od onoga što su Knicksi ikad ponudili. I dobio je jako puno u toj “lutriji”, možda i više nego što se nadao.

Nakon poraza u prvoj NBA večeri, Cavsi su nanizali šest uzastopnih pobjeda. I k tome prvih pet bez Dariusa Garlanda. Cavsi to rade i bez ozlijeđenog Rickyja Rubia. S Mitchellom Cavsi izgledaju sjajno, dovoljno dobri da mogu i do finala, premda su još uvijek jako mlada momčad.

Mitchell je šesti u ligi po broju koševa (31,1) i 14. po asistencijama (7,1). On podiže razinu igre svih oko sebe svaki put kad stane na parket. Nikada nije toliko zabijao, nikada nije imao bolji postotak šuta, nikada nije bolje gađao trice, nikada nije više asistirao.

image

Donovan Mitchell se pokazao velikim pojačanjem Cavsa

JASON MILLER Afp

”Već smo imali tako sjajnu grupu igrača, ali mislim da nas je on dodatno uzdigao”, rekao je iskusni veteran Kevin Love o Mitchellu. “Tip koji ima iskustva, tip koji je zvijezda u ovoj ligi, koji igra sjajnu košarku. ... Ne vidimo mu limite.”

Love je naravno poznavao je Mitchella, ali ne baš dobro. Bio je - naglašava - oduševljen tradeom, ali nije bio siguran što očekivati. Ispostavilo se da je i Mitchell bolji nego što je Love mislio.

”Dio toga je novi početak za njega, želi se dokazati na drugačiji način i pokazati da može pobjeđivati ​​i to velike utakmice,” rekao je Love. “S našim igračima i tipom momčadi, s trenerskim osobljem i organizacijom koju imamo ovdje, on se savršeno uklopio. Tako da daje 100 posto od onoga što ima u sebi, bez pardona. I to je ono što želimo da on bude.”

Mitchell je često bio opterećen nošenjem najvećeg tereta po pitanju koševa u Utahu. Najčešće je sve bilo na njemu. Dolazak Mikea Conleya dao je Jazzu još jednog playmakera, ali primarno je na Mitchellu bilo da zabije sve velike koševe i da usput vodi igru.

Možda će i ovdje doći na to, ali to se čini malo vjerojatnim. Ne s Dariusom Garlandom, Evanom Mobleyem i Jarrettom Allenom, pa čak i Kevinom Loveom, čija je eksplozija “ne puštaj starca unutra” za 29 poena i osam trica u 22 minute u nedjelju protiv New Yorka bila suptilan podsjetnik da je ova momčad Cavsa tako duboka i svestrana, te da može pobijediti na mnogo načina.

Mitchell može predvoditi ovu momčad u postizanju koševa, ali i još uvijek imati dovoljno pomoći da nastavi ostvarivati svoj igrač napredak u drugim smjerovima. I neće sve biti samo njemu, ne očekuje da će svake večeri ići na 30 poena i 12 asistencija. Kada se Conley ozlijedio u Utahu, Mitchell je rekao da je imao dosta takvih večeri. Previše je toga bilo na njegovim leđima.

Ovdje ima Garlanda koji ima samo 22 godine, a već je fantastičan play. Garland može skoro sve što može i Mitchell. U povratničkoj utakmici - protiv snažnog Bostona u gostima - Garland je odmah zabio 29, uz 12 asistencija. Mitchell je ostao na “samo” 25, Mobley i LeVert ubacili su po 15, a Allen 14. I sve je to normalno za ta igrače, nitko nije posebno iskočio.

Garland i Mitchell visoki su po 185 cm, ali daleko od toga da su “rupe” u obrani. Michell ima sve predispozicije da je igra dobro, a i kad nešto propuste Mobley i Allen sa svojim brzim nogama i sjajnom obranom puno toga uspijevaju zatvoriti. Na klupi imaju Lovea, Robina Lopeza, Osmana, Wadea, te Rubija kad ozdravi.

Ima još jedna sjajna vijest za Cavse. Najstariji u petorci je LeVert s 28 godina. Sljedeći je Mitchell kojem je 26. Jako su mladi, vjerojatno i previše mladi da bi mogli osvojiti naslov, ali oni samo mogu nastaviti rasti. I brzo biti spremni za lov na titulu.

Posebno tandem Garland - Mitchell. Obojica mogu igrati playa, zabiti tricu, asistirati na sve načine, ali i položiti loptu na obruč. Mitchell može i “divljački” zakucati. I sjajno se nadopunjuju. Mitchell je već trostruki All-Star, Garland će to vrlo brzo postati. Baš kao i Mobley.

Cavsi doista visoko lete. JB Bickerstaff već je kao trener u prošloj sezoni pokazao koliko je sposoban. Svaki je od tih mladih igrača pod njim postao bolji. I Donovan Mitchell je već bolji, a tek je stigao...

Linker
02. svibanj 2024 09:02