DOUGLAS P. DEFELICE
VRATILI NASLOV U L.A

Njih su dvojica savršeni tandem! Ni sa kime LeBron James nije surađivao tako dobro kao s Davisom

LeBron James i Anthony Davis u prvoj su zajedničkoj sezoni odveli Lakerse do kraja
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 14. listopad 2020. 15:02

Klutch Sports ime je menadžerske agencije u vlasništvu Richa Paula, kojeg je u NBA svijet uveo najbolji prijatelj iz djetinjstva - LeBron James, četverostruki NBA prvak, četverostruki MVP finala i četverostruki MVP sezone. Ujedno i neslužbeni vlasnik Klutch Sportsa, agencije koja zastupa i neke druge velike zvijezde kao što je to Anthony Davis, od nedjelje NBA prvak zajedno s Jamesom. Nešto više od godinu dana nakon što je Rich Paul dovršio jedan od najvećih poslova svoje agencije, trade za Davisa iz New Orleansa u Lakerse, čime je u Los Angelesu kompletiran najbolji tandem lige, onaj koji je predodređen da nastavi tradiciju kojoj su temelje postavili Jerry West i Wilt Chamberlain, izgradili Magic Johnson i Kareem Abdul-Jabbar te učvrstili Kobe Bryant i Shaquille O’Neal.

Dominantan i bez lopte

Oduvijek su Lakersi uparivali velike zvijezde, neki od najboljih tandema u povijesti nosili su ljubičasto i zlatno pa su stoga LeBron James i Anthony Davis od prvog dana bili pod pritiskom najvećih očekivanja. Ništa ispod naslova nije bilo dovoljno dobro. Pogotovo kad je Davis sa svojim agentom i LeBronovim intimusom Paulom isforsirao trade koji se nije dogodio u veljači prošle godine, već je samo odgođen za ljeto kad su Lakersi odlučili sastaviti Pelicancima zadovoljavajući paket. I to nisu požalili jer je James zajedno s Davisom 16 mjeseci kasnije isporučio naslov koji su Lakersi čekali punih 10 godina.
Zato jer je LeBron James u konačnici dobio i više no što je mogao zamisliti jer način na koji je “kliknuo” s Davisom blizu je savršenstvu. Jednostavno ne postoji NBA zvijezda kompatibilnija onome što najbolji košarkaš svoje generacije donosi na parket...

image
AFP

- Neka se ne uvrijedi veliki Dwyane Wade, ali LeBron James ni sa jednim suigračem nije surađivao tako dobro kao s Davisom - poručio je tijekom finalne serije Kendrick Perkins, negdašnji prvak sa Celticsima.
- Nisam se uvrijedio jer je to istina - odmah je reagirao Wade preko društvenih mreža.
Osim što ih dijeli veliki generacijski jaz - James je osam godina stariji od Davisa - u svemu ostalome njih dvojica čine savršeni tandem. Jedan potpuno kontrolira napad (James), dok drugi drži cijelu obranu (Davis) i pritom ne treba imati puno loptu u rukama da bi dominirao i napadački. Za razliku od, recimo, Kyrieja Irvinga s kojim je LeBron osvojio naslov u Clevelandu. Ova kombinacija idealna je i zato jer se radi o klasičnom tandemu niski - visoki, odnosno James se uz Davisa ne mora spuštati na visoke pozicije, što nikad nije volio, makar je u jednoj fazi karijere na tome čak i radio najveću razliku u igri. Sad je pak na jednoj novoj razini.
- Stavite LeBrona od 27 godina na teren s ovim od 35 i ovaj će ga razbiti - nasmijao se James nakon što je uzeo četvrti prsten.

image
MIKE EHRMANN

Još 10 finala zajedno

Smije se i Davis...
- Planiram s njim igrati još 10 finala.
Ako bi to napravili 10 puta zaredom, LBJ bi u NBA ligi dočekao 45. rođendan.
- Koliko još planiram igrati? Dugo.
Brojku nije dao, ali do četrdesete bi morao biti na prilično visokoj razini. Pogotovo s Anthonyjem Davisom uz sebe. Jer Lakerse ne vuče kao što je to radio sa Cavaliersima, tu nije sve na njegovim leđima. Do to mjere da je nakon dvije utakmice velikog finala izgledalo kao da bi MVP mogao postati Davis. Jamesu to ne bi smetalo. Kao što mu neće smetati ako se dogodi u godinama koje dolaze.
Jedan od najboljih tandema u povijesti? Još je rano, tek je jedna sezona iza njih, ali LeBron James i Anthony Davis će imati vremena izgraditi zajedničko naslijeđe. A ono se u Los Angelesu gradi samo naslovima. Magic i Kareem donijeli su ih pet, Shaq i Kobe tri, Kobe i Paul Gasol dva. Kralj i Obrva su na jednom, a kladili bismo se da će prije biti prvi nego - jedini...

Linker
12. travanj 2024 20:34