STR Afp
VELIKI PREVRAT

Nova podjela moći u europskoj košarci: Kreće NBA Europe, sprema se smrtonosni udarac Euroligi!?

Što se tiče hrvatskih košarkaških interesa, ovaj zaokret također budi izvjesnu nadu...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. listopad 2021. 20:56

​Sprema se nova podjela moći u europskoj košarci, a španjolska Marca tvrdi kako su pregovori između FIBA-e i NBA lige već u poodmakloj fazi te se može očekivati da će vrlo brzo svjetlo dana ugledati - NBA Europe!

Naime, ne radi se tu o dugo godinama najavljivanoj europskoj diviziji NBA lige (neće igrati, recimo CSKA protiv Boston Celticsa), ovoga puta je riječ o nečemu što bi se zvalo NBA Europe, ali bi u njemu svoju ligu igrali najbolji europski klubovi. Kontrola brenda prešla bi na NBA ligu, a ona bi tu europsku diviziju, taj NBA Europe doživjela kao peto natjecanje kojega drži pod kontrolom. Iza NBA, WNBA, G League te NBA Afrike. I, tvrde u Marci, što se tiče NBA lige, ovaj sporazum može krenuti već od sljedeće sezone!

image
Jordi Bertomeu
MIKHAIL SERBIN Sputnik Via Afp

Ova informacija stiže u jeku velikih nezadovoljstava klubova vlasnika A licence u Euroligi, što će u konačnici završiti odlaskom s direktorskog mjesta Jordija Bertomeua na koncu ove sezone. Međutim, donosi Marca, s ovom idejom se neće brzati, jer se ne želi pogriješiti u koracima, pa doživjeti brodolom kakav je doživjela nogometna Superliga. Ideja je da ovo bude projekt kojega posve podržavaju NBA, FIBA, ali i sve nacionalne lige, što je daleko od karata koje trenutačno u rukama ima Eurolige.

Uostalom, Adam Silver, direktor NBA lige, poslao je već pismo namjere Jordiju Bertomeuu izražavajući želju da NBA oblikuje ligu s najboljim klubovima Europe, a da klubovi, oni iz Eurolige, nisu o tome prvi put nešto čuli sugerira i otvoreno najavljivanje nekih od euroligaša kako će otići pod skute FIBA-e.

image
Adam Silver
ALEX GOODLETT Afp

U svakom slučaju, kad bi se dogodio NBA Europe to bi bio ozbiljan, vjerojatno i smrtonosni udarac za Euroligu, prije svega jer je to natjecanje koje trenutačno klubovima ne donosi prihod, što bi NBA mašinerija na strani FIBA-e nesumnjivo mogla osigurati.

Što se tiče hrvatskih košarkaških interesa, ovaj zaokret budi nadu, jer trenutačno što se tiče Eurolige, a niti Eurokupa kojega kontrolira isti ured u Barceloni, nismo niti na mapi. Doduše, nema nas niti u FIBA-inim natjecanjima, vizionari koji sjede po našim klubovima zaključili su kako je bolje igrati tamo gdje se može autobusom. Besplatnim. I gdje ih svi razumiju.

A onda se pojavi - NBA. Kojega dovodi FIBA. Pa se sve može, kako tvrdi Marca, okrenuti naglavačke već od iduće sezone...

Linker
27. srpanj 2024 02:26