RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ronald Martinez/Getty Images/Profimedia
75 NAJBOLJIH SVIH VREMENA

O Jokiću i Dončiću Amerikanci nisu razmišljali, legendarni centar poludio jer ga nema na listi

Tko nije na NBA popisu 75 najboljih igrača svih vremena?
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 22. listopad 2021. 09:02

Početak NBA sezone ove godine nije bio uzbudljiv samo zbog utakmica već i zbog činjenice da je NBA povodom svojih 75 godina odabrala najboljih 75 igrača u povijesti. Zapravo, na kraju se na listi našlo 76 imena jer su dva igrača na kraju liste imala isti broj glasova pa su u NBA ligi odlučili ih obojicu uvrstiti.

Nigdje nije objavljeno o koja se dva igrača radi, a vjerojatno se to neće ni saznati jer je NBA inzistirala da nema rangiranja na ovom popisu. Kako Amerikanci ne mogu napraviti ništa bez spektakla i filmskog pristupa, tako se i lista objavljivala u tri navrata - 25 po 25 imena - a posljednji dio je objavljen u ponoć po našem vremena. Na tom trećem dijelu je bilo i najviše 'novih' imena jer je svima bilo jasno da će se na popisu naći 50 onih košarkaša koje je NBA odabrala kao 50 najboljih prije 25 godina.

Tako je sve zanimao taj 'dodatni' popis, a na njemu je NBA ispravila neke greške od prije 25 godina pa je među odabranima i Bob McAdoo, osvajač dva NBA naslova s Lakersima 80-ih godina. Tu su i igrači koji su obilježili košarku u posljednja dva desetljeća poput Kobeja Bryanta, Dirka Nowitzkog, Allena Iversona, Kevina Garnetta, Paula Piercea ili Reggieja Millera, a ipak je najviše interesa izazvao popis onih igrača koji su i dalje aktivni.

Takvih je 11, a to su Anthony Davis, Carmelo Anthony, Chris Paul, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, James Harden, Kawhi Leonard, Kevin Durant, LeBron James, Russell Westbrook i Stephen Curry. No, na popisu nema Nikole Jokića i Luke Dončića za koje su mnogi mislili da će ući na popis iako su njih dvojica relativno kratko u ligi.

No, s obzirom na to da je Shaquille O'Neal prije 25 godina na listu najboljih 50 ušao iako je imao tek tri odigrane sezone, mogao se naći način da Jokić i Dončić dođu na novu listu. No, to se ipak nije dogodilo.

Ipak, najveća priča je činjenica da na popisu 76 najboljih nije Dwight Howard. Iako je sada u veteranskim godinama, ne treba zaboraviti da je on godinama bio ne samo jedan od najboljih centara lige, već i jedan od najboljih igrača, a o njegovim igrama je dovoljno reći da u gotovo 1.200 odigranih utakmica u regularnoj sezoni ima prosjek od 16,2 poena i 12,1 skokova uz 1,9 blokada. Njega su definitivno svi vidjeli na listi, a očigledno je i on pa je i komentirao ovaj izbor, doduše samo s jednom riječju.

"Nepoštovanje", napisao je Howard na društvenim mrežama nakon što je objavljen popis bez njegovog imena.

Osim Howarda, izostavljeni su, recimo, i Tracy McGrady, Dikembe Mutombo, Pau Gasol, Tony Parker, Penny Hardaway, a nabrajanje svih onih imena koji nisu odabrani zaustavio je bivši NBA trener Stan van Gundy koji je na ta pisanja reagirao jednostavnom rečenicom:

"Imam jedno pravilo kod pitanja tko je izostavljen s popisa - ako mislite da je netko trebao biti na popisu, onda morate reći tko bi umjesto njega trebao biti maknut", rekao je Van Gundy.

Inače, Amerikance je oduševila reakcija Reggieja Millera na uvrštenje u popis. Miller je vijest dočekao na parketu jer trenutno radi kao komentator, a pogledajte njegovo oduševljenje:

Kompletan popis 76 najboljih NBA igrača u povijesti:

Kareem Abdul-Jabbar, Ray Allen, Giannis Antetokounmpo, Carmelo Anthony, Nate Archibald, Paul Arizin, Charles Barkley, Rick Barry, Elgin Baylor, Dave Bing, Larry Bird, Kobe Bryant, Wilt Chamberlain, Bob Cousy, Dave Cowens, Billy Cunningham, Stephen Curry, Anthony Davis, Dave DeBusschere, Clyde
Drexler, Tim Duncan, Kevin Durant, Julius Erving, Patrick Ewing, Walt Frazier, Kevin Garnett, George Gervin, Hal Greer, James Harden, John Havlicek, Elvin Hayes, Allen Iverson, LeBron James, Magic Johnson, Sam Jones, Michael Jordan, Jason Kidd, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Jerry Lucas, Karl
Malone, Moses Malone, Pete Maravich, Bob McAdoo, Kevin McHale, George Mikan, Reggie Miller, Earl Monroe, Steve Nash, Dirk Nowitzki, Hakeem Olajuwon, Shaquille O'Neal, Robert Parish, Chris Paul, Gary Payton, Bob Pettit, Paul Pierce, Scottie Pippen, Willis Reed, Oscar Robertson, David Robinson, Dennis Rodman, Bill Russell, Dolph Schayes, Bill Sharman, John Stockton, Isiah Thomas, Nate
Thurmond, Wes Unseld, Dwyane Wade, Bill Walton, Jerry West, Russell Westbrook, Lenny Wilkens, Dominique Wilkins, James Worthy.

Linker
28. travanj 2024 12:19