CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA
LIVANJSKA ‘ZVIJER‘

Odbio poziv izbornika pa si ispunio životni san. Hrvat pokazao zašto je važno ne preskakati stepenice

Novi hrvatski NBA igrač, 22. u povijesti, prošli je tjedan potpisao trogodišnji ugovor s Pelicansima
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. srpanj 2024. 06:20

Kad je u siječnju prilično iznenađujuće iz Ljubljane, odnosno Cedevite Olimpije, otišao u SAD, gdje su ga pozvali New Orleans Pelicansi, NBA momčad koja ga je 2022. izabrala u drugom krugu drafta, Karlo Matković (23) bio je prilično nepoznat široj čak i sportskoj javnosti u Hrvatskoj. Makar je Matković dvije godine prije toga dvije godine bio standardni reprezentativac, otkad je u veljači 2022. dobio dozvolu za nastup protiv Švedske u kvalifikacijama za SP. Nastupio je ovaj Livnjak kasnije iste godine i na Eurobasketu, u međuvremenu odradio nekoliko dobrih sezona u ABA ligi za Megu i Cedevitu Olimpiju, njegov zapravo matični klub koji ga je iz BiH doveo još kao klinca, ali tada u - Zagreb.

Danas je Karlo Matković pak službeno NBA igrač nakon što je krajem prošlog tjedna potpisao trogodišnji ugovor s Pelicansima na 4,9 milijuna dolara, u međuvremenu je zaigrao i na Ljetnoj ligi zbog koje je odbio poziv izbornika Josipa Sesara za olimpijske kvalifikacije u Pireju, dok je u utorak protiv Spursa ubacio 23 poena za 25 minuta, uz šut iz igre 11-13 (dvije trice), pet skokova, po jednu asistenciju i ukradenu loptu te tri blokade.

Iz Mege do Eurobasketa

Tako se mladi Livnjak nastavlja predstavljati na najvećoj sceni, makar to može u pravom smislu uslijediti tek najesen kad bude imao priliku upisati službeni NBA debi za New Orleans. Što je još uvijek jako daleko jer brojke u Ljetnoj ligi, kao i one u 10 utakmica razvojne G lige - 17,3 poena, osam skokova, 2,4 asista i 1,8 blokada - nikad ne znače ujedno i zajamčenu minutažu među “velikim dečkima” koju Matković tek treba zaraditi na trening kampu pred početak sezone.

image

Matković na Ljetnoj ligi

ETHAN MILLER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Nastavak je to puta koji je krenuo prije točno desetljeća u Livnu, gdje je relativno kasno, tek s 13 godina uzeo košarkašku loptu u ruke, da bi nakon samo dvije sezone na preporuku Marina Baždarića, direktora mlađih selekcija Cedevite, preselio u Zagreb i tamo do 2019. prošao sve uzrasne kategorije, ujedno i potpisao prvi profesionalni ugovor te u Prvenstvu Hrvatske debitirao za seniorsku momčad.

Kad je Cedevita to ljeto iz Zagreba otišla u Ljubljanu, mladi centar pod patronatom najmoćnijeg menadžera na ovim prostorima, Miška Ražnatovića, poslan je na posudbu u OKK Beograd, dok je godinu kasnije preselio u Megu, gdje će se u drugoj sezoni nametnuti do te mjere da bude izabran na NBA draftu, zaigra na Eurobasketu i izazove paniku u Cedeviti Olimpiji koja je po svaku cijenu htjela izbjeći njegov odlazak “preko bare” već tada.

image

Karlo Matkovic u dresu Cedevite

VOJKO BASIC Cropix

Međutim, Matković ipak nije preskakao stepenice, već je u prvoj ljubljanskoj sezoni ponudio prezentaciju raskošnog talenta i u drugoj došao do statusa ponajboljeg centra ABA lige, zbog čega su ga u konačnici Pelicansi povukli prije šest mjeseci, računajući da bi od 52. picka drafta mogli imati koristi i puno prije no što su se i sami nadali.

Sve ovo zapravo je samo nastavak puta na kojem su iskoraci u karijeri “vidljivi golim okom”. Od srpske lige preko donjeg do gornjeg doma ABA lige, Karlo Matković je iz sezone u sezonu napredovao, popravljao pojedine segmente u svojoj igri. Ono temeljno; fizičku moć i mogućnost da kao “petica” u obrani isprati većinu bekova, te se u napadu sjajno odvrti nakon “picka”, u posljednje je dvije godine nadopunio i šutom za tri poena, što je počeo pokazivati još u dresu Cedevite Olimpije (trice 37% prošle sezone), nastavio u G ligi (33,3%) i sada u Las Vegasu.

‘Zamijenio’ Luku Šamanića

Nažalost, koliko je napredovao u proteklih šest mjeseci provedenih u SAD, nismo se mogli uvjeriti u dresu reprezentacije, čiji bi Matković stožerni igrač trebao biti u godinama koje dolaze, makar smo s Darijom Šarićem i Ivicom Zupcem najjači baš pod košem. Za Hrvatsku je zaigrao tek s nepunom 21 godinom jer je u mlađim kategorijama nastupao za BiH i stoga mu je FIBA morala dati posebno odobrenje tek nakon što je prošlo određeno razdoblje u kojem nije nosio nijedan dres s nacionalnim grbom.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Rekao je Karlo tada da je oduvijek htio nastupati za Hrvatsku, no, u mlađim kategorijama to nije mogao jer u vrijeme kad je prelazio u Cedevitu, Košarkaški savez BiH mu je izdao izlazno pismo tek nakon što je potpisao da će do 21. godine igrati za njihove mlađe selekcije. Tako je 2018. zaigrao za BiH na Europskom prvenstvu U-18.

- Ne bih rekao da sam prvi put igrao za njih zato što sam morao, ali prema ugovoru koji sam potpisao kada sam prešao iz Livna u Zagreb, morali smo nešto dati reprezentaciji BiH - objasnio je taj “slučaj”.

Sad je Hrvatska u njemu dobila novog NBA igrača, 22. u povijesti, četvrtog aktualnog uz Šarića, Zupca i Bojana Bogdanovića, s obzirom na to da je Luki Šamaniću istekao ugovor koji je imao potpisan s Jazzerima.

Linker
19. srpanj 2024 06:35