Carnelo Anthony
 CARMELO ANTHONY INSTAGRAM
OMILJENI LIK NBA LIGE

Ovo je čovjek koji je spasio Lakerse! Bio je na marginama, a onda ga je nazvao LeBron: ‘Trebam te...‘

Carmelo Anthony pun je mana, često je išao glavom kroz zid, no sada je svoj ego ostavio po strani.
Piše: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 30. listopad 2021. 23:38

Gledajući način na koji igraju friško sklepani LA Lakersi, teško je uopće staviti prst na najveći problem u njihovoj igri. Slaba protočnost lopte i statičnost u napadu, manjak šutera i općenito loša geometrija momčadi kada se prijeđe na protivničku polovicu. Nezainteresiranost u obrani i nesposobnost hvatanja skokova su tek priča za sebe...

Dovođenje Russella Westbrooka je samo zakompliciralo posao treneru Franku Vogelu koji mora njegov stil igre pomiriti s LeBronom Jamesom, čiji je najveći forte (kao i Westbrookov) lopta u rukama. Lakersi zapravo najbolje izgledaju kadu James igra na jedinici, a Anthony Davis na petici, dok su oko njih šuteri. Kako je novinaru Athletica Samu Amicku rekao neimenovani NBA skaut, "Westbrook bi se najbolje uklopio kada bi ulazio s klupe". No tko će nekadašnjeg MVP-ja i čovjeka koji je plaćen 44 milijuna dolara uvjeriti da bi se trebao pomaknuti u stranu. U svoj toj konfuziji i jurnjavi za slaganjem igre i igračke križaljke, iskočio je čovjek koji je bio prisiljen ostaviti svoj ego superstara pred dvoranom i prihvatiti sporednu rolu. Riječ je o Carmelu Anthonyju, košarkašu koji je pun mana i koji je često tijekom karijere tvrdoglavo išao glavom kroz zid, ali i koji je jedna od najomiljenijih njuški NBA lige, uključujući i potpisnika ovih redaka.

image
HARRY HOW Afp

Dovesti Anthonyja praktički besplatno je vjerojatno najbolji offseason potez Lakersa. Jasno, to ne bi bilo moguće da poziv nije stigao od njegova frenda LeBrona koji je Carmelu ozbiljnim tonom poručio: "Trebam te".

Melova priča je poznata; sjajni strijelac gurnut na margine pa onda i potpuno izguran iz lige (dobrim dijelom i zbog svog stava da neće prihvatiti ulogu rezerve) čekao je, nakon kratke i neuspješne gaže u Houstonu, više od godinu dana da mu netko pruži novu priliku. I deseterostruki All-Star ju je dočekao nakon što mu je Portland ponudio ugovor. Dvije godine i jedne revitalizirane reputacije kasnije, Melo se našao u redovima Lakersa. A spomenute dvije sezone u Portlandu su pomogle nekad najboljem strijelcu lige da prestane zahtijevati svoje poene i da pruži ruke tijekom svojih ulazaka s klupe.

Veteran je tako zabilježio 24 poena u svježoj pobjedi nad Clevelandom u kojoj je zabio šest trica iz osam pokušaja. Pronašao je svoje mjesto u Lakersima, osobito kada su u igri LeBron i Davis i često se nađe u situaciji da šutira otvorene trice. Tako je pet od njegovih šest pokušaja za tri poena po utakmici označeno kao otvoreni šut.

- On je jedan do najboljih u ligi, kroz cijelu karijeru je bio profesionalni scorer - hvalio je Vogel svog igrača nakon pobjede nad Cavaliersima. Ta utakmica je bila ujedno i druga ove sezone u kojoj je bivši igrač Denvera, Knicksa, OKC-ja, Houstona i Portlanda zabio šest trica, prije toga je Memphisu stavio 28 (šest trica iz osam pokušaja) i da nije bilo njegovih poena, teško bi Lakersi upisali i te dvije pobjede nad skromnim protivnicima. U šest ovosezonskih utakmica je na prosjeku od 15,7 poena (trice 50%), što je njegov najbolji napadački učinak još od Oklahome u sezoni 2017./18.

image
RONALD MARTINEZ Afp

Nedavno je prešišao Mosesa Malonea i zasjeo na deveto mjesto liste najboljih strijelaca u povijesti s tim da bi nastavi li ovim tempom do kraja sezone mogao preskočiti i Shaquillea O'Neala na osmoj poziciji.

Neki ga već pokušavaju ugurati među rane kandidate za najboljeg šestog igrača lige, što je podosta subjektivno, jer Melo će ostati Melo; često će zaspati u obrani, a i noge su već teške s obzirom na godinu proizvodnje (1984.) pa će ga ovi mlađi lako pretrčati. Također, konkurenciju će se nešto pitati. Bit će tu i promašenih šuteva, poput air-balla u završnici protiv Oklahome. Ali onda će prihvatiti loptu na trici pa opaliti onaj svoj mekani skok-šut koji godinama unazad izaziva divljenje velikog broja NBA zaljubljenika. Nakon što će lopta proći kroz mrežicu uslijedit će ona njegova poznata proslava udaranjem prstima po glavi. I to je Melo. A samo spominjanje u kontekstu najboljeg šestog igrača lige je bilo nezamislivo do prije koju godinu i ta metamorfoza je, zapravo, njegova najveća pobjeda u posljednjem stadiju karijere ovog velikog strijelca. Neka nam Mela još koju godinu u ligi...

Linker
21. travanj 2024 09:29