AFP
NITKO NE TRAJE VJEČNO

Ovo mu se još nikad nije dogodilo u karijeri: Je li Kralj zaista zauvijek abdicirao s prijestolja...

Nikad dosad nije ispao u prvom krugu. Jordan je i to triput. Ali, nikad dosad nije imao ni 36...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. lipanj 2021. 13:29

LeBron James vjerojatno je najveći igrač prvog kruga doigravanja u povijesti NBA lige. U 73 utakmice u kojima je nastupio u prvoj seriji njegove momčadi imaju omjer 58-15. U tim utakmicama prosječno ima više od 29,1 poena, 8,9 skokova i 7,3 asistencije. Do petka i utakmice s Phoenixom nikad nije ispao u prvoj rundi doigravanja. Imao je perfektnih 14-0. Jordan je primjerice tri puta u nizu ispadao u prvom krugu. Međutim, svaki niz jednom stane, morao je i Jamesov. I nije se dogodio nimalo slučajno, nego je logična posljedica svega što se oko njega dešavalo.

James ima 36 godina. I koliko god i dalje bio dobar, brz i moćan, godine ipak čine svoje. Samo je u šestoj utakmici protiv Phoenixa dosegao svoj play-off prosjek od 29 poena. U šest utakmica serije ostao je na 23,3 poena. Jae Crowder ga kao igrač Bostona nije mogao zadržati. Sada može, ali ne zato što je poboljšao obranu, nego zato što je James usporio. U play-In utakmici protiv Golden Statea jako ga je dobro čuvao i Andrew Wiggins, što je do jučer bilo nezamislivo.

Osim Jamesovih godina, dogodila se i ozljeda Anthonyja Davisa, krilnog centra koji je doveden da bude prvi ili barem uz rame s Jamesom. Prošlog je ljeta to savršeno funkcioniralo, Davis je u mnogim utakmicama bio taj, iako je u završnim najviše potegao James. Pa je zato i bio MVP finala. Bez pomoći Davisa, James je doživio tri poraza u nizu. Nekad je mogao i bez Lovea i bez Irvinga doći do finala, pa u prvoj finalnoj utakmici držati Golden State na konopcima s 50 poena. Danas to više ne može. Danas kad su u Lakersima svi zdravi, James više i nije najbolji igrač u svlačionici. Danas je to zdravi Davis...

image
AFP

Godinama nitko ne može pobjeći, pa ne može ni James. Naravno da on to još uvijek nije spreman prihvatiti pa je s terena nakon utakmice otišao bez pozdrava. Previše bolno, posebno kad si 14 godina neprikosnoven.

Je li ovo kraj šampionske priče LeBron Jamesa? Malo je rano za takve zaključke. Najprije se treba sjetiti da je u ovu sezonu ušao s jako malo odmora, jer je prošla zbog korone završila tek sredinom listopada. Zatim ga je u ovoj po prvi put u karijeri zadesila ozbiljna ozljeda (gležnja), zbog koje je dva mjeseca bio izvan terena. I zbog koje sigurno u play-offu nije bio na svojoj najvišoj razini. Do početka sljedeće moći će se dobro i odmoriti, zaliječiti gležanj i maksimalno motiviran dočekati prve utakmice.

Međutim, James koncem godine puni 37, i teško je očekivati da može biti jednako dobar kao što je bio makar s 35. Također, postoji neizvjesnost oko budućnosti Lakersa. Ova momčad vjerojatno će na potpuni remont. Sigurno je samo da će u njoj ostati James i Davis, vjerojatno i Horton-Tucker, jer je daleko najmlađi, a puno obećava. Svi ostali su u izlogu, Schröder jer je jako podbacio u play-offu, Kuzma se u njemu nije ni pojavio, kao ni Harrell, Caldwell-Pope, Morris, Gasol...

Lakersi čak i da su bili kompletni i zdravi, nisu slovili za favorita doigravanja. Žele li tu ulogu imati u sljedećoj sezoni, trebat će im barem jedan ‘kapitalac‘. Po mogućnosti šuter. Ne možeš pucati na naslov prvaka ako ti je James daleko najbolji tricaš u svlačionici.

Problem je doduše činjenica da Lakersi nemaju puno prostora u salary capu. James i Davis su na maksimalnim ugovorima, samo James košta više od 41 milijun dolara. A prvi je put u karijeri pokazao izrazitu nemoć u kritičnim trenucima play-off serije.
I apsolutno je stoga legitimno postaviti pitanje vrijedi li 41 milijun u novoj sezoni? I je li King James u petak zauvijek abdicirao s prijestolja? Svi koji ga pratimo već 18 godina u NBA ligi nadamo se da nije.

image
AFP

Premda je sasvim jasno da je vrijeme njegove dominacije play-off serijama prošlo. Devet godina znao je samo za finala i u svih devet bio je itekako važan i moćan. Želi li opet biti važan, Lakersi mu moju pružiti ruku. I okružiti ga s barem s još jednom istinskom NBA zvijezdom...

Linker
04. svibanj 2024 03:20