Giannis Antetokounmpo i James Harden su među najpoznatijim zaraženim igračima

 STACY REVERE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Stacy Revere/Getty Images/Profimedia
PANDEMIJA

Panika u NBA ligi, zaraženo 40 igrača, hoće li se prekinuti liga i ugroziti božićni spektakl?

Antetokounmpo, Harden, Westbrook, LaVine, DeRozan, Fox... su trenutno u karanteni
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. prosinac 2021. 17:06

Najjača košarkaška liga na svijetu ovih dana ima velikih problema s koronavirusom. Iz dana u dan dolaze vijesti o novim zaraženim igračima, a trenutno je njih 40 stavljeno u poseban protokol po kojem oni ne smiju trenirati ni obavljati bilo kakvu drugu aktivnost s momčadi u razdoblju od 10 dana.

Giannis Antetokounmpo, James Harden, Russell Westbrook, Zach LaVine, DeMar DeRozan i De'Aaron Fox najpoznatiji su košarkaši koji su trenutno u karanteni, a samo pogled na ova imena jasno govori koliko su obožavatelji NBA lige uskraćeni u predstavama najboljih igrača ovih dana. Posebno se to odnosi na navijače Chicago koji su posljednjih nekoliko utakmica igrali bez najvažnijih igrača, a zbog činjenice da je u jednom trenutku čak 10 igrača Bullsa bilo zaraženo, NBA liga je donijela odluku o odgodi njihove dvije utakmice. No, Chicago bi se na parket trebao vratiti u nedjelju na utakmici protiv Lakersa, a i tada će biti znatno oslabljeni. Vratit će im poneki igrač, ali daleko od toga da će biti kompletni.

image

Russell Westbrook je jedan od zaraženih igrača Lakersa

TOM PENNINGTON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Tom Pennington/Getty Images/Profimedia

I u redovima momčadi iz Los Angelesa širi se pandemija. Trenutno su zaražena četiri igrača, isto kao i u Milwaukeeju te New Yorku. Gora je situacija u Sacramentu, gdje je u karanteni pet igrača, a odmah do Chicaga nalazi se momčad Brooklyna u kojoj je van stroja čak 7 igrača. No, NBA liga nije odgodila niti jednu utakmicu Netsa, a ove sezone je momčadi dozvoljeno potpisivanje dodatnih 10-dnevnih ugovora s novim igračima ako imaju veliki broj igrača u karanteni. Momčadi se snalaze na razne načine, koriste tu iznimku, kao i one košarkaške na two-way ugovorima s podružnicama iz G-lige pa su tako za Brooklyn protiv Philadelphije velike minute igrali David Duke, Dayron Sharpe i Kessler Edwards, košarkaši koji nisu previše poznati ni onim najzagriženijim NBA navijačima.

"Imate li vi kakve ideje", odgovorio je protupitanjem prije nekoliko dana Steve Nash novinare na pitanje kako će složiti rotaciju momčadi bez svih tih igrača koji su u karanteni.

"Najvažnije je da svi budu zdravi i sigurni. Srećom po nas, nitko nema jake simptome i to je najvažnije. Proći će i vrijeme izolacije pa ćemo biti svi na okupu", nakon toga je kanadski trener ipak naglasio ono što ga najviše zanima.

A kada se priča o simptomima, niti jedan od zaraženih igrača nema snažne simptome bolesti. Nije poznato je li među njima ima nekih košarkaša koji nisu cijepljeni, a NBA liga je odavno objavila da je cijepljeno oko 96% košarkaša dok je njih oko 60% primilo i treću, booster dozu. No, to ne znači da oni zaraženi koronavirusom ne trebaju u karantenu i to bez obzira na to što nemaju simptome.

"Da nisam bio testiran, ne bih ni znao da sam pozitivan na koronavirus jer nisam imao nikakve velike simptome. Sve mi je izgledalo kao lagana prehlada", rekao je prije nekoliko dana centar Chicaga Nikola Vučević koji nije bio među ovom skupinom od 10 igrača Bullsa koji su sada zaraženi, ali je koronavirus imao početkom sezone.

image

Nikola Vučević je bio zaražen na početku sezone

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Dok Vučević i svi Bullsi čekaju da im se omogući barem zajedničko treniranje jer ni to ne smiju zbog velikog broja slučajeva, pokrenuta je inicijativa da se liga zaustavi do Božića, kada na neki način i počinje ona 'prava' sezona. Naime, poznato je da se u SAD-u NBA u prvim mjesecima bori za dobru gledanost, a tradicionalno se za Božić održava senzacionalni cjelodnevni program. I ove godine je na rasporedu 5 sjajnih utakmica, ali je pitanje koliko će one biti oslabljene neigranjem velikih zvijezda. Brooklyn, Milwaukee, New York i Lakersi su među 10 klubova koji će igrati na Božić, a spomenuli smo da su te momčadi dosta oslabljene zbog koronavirusa.

NBA liga, pak, nema namjeru za nikakvom stankom. Jedina mjera koja je donijeta je ona da će se povećati broj testiranja. Do sada su se košarkaši testirali jednom tjedno, sada će se testiranja odrađivati svakog dana kada se igraju utakmice, a iznimke će biti oni igrači koji su primili treću dozu cjepiva i oni koji su nedavno preboljeli koronavirus. Uz to, još su stroža pravila za nošenje maski, a za sada su isključili mogućnost zabrane izlaska van hotela i dvorana prilikom gostujućih utakmica. To je pravilo bilo na snazi prošle sezone kada se i odgađao veliki broj utakmica. Za sada su ove godine odgođene samo dvije, a iz NBA lige se nadaju da će na toj brojki i stati. S obzirom na to da svakodnevno stižu vijesti o novim zaraženim, čudilo bi nas da to ipak tako bude.

Linker
29. travanj 2024 04:52