Booker i Durant su igrali zajedno u reprezentaciji SAD-a, sada su i klupski suigrači

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
POSTALI GLAVNI FAVORITI

Phoenix je za Kevina Duranta žrtvovao cijelu budućnost, ali sadašnjost za njih izgleda sjajno

Prelazak Kevina Duranta u Phoenix promijenio je izgled cijele NBA lige
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. veljača 2023. 21:13

Stalna u tom Brooklynu samo mijena jest. Parafrazom poznatih stihova Petra Preradovića se najlakše može opisati sve ono što se događalo u Netsima od kada su u ljeto 2019. u njihove redove došli Kevin Durant i Kyrie Irving. Bilo je to stvarno svega - od početne romantične priče preko krimića s Irvingovim odbijanjem cijepljenja i kasnijim kaznama, trilera s dolaskom i odlaskom Jamesa Hardena, drame oko Durantovog zahtjeva za tradeom prošlog ljeta, horora zbog antisemitskih izjava Irvinga, kraja jedne romanse otpuštanjem Stevea Nasha i početka druge nakon toga sve do čudnovatog obrata i odlaska Irvinga u Dallas kada je izgledalo da se sve smirilo. A onda je uslijedio posljednji čin - Brooklyn je odradio trade u kojem je Kevin Durant otišao u Phoenix u zamjenu za Mikala Bridgesa, Camerona Johnsona, četiri picka prve runde drafta te prava za zamjenu još jednoga. Ostali su Netsi u tom poslu i bez T.J.Warrena, ali to trenutno nikome nije važno.

Bit će zanimljivo jednog dana pročitati neku knjigu koja će se baviti svim onim što se događalo u Brooklynu od ljeta 2019., ali Netsi nam sada nisu u prvom planu. On je rezerviran za Phoenix, momčad koja je žrtvovala budućnost kako bi dovela jednog od najboljih košarkaša na svijetu i odmah se nametnula kao možda i najveći favorit u Zapadnoj konferenciji.

image

Durant i Irving su napustili Brooklyn

SARAH STIER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Sarah Stier/getty Images/profimedia

I odmah, prije nego se upustimo u bilo kakvu daljnju analizu ovog posla, da odgovorimo onima koji se pitaju jesu li Sunsi dali previše za igrača koji ima 34 godine i koji svake godine propušta određeni broj utakmica zbog ozljeda. Odgovor je - nisu! Svaku priliku za dovođenje ovakve superzvijezde definitivno treba iskoristiti, a posebno zbog toga što u ovom tradeu nisi dao niti jednog od trojice najvažnijih igrača momčadi. Definitivno odličan prvi posao pod novim vlasnikom, milijarderom Matom Ishbijom.

Problem kod svakog tradea nekog superstara je činjenica da momčad koja je dovela takvog igrača u pravilu ostaje bez dosta svojih resursa, odnosno velikog broja dobrih igrača. Ovdje to nije slučaj. U redu, i Bridges i Johnson su bili igrači startne petorke Sunsa ove sezone, Bridges se uz to zadnjih nekoliko sezona nametnuo kao jedan od najboljih krilnih obrambenih igrača lige, a Johnson ima sjajan vanjski šut, ali sve to završava s činjenicom da je u momčad došao Durant. On je ove sezone prije ozljede, zbog koje ne igra od 9. siječnja, igrao možda i najbolju košarku karijere. S prosjekom od 29,7 poena, 6,7 asistencija, 5,3 asistencija i 1,5 ukradenom loptom, uz nestvarnih 55,9% šuta iz igre te jako dobrih 37,6% za tricu, Durant je bio jedan od kandidata za naslov MVP-a sezone.

Sve to je Durant radio s rosterom puno slabijim od ovoga što ga čeka u Phoenixu. A čekaju ga Devin Booker, Chris Paul i Deandre Ayton. Booker je također imao problema s ozljedama pa je ove sezone za sada odigrao tek 30 utakmica u kojima je na prosjeku od 25,6 poena, 5,6 asistencija i 4,6 skokova. Paula jesu malo stigle godine što se vidi u činjenici da ima najslabiji postotak šuta (43,2%) od svoje rookie sezone, a isto tako nikada nije zabijao manje od 13,6 poena koliko protivnicima ubacuje ove sezone. Ali i dalje je on na 8,7 asistencija, 4,3 skoka i 1,5 ukradenom loptom uz odličnih 38,8% za tricu. Sve to je dovoljno da i s 37 godina dirigira igrom svoje momčadi. Ayton, s druge strane, ima najbolji prosjek poena u karijeri - 18,4, a u kombinaciji s 10,3 skokova i 2,1 asistencija s razlogom je bio među onima koji su se osjećali zapostavljenim pri izboru igrača za All-Star.

image

Booker i Durant su igrali zajedno u reprezentaciji SAD-a, sada su i klupski suigrači

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

No, sad je Ayton, kao i cijeli Phoenix, dobio pravu nagradu - Duranta s kojim su se automatski nametnuli kao najveći favorit Zapada. Ovoj četvorci će u startnoj petorci dodati korisnog Torreyja Craiga pa će imati jako dobru petorku izbalansiranu i u napadačkom i u obrambenom dijelu. A tu je i klupa - Cameron Payne, Landry Shamet, Damion Lee, T.J.Warren, Dario Šarić i Jock Landale garancija su da će Sunsi imati odličan ritam tijekom cijele utakmice.

Žrtvovanje budućnosti za sadašnjost. To su Sunsi napravili s obzirom na to da Durant ima 34 godine, Bridges i Johnson po 26, a svi pickovi su nezaštićeni. No, ova žrtva nikako nije prevelika. Durant Phoenixu donosi priliku za naslov, prvi u povijesti, a to je nešto za što se isplati potpuno riskirati. Ove godine je Zapadna konferencija prilično otvorena i Sunsi se sada nameću kao najveći favorit kada, naravno, svi budu zdravi. To će biti i sljedeće godine, a nakon toga će sve ovisiti o tome hoće li se Paul umiroviti, odnosno kako će izgledati Durant s 36 godina. No, ni uz Durantov odlazak i bez svih tih pickova imat će Bookera, koji trenutno ima 26 godina, i dvije godine mlađeg Aytona. Čak ni budućnost s njima ne izgleda loša, a sadašnjost? Sadašnjost je takva da su se navijači Phoenixa sigurno već počeli pripremati za playoff i borbu za naslov.

Linker
25. travanj 2024 12:26