Kyrie Irving i Tyrese Haliburton su dobili nove bogate ugovore

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
KRENULO LUDILO

Počeo je prijelazni rok u NBA ligi. U jednoj večeri potrošene 2 milijarde dolara, evo tko je sve promijenio klubove

Od ponoći po našem vremenu su slobodni igrači mogli potpisivati nove ugovore
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 01. srpanj 2023. 07:53

Točno u ponoć počeo je prijelazni rok u NBA ligi, odnosno od tada je dozvoljeno igračima koji su istekli ugovori da potpišu nove. Kao i svake godine, i ove je u prvim satima bilo dosta zanimljivih poslova, a potrošnja klubova se samo u prvom danu približila iznosu od dvije milijarde dolara.

Jedan od prvih objavljenih potpisa po otvaranju prijelaznog roka bio je ostanak Draymonda Greena u Golden State Warriorsima. Taj je posao bio očekivan, a krilni centar Warriorsa prihvatio je manju plaću nego ju je do sada imao te je potpisao ugovor vrijedan 100 milijuna dolara na 4 godine. Tako je klubu ostavio koliku-toliku fleksibilnost u salary capu, a Golden State će nastaviti s njim, Stephenom Curryjem i Klayom Thompsonom kao udarnim trojcem.

image

Draymond Green

THEARON W. HENDERSON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Thearon W. Henderson/getty Images/profimedia

Još je nekoliko igrača potpisalo bogata produženja ugovora s klubovima u kojima su do sada igrali. Jedan od njih je Kyrie Irving koji je dogovorio ugovor vrijedan 126 milijuna dolara za tri godine s Dallasom pa će Luka Dončić u njemu imati najvažnijeg partnera za napad na NBA naslov. Iako se pisalo kako će Khris Middleton možda napustiti Milwaukee to se nije dogodilo već je on potpisao ugovor od 102 milijuna dolara na tri godine te će tako ostati u Bucksima s kojima je prije dvije godine osvojio naslov prvaka.

Maksimalni ugovor vrijedan 260 milijuna na pet godina potpisao je Tyrese Haliburton s Indianom, a i Memphis je dao sve što je mogao Desmondu Baneu koji je od Grizzliesa dobio 207 milijuna dolara za sljedećih pet godina.

Od igrača koji su mijenjali klubove najznačajniji je potpis Freda VanVleeta u Houston. Ovaj playmaker je dobio 130 milijuna dolara za sljedeće tri godine te je tako Toronto ostao bez važnog člana petorke dok je Houston doveo veterana koji će predvoditi njihovu mladu momčad. VanVleet je ušao u povijest NBA lige jer je ovo najveći ugovor kojeg je dobio neki košarkaš koji nije izabran na draftu.

image

Fred VanVleet

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Veliki udarac doživjeli su prvaci iz Denvera. Njihov ključni igrač s klupe, Bruce Brown, je zahvaljujući svojim odličnim igrama u playoffu zavrijedio pažnju mnogih klubova pa mu je Indiana dala ugovor vrijedan 45 milijuna dolara za dvije godine. Iako je Brown po isteku sezone rekao kako bi rado ostao u Denveru te da mu novac nije najvažniji, ipak nije mogao odoljeti ovakvoj ponudi, posebno kada se zna da su u Nuggetsi mogli ponuditi samo ugovor s godišnjom plaćom od 7.8 milijuna dolara.

I Miami je kao finalist ostao bez dva važna igrača. Gabe Vincent je potpisao s Lakersima dok je Max Strus blizu Clevelanda, ali spominju se i neki drugi klubovi. Lakersi su dali novi ugovor Ruiu Hachimuri, ponudili maksimum koji su mogli, a to je 52 milijuna dolara, Austinu Reavesu, a doveli su i Taureana Princea te Cama Reddisha.

Jedan od najšokantnijih poteza prvih sati prijelaznog roka bio je potpis novog ugovora između Jeramija Granta i Portlanda. Iz Blazersa su posljednjih dana dolazili signali kako će svakako zadržati Granta što i nije čudno s obzirom na njegove dobre igre te na to da je komplementaran s bekovima koje Portland ima na rosteru, ali svejedno su se svi začudili da je Grant na kraju dobio čak 160 milijuna dolara za pet godina. S obzirom na novi kolektivni ugovor, to je ogroman novac i jako dug ugovor za igrača koji ne može biti prva opcija svoje momčadi.

image

Jerami Grant

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Sve je zanimalo hoće li netko uspjeti preoteti Camerona Johnsona Brooklynu jer je za njega vladao veliki interes, ali na kraju se to nije dogodilo jer su Netsi nesuđenom hrvatskom reprezentativcu dali ugovor od 108 milijuna dolara na četiri godine. Washington se posljednjih tjedana riješio Bradleyja Beala i Kristapsa Porzingisa, ali ne i Kylea Kuzme kojem su dali novi ugovor na četiri godine vrijedan 102 milijuna dolara.

Ovo su svi do sada obavljeni poslovi u NBA prijelaznom roku po klubovima:

Boston Celtics: Kristaps Porzingis (2g/60M), Oshae Brissett (2g/?)

Brooklyn Nets: Cam Johnson (4g/108M)

Dallas Mavericks: Kyrie Irving (3g/126M), Seth Curry (2g/18M)

Denver Nuggets: Reggie Jackson (2g/10,25), DeAndre Jordan

Detroit Pistons: Joe Harris (trade, Brooklyn), Monte Morris (trade, Washington)

Chicago Bulls: Coby White (3g/33M), Jevin Carter (3g/20M)

Cleveland Cavaliers: Caris LeVert (2g/32M), George Niang (3g/26M)

Golden State Warriors: Draymond Green (4g/100M)

Houston Rockets: Fred VanVleet (3g/130M)

Indiana Pacers: Bruce Brown (2g/54M)

Los Angeles Lakers: Taurean Prince (1g/4,5M), Gabe Vincent (3g/33M), Rui Hachimura (3g/51M), Cam Reddish (2g/?)

Memphis Grizzlies: Desmond Bane (5g/207M), Derrick Rose (2g/6,5M)

Miami Heat: Josh Richardson (2g/6M), Kevin Love (2g/?)

Milwaukee Bucks: Khris Middleton (3g/102M)

Minnesota Timberwolves: Shake Milton (2g/10M), Troy Brown (2g/8M), Nickeil Alexander-Walker (2g/9M)

New Orleans Pelicans: Herb Jones (4g/54M)

Oklahoma City Thunder: Victor Oladipo (trade, Miami)

Orlando Magic: Joe Ingles (2g/22M)

Phoenix Suns: Damion Lee (1g/?), Keita Bates-Diop (2g/5M), Drew Eubanks (2g/?), Chimetzie Metu, Yuta Watanebe

Portland Trail Blazers: Jerami Grant (5g/160M)

Sacramento Kings: Trey Lyles (2g/16M)

San Antonio Spurs: Tre Jones (2g/20M), Julian Champagnie (4g/12M)

Toronto Raptors: Jakob Poeltl (4g/80M), Dennis Schroder (2g/26M)

Washington Wizards: Kyle Kuzma (4g/102M)

Linker
04. svibanj 2024 02:51