ISPUNIO STARO OBEĆANJE

POGLEDAJTE DOLAZAK DARIJA ŠARIĆA U NBA, TATA ODUŠEVLJEN: 'Za ovo je radio od svoje 14. godine!'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 15. srpanj 2016. 10:52

Dario Šarić novi je Hrvat u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta!

Šibenčanin je potpisao trogodišnji ugovor s Philadelphija 76ersima, dvije godine nakon što je kao 12. pick drafta izabran od Orlando Magica, a zatim mijenjan u Philadelphiju. Nakon što je posljednje dvije sezone nosio dres Efesa, Dario je je održao obećanje koje je dao Amerikancima i otišao preko bare.

Dario je u Philadelphiju stigao u četvrtak navečer, gdje su ga dočekali predstavnici kluba, novinari i navijači, a tijekom današnjeg dana bi trebao potpisati ugovor s legendarnim 76ersima.

"Ovdje sam prvi put nakon drafta. Jako sam sretan što sam tu i što ću se napokon priključiti novoj momčadi. Napravit ću sve da ljude u ovome gradu učinim sretnim", obećao je Dario po dolasku.

Njegov otac Predrag Šarić u razgovoru je potvrdio da je ovo veliki iskorak u karijeri.

- To je to, predstoji mu samo liječnički pregled. Za ovo je radio cijelu svoju karijeru, od svoje 14. godine želi igrati u NBA-u. Mislim da smo išli stepenicu po stepenicu, nije bilo preskakanja u njegovu razvoju.

Philadelphija je tri puta osvajala naslov NBA prvaka, devet puta su bili prvaci Istočne konferencije, ali to je sve dio daleke povijesti kluba. Posljednjih godina klub je poznat jedino po porazima. Dolaskom Šarića, poznatog po svom pobjedničkom mentalitetu, sudbina trenera Bretta Browna i njegovih igrača mogla bi se drastično promijeniti. Dario dolazi u mladu momčad, koja je posljednjih godina marljivo skupljala visoke pickove s drafta. Prošle godine kao treći izbor stigao je centar Jahlil Okafor, dok je ove godine s prvog mjesta draftiran Ben Simmons, koji se najbolje snalazi na poziciji četvorke. U momčadi je i Joel Embiid, još jedan centar koji je 2014. bio treći izbor prve runde drafta. Talentirana i potentna momčad, koja bi mogla odgovarati Dariju i njegovim karakteristikama. Šarić stariji smatra da njegovu sinu neće biti problem uklopiti se.

- Dario je borac, zna koliko vrijedi. Sezone u Europi pomogle su mu da sazrije na fizičkom i mentalnom planu. Njega ne zanima tko je došao s koje pozicije na draftu, na parketu se svi moraju dokazati.

Hrvatska je izborila Olimpijske igre, u trenutku kada se to od njih najmanje očekivalo, mnogi su ih i otpisali prije odlaska. Dario je u Torinu uz Bogdanovića bio nositelj igre, proglašen je i za MVP-a turnira.

- Imao sam dojam kako je to sve navrat-nanos, da će tamo biti tek sudionici, osobito kada su Perasović i Spahija odbili posao izbornika. Ali Aco Petrović je to sve dobro posložio, stvorila se kemija, koja je uz dobru atmosferu u momčadi najbitnija. To se vidi po načinu na koji momčad igra obranu, koju su naši momci odigrali možda i najbolje na turniru. Igranje na Olimpijskim igrama je velika čast za njih, a znam da im je to bila i velika želja Torina. Cijela momčad vjeruje u uspjeh u Riju, iz razgovora s Darijem zaključio sam da svi dišu kao jedan. Imaju tešku skupinu, ali najbolje bi bilo izbjeći Amerikance. Ako se to dogodi, onda tko zna, to je jedna utakmica, tu se svakog može iznenaditi.

Kvalifikacijski turnir, Olimpijske igre, zatim i početak NBA sezone, naporan ritam za mladog košarkaša?

- Imat će par dana odmora, ali neće njemu biti teško, cijelu karijeru radi naporno. Znate, ako i ne uspije u Americi, uvijek mu ostaje Europa - u šali kaže njegov otac.

Linker
18. svibanj 2024 01:23