Durant i Irving predvode Netse koji su trenutno druga momčad u cijeloj NBA ligi

 TODD KIRKLAND Getty Images Via Afp
PRI SAMOM VRHU

Potpuna preobrazba Brooklyna - od momčadi kojoj je prijetio raspad do legitimnog izazivača za NBA prsten

Predvodnik Netsa je Kevin Durant koji igra možda i najbolju sezonu u svojoj karijeri
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 04. siječanj 2023. 22:02

Charlotte, Atlanta, Indiana, Washington, Toronto, Detroit, Golden State, Milwaukee, Cleveland, Atlanta, Charlotte, San Antonio. To je niz od 12 protivnika koje su košarkaši Brooklyn Netsa pobjeđivali od 8. prosinca, a što je najveći niz pobjeda ove sezone u NBA ligi. S obzirom na to što se događalo na početku sezone, situaciju u kojoj se sada nalazi Brooklyn je malo tko očekivao. Netsi su nakon utakmica odigranih u noći s utorka na srijedu bili na omjeru 25-12, drugom najboljem u cijeloj NBA ligi. Ispred njih je samo Boston koji ima pobjedu više.

"Ne obraćamo pažnju na taj niz, samo želimo igrati dobro jedan za drugoga", izjavio je Kyrie Irving nakon posljednje pobjede protiv San Antonija. Ta izjava, iako u njoj nema ničega senzacionalnog, objašnjava što se to događa u Brooklynu. Naime, oni su se odlučili koncentrirati na košarku. Napokon.

Nema više vijesti o tome kako je Irving izazvao neku novu kontroverzu, nema više priče o tome kako Kevin Durant traži odlazak iz kluba ili uvjetuje ostanak odlascima nekih drugih ljudi, nema više nikakvih skandala oko Bena Simmonsa. Samo košarka.

Doduše, u klubu nema više ni Stevea Nasha kojeg je vlasnik Joe Tsai zaštitio kada je Durant tražio njegov odlazak, ali koji je dobio otkaz nakon lošeg ulaska u sezonu i omjera 2-5 na početku sezone. I tada su se stvari počele mijenjati.

Momčad je u ruke dobio dotadašnji pomoćnik Jacque Vaughn, a u isto vrijeme je američku javnost potresao skandal nakon što je Irving promovirao antisemitski film. Osim novčane kazne, klub je suspendirao svojeg playmakera, a bez njega je momčad upisala pet pobjeda i četiri poraza. Stvari su se počele mijenjati, a povratkom Irvinga u momčad sve je kulminiralo. Brooklyn je od tog trenutka pobijedio u 18, a izgubio samo 3 utakmice i s razlogom se nalazi u vrhu NBA lige.

Glavni razlog za optimizam je Kevin Durant. Jedan od najboljih košarkaša lige s 34 godine igra možda i najbolju sezonu karijere. Imao je Durant bolje brojke u dvije sezone dok je bio član Oklahome, ali pristup nikada nije bio na ovoj razini. On trenutno postiže 29,6 poena po utakmici te je šesti strijelac NBA lige. Uz to ima i 6,8 skokova, 5,5 asistencija i 1,5 blokadu po utakmicu, a prosjek šuta mu je pomalo zastrašujućih 56,4% što je postotak koji je u pravilu rezerviran za centre. On oko obruča postiže 77,3% svih pokušaja, a s poludistance ima nevjerojatnih 59%. Igra fenomenalnu obranu, a nikada nije bolji u razigravanju momčadi. Nakon Simmonsa najbolji je asistent momčadi, a posebno su fenomenalne njegove reakcije kada ga protivnička momčad udvoji. U tim situacijama Durant u pravilu jako brzo pronađe slobodnog suigrača, a to obično završi laganim košem jer se stvorio višak u napadu Netsa. Tek bi trica mogla biti bolja - pogađa ih 36,1%, ali ni to nije loše.

Uz sjajnog Duranta, odličnu sezonu ima i Irving koji je na prosjeku od 26,2 poena, 5,1 skokova i 4,5 asistencija po utakmici. No, njih dvojica nisu loše igrali ni prošle sezone pa Netsi nisu napravili ništa ozbiljnije. Brooklyn je ove godine narastao zbog posloženih uloga ostalih igrača.

Simmons igra obranu i razigrava suigrače. Jako pazi na selekciju šuta pa je u cijeloj sezoni imao samo jedan šut za tricu i jedan s poludistance. Oba je promašio, no oko obruča ima odličnih 59,8%. Nicolas Claxton je prošle sezone lutao od startne petorke do statusa igrača koji ne ulazi u igru, a sada se nametnuo kao treći strijelac momčadi s 11,9 poena, 8,3 skokova i 2,5 blokada uz odličnu suradnju s Durantom kod gore spomenutih udvajanja. Royce O‘Neale zatvara petorku kao defenzivac s odličnih 41,3% za tricu, a na klupi Netsi imaju dosta ofenzivnih oružja.

Tu je T.J.Warren koji se oporavio od teške ozljede i koji je u posljednje vrijeme najvažniji igrač s klupe. Tu je Seth Curry koji nije toliko dobar kao brat mu Stephen, ali ima lijepih 40% za tricu što je ipak ništa prema Yuti Watanabeu koji je s 52,1% pogođenih trica najbolji tricaš lige po postotku. Joe Harris se i dalje bori s pronalaskom forme nakon teške ozljede, ali pomaže momčadi, tu je i Markieff Morris za prljave poslove, veteran Patty Mills te mladići Day‘Ron Sharpe, Cam Thomas, David Duke i Kessler Edwards. Roster Brooklyna je dubok, odlično posložen, glavne zvijezde razmišljaju samo o košarci, a služi ih i zdravlje.

Je li sve to dovoljno za borbu za naslov? Teško je na to pitanje odgovoriti, posebno u ovako ludoj sezoni, ali činjenica je da su Netsi tu da zagorčaju život svim protivnicima. Nitko na svijetu ne želi igrati protiv momčadi koju predvodi ovakav Durant, čovjek koji bi do kraja sezone mogao skočiti na 10. mjesto liste najboljih strijelaca NBA lige svih vremena. No, njemu je ipak važan samo prsten. Dva s Warriorsima ima, može li do jednog s Netsima?

Linker
24. travanj 2024 07:50