Prodor
u kojem se
Dario ozlijedio
 Afp
DOBRE VIJESTI

Povratak Darija Šarića puno brži od očekivanog? ‘Bude li sve teklo po planu, evo kada bi mogao zaigrati‘

Predrag Šarić, otac hrvatskog košarkaškog reprezentativca, prenosi nam dobre vijest
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. kolovoz 2021. 08:19

Sedmog srpnja igrala se prva utakmica velikog finala NBA između Milwaukeea Bucksa i Phoenix Sunsa. Za klub iz vrele Arizone zaigrao je i Dario Šarić. Dvadesetsedmogodišnji Šibenčanin u dresu Sunsa postao je tako tek peti Hrvat u velikim finalima iza Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Žana Tabaka i Ante Žižića. Igrala se prva četvrtina kada je hrvatski reprezentativac nakon neuspješnog pokušaja poentiranja uspio vratiti loptu u posjed Sunsa i tad počeo šepati. Odmah je izašao s parketa i uz pomoć se zaputio prema svlačionici. Znalo se odmah da je u pitanju teža ozljeda, nije se moglo znati koliko teška.

Bolje da je desno koljeno

Nažalost, nije dugo trebalo čekati na potvrdu najcrnjih vijesti. Puknuće prednjih križnih ligamenata desnog koljena. I kraj za našeg igrača, i finala i snova o osvajanju titule sa Sunsima. Od tada je prošlo mjesec i pol dana, prije desetak dana izvršena je i operacija u SAD-u, o trenutnom stanju hrvatskog košarkaša kazao nam je njegov otac Predrag Šarić.

image
PHOENIX, ARIZONA - JULY 06: Dario Saric #20 of the Phoenix Suns drives to the basket against Brook Lopez #11 of the Milwaukee Bucks during the first quarter in Game One of the NBA Finals at Phoenix Suns Arena on July 06, 2021 in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Chris Coduto/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
CHRIS CODUTO Afp

- Prije nešto više od dva tjedna dana Dario je operiran, sve je prošlo O.K., sâm zahvat trajao je samo sat vremena i po svim izvještajima liječnika operacija je uspješno obavljena. Najvažnije je da koljeno nije izraubano, što smo se svi plašili pa čak i sami liječnici, ali srećom nije to tako strašno kako se činilo - izvijestio je Šarić senior.

- Operacija je obavljena u New Yorku, izveo ju je isti liječnik koji je operirao Kawhija Leonarda. Tamo su obavljene i sve potrebne kontrole i Dario je sada u Phoenixu. Imao je najbolju moguću skrb, najbolji liječnici, dva fizioterapeuta, koji su mu pomogli da radi na jačanju mišića da ne atrofiraju i to već prije operacije. Radi sve po strogim preporukama liječnika, mora biti strpljiv. Za petnaestak dana planira doći kući u Šibenik, i ostao bi neka 2-3 tjedna.

Kako je Dario sve to podnio?

- Teško mu je bilo sigurno, finale, prva utakmica, ogroman naboj. Ali, nažalost dogodila se ta ozljeda. Gledao sam puno puta tu snimku, nakon te finte lijeva noga je udarila u desnu, destabilizirala je i došlo je do tog puknuća. Gledali smo i pitali se zašto je nakon finte noga samo potonula. Poslije tetive to je najgora ozljeda... I baš se njemu dogodila, i to u velikom finalu. A, šta se može, treba biti strpljiv, uporan, slušati liječničke preporuke i ako sve bude teklo po planu Dario bi mogao zaigrati već do Nove godine. To bi bilo super nakon onih prvih najcrnjih prognoza da bi mogao propustiti cijelu iduću sezonu.

Već je bilo sličnih ozljeda u košarci, sjetimo se i Giannisa Antetokounmpa?

- Eto, on je imao ozljedu koljena, govorilo se da će propustiti cijelu sezonu, pa se brzo vratio. On ima velika koljena, pa je i to valjda utjecalo na oporavak. U cijeloj priči bolje je da se radi o desnom koljenu. Ali, Dario će morati malo poraditi i na kilaži, smanjiti sa 110 na 100 kilograma, sve to može imati važnu ulogu u nastavku karijere.

Uskoro ga možemo, dakle, očekivati u Šibeniku u kojem je najavio da će jednom živjeti stalno?

- Da, rekao sam da mu je u planu doći u Šibenik na dva-tri tjedna, malo se odmoriti, i doći malo na materinu spizu... I, onda natrag, terapije, i čekati povratak na parket. I ako sve bude O.K., a mislim da hoće, a tako kažu i liječnici, jer koljeno je generalno u dobrom stanju, možemo ga očekivati na terenima već do kraja ove godine.

Po ocu Šariću i način igre u Phoenixu i raubanje u NBA ligi sigurno je “zahvalno” za ovakve ozljede.

- Godišnje se odigra 70 utakmica, ove istina malo manje zbog korone, ali to su napori neviđeni. Utakmice svaka dva-tri dana, fizički napori, putovanja, stres. I, normalno da se dogode ovakve ozljede, sve ih je više. Igrače malo tko šta pita, važna je samo lova, lova... Eto, Dario do sada srećom nije imao problema s ozljedom, ali i njemu se dogodilo.

Trebamo ‘kupiti’ playa

Osvrnuo se malo i na finalnu seriju.

- Tko zna kad će više Phoenix imati ovakvu priliku. Imali su 2-0, ali onda umjesto da odu na 3-0, i dođu na prag slavlja počnu ići nizbrdo. Što se taktike tiče, Giannisa su puštali, a onda “mali” stavi bez problema 50 poena. Što se Phoenixa tiče, Kaminsky je slab fizički, a Ayton prespor. Uvijek se vraćam na te priče o obrani, čuvanju igrača. Znate kako se i ono kod nas u Šibeniku kaže, ne daj mu da primi loptu i napravio si pola posla.

Kako je Dario vidio rezultat finalne serije?

- Nadao se da će nakon 2-0 njegovi suigrači imati snage otići do kraja. Znate, bili su prvaci Zapadne konferencije poslije tko zna koliko vremena, dobili Lakerse, Clipperse, i Dario se nadao da će njegova momčad popeti se na tron. Uvijek je teško izgubiti, a posebno finale NBA i to nakon što si vodio 2-0. Ali, Bucksi su iskoristili sve. Po meni u Phoenixu moraju biti zadovoljni, igrati finale, biti najbolji na Zapadu, to je ogromna stvar.

Legenda šibenske košarke smatra da će Phoenix i ubuduće biti važna karika u NBA ligi.

- Ma, bit će oni jaki i dalje. Vidite, svi se pojačavaju, svi dovode zvijezde. Ali, kao što sam rekao Sunsi ovakvu priliku više neće tako brzo imati.

Za kraj smo ostavili i uvijek aktualnu temu hrvatske reprezentativne košarke.

- A, šta da vam kažem, evo gledali smo olimpijski turnir i opet smo mogli uživati u izvedbama malog Dončića. Slovenija, zemlja od 2 milijuna ljudi, bila je nadomak medalje, a mi smo gledali turnir od kuće. Poraz od Brazila, starog Brazila, bio je veliki kiks. Njemačku smo, po meni, trebali dobiti, iako sada vidimo da je Njemačka igrala četvrtfinale na OI u Tokiju. Kod nas uvijek ista priča, nažalost, često se ponavlja. Bojan ima 29, Dario 27, Simon je iza 30, a nismo ništa napravili unazad deset godina. Kako ćemo očekivati nešto.?Ne vidim da se nešto radi po tom pitanju, sve ostaje isto.

Po Predaragu Šarića najveći problem je play.

- Moramo se upitati zašto 20 godina nismo iznjedrili playa, da nam Roko Ukić sa 39 godina igra prvog playa, a tu su Junaković, Mavra, Rogić, Uljarević... pa ajmo, vidit’ jesu li oni ti. Ako nemamo playmakera, ili ga ne možemo stvoriti, ajmo ga onda kupiti. Nekog normalnog, koji će se uklopiti u naš sustav, a ne igrati za sebe. Ne vidimo da Simon može igrati to, ili Hezonja. Visokih igrača imamo, Zubca, Žižića, Dario je tu, možemo se složiti od pozicija 2 do 4.

I tako smo pretresli dosta tema sa Šarićem seniorom, mogli smo još o Šibenki, kćerki Dani koja igra u Šibeniku prvu ligu, ljetu na Jadriji, kamionima... Jer Predrag uvijek ima što reći, i to bez dlake na jeziku. Ali, to ćemo ostaviti za drugi put. Kad dođe Dario.

Dario misli ostati duže u Phoenixu, kupio je sad i kuću tamo za 4 milijuna dolara

Ima li ova ozljeda i dugotrajniji Darijev izostanak s terena kakvih reperkusija na ugovor?
- Nema, sve je pokriveno, NBA je tu zaštićena dobro što se igrača tiče - kaže otac.
A kako Dario krati vrijeme u sparnim ljetnim mjesecima u Arizoni?
- Pa, evo sada ima vremena za neke druge stvari, kupio je u Phoenixu kuću za 4 milijuna dolara, i uglavnom se bavi time, papirologijom. Do sada je živio u stanu, i sada je odlučio investirati u veći prostor za stanovanje. Misli ostati dulje tamo, i sređuje sebi životni prostor, režije, potankosti oko poreza, sve ono za što nema baš vremena kada je sezona u tijeku. Odgovara mu klima tamo, 27-28 stupnjeva Celzija kroz cijelu godinu.

Linker
25. travanj 2024 00:42