Deandre Ayton
 Alex Caparros/Getty Images / Getty Images
(NE)LOGIČNOSTI DRAFTA

PRAVI CENTRI NIKADA NEĆE IZUMRIJETI, SAMO SU SE MORALI PRILAGODITI Deandre Ayton sa sveučilišta Arizona ove godine trebao biti prvi pick

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. lipanj 2018. 13:06

Era Warriorsa, koji su NBA ligu pokorili s tzv. “ubilačkom postavom”, u kojoj su originalno bili Steph Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, Harrison Barnes i Draymond Green, da bi prije dvije godine to još poboljšali s Kevinom Durantom umjesto Barnesa, dovela je do toga da svi žele biti kao Golden State. Ili gotovo svi.

Najbliže Warriorsima došao je, pak, Houston, koji ne uspijeva napraviti odlučujući korak, a sjetimo se da je Cleveland prije tri godine dobio Golden State u finalu tako da je “peticu” uglavnom igrao Kevin Love, dok je LeBron kreirao s “četvorke”.

Momčad za ‘davljenje’

Međutim, ne misle svi da je jedini način za parirati Warriorsima igrati kao oni...

- Mislim da mnogi klubovi griješe, odnosno, da se s njima ne smije ići u trku, već sastaviti momčad koja će ih “udaviti” - smatra Rasheed Wallace, ponajbolji igrač Pistonsa, koji su naslovom 2004. postali legendarni po svojoj čvrstoći.

Sad, da bi imao takvu čvrstinu, trebaš centimetre i kilograme, a ako je vjerovati uvriježenom mišljenju da pravi centri u NBA ligi izumiru, onda takvo što nije opcija. Ili ipak jest.

- Da igram danas, igrao bih na isti način - jasan je Shaq O’Neal, uz Wilta Chamberlaina najdominantniji centar u povijesti NBA lige.

- Mene Draymond Green ne bi mogao čuvati.

Iako ovo posljednje nikad nećemo moći provjeriti, Shaqova teorija nije bez podloge, a da u NBA svijetu centre zaista ne smatraju izumrlima, iz godine u godinu se potvrđuje kroz draft. Sjetimo se samo da je Greg Oden izabran kao prvi ispred Kevina Duranta i da prije samo tri godine nitko nije ni sumnjao da će prvi pick drafta biti Karl-Anthony Towns, što se i dogodilo.

Slično uvjerenje vlada i ove godine jer je Deandre Ayton, centar sa sveučilišta Arizona navodno zicer za Sunse, koji 21. lipnja u Brooklynu biraju prvi. Pritom Ayton nije jedina “petica” o kojoj se gocori s obzirom na to da bi vrlo visoko morao ići i Mo Bamba sa sveučilištta Texas.

“Centimetri su jedino što ne možeš utrenirati”, znaju često reći treneri, generalni menadžeri i predsjednici. Zato su centimetri na draftu uvijek na cijeni, što odudara od teorije o “izumrlim centrima”.

Uglavnom, nisu pravi centri izumrli, već je samo trebalo proći nekoliko godina da se prilagode. Ayton i Bamba, “životinje” od 216 cm i s rasponom ruku od 227, odnosno 239 centimetara, nisu Shaq O’Neal koji će ugurati sve i svakoga da bi u koš pospremio sve što mu spustiš u reket, ali zato ova dvojica mogu pogoditi izvana i na preuzimanju ispratiti svakog beka. Kao i, recimo, već spomenuti Towns.

Neće dugo čekati

Zbog svega navednog je Deandre Ayton gotovo sigurni izbor Sunsa, ispred Luke Dončića, kojeg je njihov trener vodio do europskog zlata sa samo 18 godina, a pritom je do 19. kao ključni igrač Real Madrida osvojio baš sve što se može u Europi. Nakon toga ni Bamba neće dugo čekati...

Linker
02. svibanj 2024 11:34