ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
INTELEKTUALAC POD OBRUČEM

Predviđali su mu život u zatvoru, ali sin boksačkog prvaka postao je najveća faca NBA finala

‘Ovaj trofej dijelim sa svojom braćom i svojim partnerom u zločinu‘
Piše: Nikola PopovićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 12:19

U veljači 2009. godine tadašnji povjerenik NBA lige David Stern najavio je da će nagrada za najkorisnijeg igrača NBA finala nositi ime Billa Russella, a 15 godina nakon tog trenutka po prvi je puta trofej pod tim imenom otišao u ruke kluba kojeg je Russell učinio legendarnim. Jaylen Brown povukao je Boston Celticse do rekordne 18. titule, a uz naslov prvaka ponio je i spomenuto prestižno priznanje i to nekoliko tjedana nakon što mu je pripao i trofej Larryja Birda koji se dodjeljuje MVP-ju finala Istoka.

- Bio je to rezultat timskoga rada, a ovaj trofej dijelim sa svojom braćom i svojim partnerom u zločinu, Jaysonom Tatumom. Bio je uz mene kroz cijelo ovo putovanje - izjavio je Brown nedugo nakon što je u ruke primio trofej Billa Russella.

Nije 27-godišnjak rođen u Marietti bez ikakvog povoda istaknuo suigrača Tatuma. Naime, godinama se propitkivalo mogu li njih dvojica zajedno. Neki su čak zagovarali i Brownov odlazak iz Celticsa, ali sin nekadašnjeg boksačkog WBU prvaka Marsellesa Browna nije pokleknuo, već je osjetno napredovao u taktičkom smislu, 2023. postao i vlasnik najvećeg ugovora u povijesti NBA-a (304 milijuna dolara za pet godina) te godinu dana kasnije dobio jasan zadatak - čuvati Luku Dončića i odvesti Boston do prve titule nakon 16 godina suše.

image
ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Iako često osporavan i zapostavljen u sjeni najvećih zvijezda, Brown je na kraju uspio, a konačno su ga krenula i priznanja.

- Nisam očekivao nagradu jer nikada ništa ne osvajam - izjavio je još nakon što je izabran za MVP-ja finala Istočne konferencije, a jednom je prigodom i otvoreno prozvao one koji ga ignoriraju:

- Vidim kako druge hvale, a osjećam da imaju upola manje talenta od mene. I to na obje strane terena. Ali u ovom trenutku života to sam jednostavno prihvatio.

Jedan od onih koji je uporno vjerovao u njega i čije je povjerenje Brown u potpunosti opravdao bio je Joe Mazzulla, trener Boston Celticsa.

- On je igrač koji se ne boji suočiti sa svojim slabostima na terenu, a kada imate takav način razmišljanja, onda se možete nositi sa svakom situacijom u koju vas igra dovede - u pobjedničkoj ga je večeri nahvalio Mazzulla.

image
ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Kroz finalnu seriju Jaylen je imao prosjek od 20.8 poena, 5.4 skokova i pet asistencija. Nije loše, zar ne? Pogotovo ne za igrača kojem su nekoć predviđali da će umjesto na NBA tronu završiti u - zatvoru.

- Moja učiteljica rekla je da će me za pet godina potražiti u zatvoru okruga Cobb - tweetao je 28. travnja 2014. godine dok je još bio srednjoškolac u rodnoj Marietti (Georgia).

U međuvremenu je postao NBA prvak, kažu da tečno govori španjolski, da zna svirati više instrumenata, a navodno je i strastveni šahist. 2018. godine održao je predavanje na Harvardu, dobio je i stipendiju na MIT-ovom Media Labu, ponuđeno mu je stažiranje u NASA-i, a s 22 godine postao je potpredsjednik Udruge NBA igrača, najmlađi u povijesti...

image
JAYNE KAMIN-ONCEA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Linker
18. lipanj 2024 14:05