Bill Russell

 MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA Mandel Ngan/Afp/Profimedia
ODLAZAK ISTINSKE LEGENDE

Preminuo Bill Russell, vlasnik 11 NBA naslova i jedan od najvećih košarkaša svih vremena

Russell je bio jedan od najzaslužnijih za veliku dominaciju Boston Celticsa u najjačoj ligi svijeta.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 31. srpanj 2022. 19:35

Bill Russell, jedan od najvećih i najvažnijih košarkaša svih vremena, umro je u 89. godini života. Russell je jedan od onih kod kojih se riječ "legenda" s pravom koristi, štoviše bio je i više od toga. Rekorder je s 11 osvojenih NBA prstena, pet puta je proglašen MVP-jem, odigrao je 12 All-Star utakmica. Dvaput je bio sveučilišni prvak SAD-a, olimpijski pobjednik te je prvi tamnoputi trener u povijesti sjevernoameričkog profesionalnog sporta koji je postao (NBA) prvak.

Odličan bloker, savršen obrambeni igrač, najzaslužniji za dominaciju Boston Celticsa, spomenutih 11 naslova prvaka osvojeno u razdoblju od samo 13 godina.

Status jednog od najvažnijih košarkaša, zapravo sportaša, zaslužio je zbog svojih dosega u borbi za građanska prava. Još 1961. bojkotirao je revijalnu utakmicu zbog diskriminacije, a dvije godine kasnije predvodio je prvi integrirani košarkaški kamp u Mississippiju u danima kada su se još osjećale posljedice rasistički motiviranog ubojstva crnačkog aktiviste Medgara Evansa. Zbog toga, ali i brojnih drugih poteza, Barack Obama ga je 2011. godine odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode.

Što se tiče košarkaških dosega dovoljno je reći da je NBA još 2009. godine, za vrijeme njegovog života, odlučio nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP) preimenovati u trofej Billa Russella. U košarkašku Kuću slavnih primljen je među prvima, još 1975. godine.

Linker
19. travanj 2024 18:43