Mike D’Antoni i Steve Nash u Phoenixu su stvorili čuvene “seven second or less” Sunse
 AFP
ZAPOČINJE NOVA ERA

Revolucija u Brooklyn Netsima: Nakrcanu momčad kontrolirat će još nakrcaniji stožer

Uoči sezone u kojoj će za Brooklyn konačno zaigrati Durant, za trenera je imenovan Steve Nash
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. studeni 2020. 22:06

Nakon što je Kenny Atkinson neposredno pred prekid prošle NBA sezone napustio Brooklyn na čijoj je klupi u četiri godine napravio sjajan posao, Netsi nisu žurili s imenovanjem nasljednika za duže razdoblje, već je “balon” u Orlandu odradio pomoćnik Jacque Vaughn, da bi onda momčad krcatu talentom bez dana trenerskog iskustva preuzeo Steve Nash, najveći kanadski košarkaš svih vremena.

Tu iznenađenjima nije bio kraj jer je nakon Nashova imenovanja prilično bizaran javni istup imao Kyrie Irving, jedna od dvije (Kevin Durant) velike zvijezde Netsa...

- Neće samo Steve biti trener. To ću biti i ja, KD također. Vidjet ćete, uvest ćemo nešto potpuno novo u ovu ligu ako govorimo o odnosu između trenera i igrača.

Kako bi to zapravo trebalo funkcionirati, Irving nije objasnio, ali nakon što su Netsi objavili kompletan stožer za sljedeću sezonu, klupska vizija je očito nešto drukčija. Naime, Nashu su se u Brooklynu priključili stari prijatelji iz Phoenixa, Mike D’Antoni i Amar’e Stoudemire te u ligi izuzetno cijenjeni pomoćnik Ime Udoka, dok su u stožeru, uz Vaughna, ostali Tiago Splitter, Ryan Forehan-Kelly, Adam Harrington i Jordan Ott.

image
GM Netsa Sean Marks i novi pomoćnik Ime Udoka učili su od Gregga Popovicha
AFP

Trenerski neiskusni Nash se tako okružio gomilom iskustva na svim poljima, s tim da “u oči bode” D’Antoni, jedan od najboljih NBA trenera 21. stoljeća pod kojim je Kanađanin svojedobno u Phoenixu postao dvostruki MVP sezone. Jednom od najvećih napadačkih umova u povijesti nije bilo ispod časti prihvatiti ulogu “koordinatora za napad”, koji će s Irvingom i Durantom imati priliku stvoriti čak i ubojitiji “stroj za koševe” no što su to bili čuveni “seven seconds or less” - napadi su u pravilu trajali do sedam sekundi - Sunsi te Rocketsi s Jamesom Hardenom.

S druge strane, za obrambene sheme primarno će biti zadužen Udoka, dok Vaughn figurira kao Nashova “desna ruka”, čovjek zadužen za usmjeravanje glavnog trenera koji taj posao tek treba naučiti raditi. Zato je uostalom Jacque Vaughn jedan od najbolje plaćenih pomoćnika u cijeloj ligi.

Tako je jedna talentom nakrcana momčad - tu su još Caris LaVert, Spencer Dinwiddie, DeAndre Jordan, Taurean Princ, Jarrett Allen... - dobila još nakrcaniji stožer, koji bi Durant i Irving trebali respektirati, što je prvi preduvjet za eventualni uspjeh Netsa. Tu je ključan - naravno - Steve Nash, koji je s Durantom izgradio dobar odnos kao savjetnik u Warriorsima, a čak bi i Irving mogao biti impresioniran novim trenerom s obzirom na to da se radi o igraču koji je desetljeće i pol na njegovoj poziciji dominirao NBA ligom.

U ovoj priči o revoluciji u Brooklynu nemoguće je preskočiti Gregga Popovicha, odnosno njegov utjecaj na sve što se događa s Netsima čiji je “arhitekt” Sean Marks, generalni manager koji je sa Spursima bio prvak kao igrač 2007. i kao pomoćni trener 2014. Dakle, i Marks je - poput Vaughna i Udoke - produkt Spursa u kojima su Popovich i prvi operativac R.C. Buford ustanovili “školu” iz koje su se brojni “učenici” raspršili ligom u raznim funkcijama.

Sad, vojničku disciplinu kakva vlada u Spursima nemoguće je uspostaviti u ovom okruženju, jer Kevin Durant nije Tim Duncan, a Kyrie Irving pogotovo nije Tony Parker ili Manu Ginobili, koji su bili spremni podrediti se svemu što veliki Pop traži od njih...
U tom smislu će, recimo, Vaughnu i Udoki sigurno trebati vremena za prilagodbu na nešto ležerniji stil kakav gaji D’Antoni, a kojem će sigurno težiti i Nash.

Ovako “na papiru” ta kombinacija izgleda dobro s obzirom na to da će Brooklyn potencijalno imati “najbolje od svih svjetova”, odnosno trenera koji još uvijek više razmišlja kao igrač, pomoćnika na istoj liniji te čak dvojicu kod kojih je disciplina na prvom mjestu. Međutim, tek ćemo vidjeti kako će stvari funkcionirati u praksi, da po onoj “puno babica...” ova momčad ne bude izgledala onako kako se to navijači nadaju. A od Netsa s Durantom i Irvingom se ne očekuje ništa manje od borbe za naslov prvaka.

Linker
07. svibanj 2024 23:12