Neven Spahija i Marko Gudurić
 Joe Murphy/NBAE via Getty Images
NEVEN SPAHIJA

Samo za SN iz najspektakularnijeg balona na svijetu: ‘Ovdje je fenomenalno, doveo bih obitelj da mogu!‘

Hrvatski trener, pomoćnik u Memphisu, otkriva kako u Orlandu protiču dani u izolaciji na NBA način
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. srpanj 2020. 17:01

Neven Spahija, barem od kada se znamo, a ima tome, Bože moj, već tri desetljeća, uvijek je ostavljao dojam čovjeka istančanih socijalnih vještina. Nema ovo veze s košarkom, ovo ima više s onime kako Spahija, a socijalna inteligencija mu nikada nije bila strana, može vrlo brzo, u kroki stilu, snimiti situaciju u kojoj se nalazi, vidjeti što običan čovjek nije stanju i prema se tome znati postaviti.

E sad, kad to znate o tim socijalnim Spahijinim karakteristikama, onda vam je jasno i zašto je pomoćni trener u stožeru Memphis Grizzliesa, upravo idealna osoba da vam dočara kako to izgledaju dani u NBA Balonu u Orlandu, tamo gdje će za manje od tjedan biti podbačena prva lopta u nastavku NBA sezone.

Dakle, Neven Spahija, direktno iz NBA kampa u Orlandu, za SN...

- Evo, tu sam već tri tjedna.

Dovoljno, puno više nego za dovoljno za Nevena Spahiju da ocijeni kako sve to izgleda.

- Pa, nakon nekih porođajnih muka s prehranom, situacija je sada više nego dobra. Nalazimo se u fenomenalnom kompleksu. Vidite, ja ne bih imao ništa protiv, kad bih mogao, da ovdje mogu dovesti obitelj, svoje prijatelje, ma ne bih se micao odavde. Ništa nam ne bi falilo!

Posebno, jer se s vremenom, mjere popuštaju.

- Doista, ovdje ima puno opcija. Ali, sada možemo i u druge hotele, možemo jesti u različitim restoranima u ovom resortu, evo krenule su se igrati i pokusne utakmice, a i što se tiče hrane stvari su sada sjajne.

U čemu je bio problem u startu?

- Pa, možda je bio najveći problem u prezentaciji, jer smo obroke dobivali u zasebnim kutijicama. Sada i to više nije slučaj, otvoreni su buffeti. I ima doista svega za izabrati. Dobro, tu morate staviti ogradu, jer meni ili nekom drugom treneru nije isto što se tiče prehrane, ili je to nekom igraču.

Kako protiču testovi?

- Svaki dan se testiraš. Dođeš, prijaviš se, ispuniš papir, odvedu te do medicinske sestre, opet provjere tko si, pa krene test, kroz grlo, kroz nosnice. Navikneš se na to.

‘Dončić je spoj Dražena i Nowitzkog‘

Nema za mene tu dvojbe, Luka je Dražen Petrović i Dirk Nowitzki spojen u jednu osobu. Sasvim sigurno budući MVP lige. Nije atleta, ali ta njegova visina, moć, tajming u kojemu donosi odluke, to je nešto sjajno

I s obzirom na posljednje objave koje stižu iz NBA lige, nitko od gotovo 400 testiranih u Orlandu nije zaražen. Ti podaci morali su podignuti razinu optimizma u cijelom NBA Balonu?

- Jest, vidljiv je jako veliki optimizam, osjeća se to. To što nema pozitivnog nalaza je dobra vijest. I ako se isto dogodi, o tome se ne priča, ta osoba bude povučena u izolaciju.

Kad su stizali u Orlando, svi su morali u izolaciju.

- Dolazila je hrana do vrata sobe, tu se i testiralo, bio si izoliran, pa ukoliko su nalazi bili negativni mogao si iz sobe. I cijeli taj protokol sada se pokazuje kao neizbježan s obzirom na rezultate koje imamo. Uostalom, sada se već igra, za manje od tjedan dana počet će i službene utakmice.

Dani brzo prođu

Opet, kako tu izolaciju prihvaćaju igrači, riječ je o ljudima koji nerijetko imaju preko sto milijuna dolara na računu i sada su svjesni da će, barem oni najbolji, morati biti u izolaciji tri mjeseca.

- Pa, što se tiče te izolacije, moram primijetiti da to nije usporedivo s nekim europskim iskustvom, s nečim što bi mogli usporediti, jer ovdje u Balonu doista postoji milijun aktivnosti koje se mogu koristiti izvan onih košarkaških. Sve je moguće ovdje dostupno. Amerikanci su ludi za golfom, stalno gledam kako odlaze grupe koje igraju golf. A što se tiče te izoliranosti, i tu jedna stvar mora biti jasna. Nakon što se odigraju sve planirane utakmice osnovne sezone, otići će šest momčadi iz Orlanda, pa nakon prvog kruga doigravanja još osam. Onima koji ostaju tada će biti dozvoljeno da im se priključe obitelji ovdje, a to će biti za mjesec dana od ovog trenutka. I ima tu razlika i u pripremama. Recimo, s obzirom na iskustva koje sam imao dok sam u Europi bio trener, mogu posvjedočiti da su tri dana europskih priprema kao mjesec dana boravka ovdje. Kažem, uvjeti su fenomenalni, sve se radi da igračima budu omogućeni svi mogući sadržaji.

Kako vi osobno provodite dane?

- Meni dan prođe jako brzo. Treneri su u drugačijem rasporedu od igrača. Oni imaju samo dvije obveze, biti na treningu i na sastanku. Ostalo je slobodno, koriste kako žele to vrijeme, pa i za terapije, masaže. Meni dan počinje s buđenjem u 6.30 ujutro, onda odradim svoj trening od sat vremena, a nakon toga doručkujem. Sve dalje ovisi o satnici treninga tog dana, jer je to promjenjivo. Imamo trenerski sastanak, taj trening, nakon treninga opet sastanak, pa se onda uhvati malo slobodnog vremena, najviše to bude sat vremena, 45 minuta. No, s obzirom da uskoro kreću utakmice više neće biti vremena za dignuti glavu, imamo osam utakmica do početka doigravanja, sve je zbijeno, bit će to intenzivan period.

‘NBA je preteča za sport, iskustva iz Orlanda pomoći će i drugima‘

U NBA su uprte oči svijeta, barem onog sportskog dijela. Je li realno očekivati uopće da bi ovo što je kreirao NBA u Orlandu mogao postati standard u organiziranju sportskih natjecanja, da će to biti model koji će pokušati kopirati mnogi? Ili je to za druge nemoguće?

- Evo, ovdje se igra i nogomet, Kinezi igraju košarku i moje je mišljenje da svijet polako uči živjeti s koronom. Naučili smo u međuvremenu što je to, naučili smo kako možemo napraviti prevenciju, iako, doduše, još nismo naučili kako se izliječiti. Ono što je jasno jest da nitko na svijetu ne želi u novi lockdown. Neosporno je da je NBA preteča za puno toga u sportu, posebno za naš sport. Ali, je isto tako sigurno da će iskustva iz Oranda pomoći i drugima. Sad, nije realno očekivati da će neka druga organizacija moći izdvojiti toliko novaca za nešto slično ovom kampu, ovdje se računa da sve ovo stoji milijun i pol dolara dnevno. Ali, kad se izdvoji takav novac, onda se to i vrati na neki drugi način, jer gledam, recimo kako svaki dan stižu u kamp dostavni kamioni, šleperi Amazona, naručuje se...

Samo jednom na golfu

Posebno za Memphis, jer on je stigao u Orlando s ambicijom završiti u doigravanju?

- Mi smo u svemu ovome jako ozbiljni. Evo, mogu reći samo primjer, mi smo bili smo jednom na golfu i to na slobodnom danu, a vidio sam neke momčadi koje su već nekoliko puta bile na golfu.

U Memphisu znaju da je Ja Morant, čudesni play, po svim računicama i novi rookie godine (posebno kad je odlučeno da će se računati u taj izbor samo ono što je odigrano do pauze), nešto posebno.

- Nama je vrlo važno da on i ovaj dio sezone koji upravo kreće odigra na način na koji je igrao do sada i pokaže da tu nagradu za rookieja godine i zaslužuje.

Zion Williamson je bio kandidat uoči sezone, ali on je propustio dobar dio sezone. I opet ga nema u Orlandu, 'zbog hitne obiteljske situacije', kako su to objasnili iz New Orleans Pelicansa.

Bit će malo čudno, ali...

Kako god, Morant bi po svemu sudeći trebao naslijediti kao rookie godine još jednog nevjerojatnog klinca. Luka Dončić nije u Memphisu, on je u Dallasu, ali Spahija je njegov veliki fan.

- Nema za mene tu dvojbe, Luka je Dražen Petrović i Dirk Nowitzki spojen u jednu osobu. Sasvim sigurno budući MVP lige. On nije atleta, ali ta njegova visina, moć, tajming u kojemu donosi odluke, to je nešto sjajno. Uostalom, ne treba više od toga od jedne izjave Jimmyja Butlera, koju sam ubrao. Nakon jedne svoje sjajne utakmice ove sezone, Butler je izjavio, “Igrao sam kao Luka.” Dončić je, kažem, legitiman kandidat za MVP-ija. I strašno je pogledati što je europska košarka uspjela od onih vremena kad je Dražen Amerikancima otvarao oči, do danas kad su Dirk Nowitzki ili Tony Parker prije, a sada Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo ili Luka Dončić legitimni kandidati za MVP nagrade.

Kakva će se košarka igrati u Orlandu na završnici sezone?

- Ne očekujem da će to biti nešto različito od dosadašnjeg dijela sezone. Meni je čudno to okruženje u dvoranama, bez publike, s tim velikim panoima uz teren, sav taj high-tech koji će pratiti utakmice. Bit će malo čudno, ali evo pogledao sam neke pokusne utakmice do sada, nema tu problema. A one utakmice koje će, čim krenu i službene utakmice, odlučivati o doigravanju bit će sjajne...

Je li u Orlandu vidio nekog od naših igrača?

- Nitko od njih nije sa mnom u ovom kompleksu. Tu su s nama Dallas, Orlando, a kako smo svi smješteni u tom kompleksu koji je kružni, unutar 500 metara, uvijek se tu vidi netko od igrača s naših prostora, od Dončića, Marjanovića, u Memphisu je Gudurić, tu je i Vučević s Orlandom. Ali, kako sam već dosta dugo ovdje, nema momčadi u kojoj nema nekog od igrača s kojima sam već do sada radio.

Bio je to Neven Spahija, iz prve ruke iz trenutačno najspektakularnijeg Balona na svijetu.

O Morantu: ‘Ne dao ti Bog da udariš u njega jer on je kao od kamena, kao od čelika‘

Koliko je doista dobar taj Morant, je li Spahija ikada u karijeri imao prilike raditi s nekim takvim talentom?

- Meni je nakon četiri, pet uvodnih treninga uoči početka sezone bilo sve jasno. I o tome sam odmah pričao s ljudima s kojima dijelim svoja zapažanja o košarci. Recimo, jedan od njih je Roko Ukić, s njim godinama pričam o igračima, o svemu vezanom za košarku, jer znam koliko je on unutra, koliko sve prati. Da, nikada nisam imao priliku raditi s nekim takvim poput Moranta.

Nestvarno brz, naoko lagan, a opet čvrst, riječ je o igraču koji će obilježiti ligu i neko novo vrijeme.

- On je toliko snažan, on je sav u mišiću, iako tu nema kilograma. Ali, ne dao ti Bog da udariš u njega dok se radi neka vježba na treningu, jer on je kao od kamena, kao od čelika. A da ne govorimo tu uopće o njegovoj eksplozivnosti. Recimo, Westbrook je silna snaga, ali tu govorimo o igraču koji ima 15 kilograma više od Moranta. Ja Morant, međutim, ima snagu, ali posjeduje i talent koji se ne rađa svaki dan. To su oni posebni igrači koji mijenjaju košarku kao igru. Imam ovdje snimljeno nekoliko zadnjih treninga u Orlandu, to što je on na njima radio, to je posve nevjerojatno...

Ne vidim kako se naši klubovi mogu izvući iz gliba, osim s više love‘

I kad smo već na vezi, a Spahija sve prati, kako mu se čine muke hrvatskih klubova u sastavljanju momčadi za novu sezonu?

- Vidim da je Cibona skupila mladu momčad i nadam se da ćemo od toga svi profitirati. Mi već godinama nemamo dinamiku izbacivanja igrača, a svake sezone i proračuni naših klubova idu prema dolje. Na sve se to lijepe neusklađeni kalendari u europskoj košarci, pa niti reprezentacija nije u stanju pokazati ono što bi ona objektivno mogla. Tu je i ABA liga u kojoj naši klubovi više nisu konkurentni. Ne vidim kako se izvući iz tog gliba, osim s pojačanim financijama...

Jer, prijeti nam amaterizam, a s time će i nestati košarka. Pa i ljudi, poput Spahije.

Linker
29. rujan 2024 00:09