CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
NIJE DOBRO

Saznao se stupanj ozljede velike NBA zvijezde, u pitanju je i nastavak karijere

Kawhi Leonard nije odigrao posljednje tri utakmice svoje momčadi
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 26. travanj 2023. 19:36

Ozljede su definitivno obilježile početak NBA doigravanja. Pisali smo već kako su Joel Embiid, Giannis Antetokounmpo, Ja Morant i Tyler Herro, da spomenemo samo one najpoznatije košarkaše, propustili najmanje jednu utakmicu u ovogodišnjem play-offu, a poseban je slučaj Kawhi Leonard. On nije igrao posljednje tri utakmice serije između njegovih Clippersa i Phoenixa, a sada je objavljeno kako je ta ozljeda koljena jako ozbiljna te jednom od najboljih košarkaša lige prijeti dugačka pauza. Neki spominju čak i kraj karijere.

Američki mediji su javili kako je Leonardu dijagnosticirano puknuće meniskusa u desnom koljenu. Još uvijek nije poznato vrijeme oporavka od te ozljede, ali to ipak dosta ovisi o stupnju puknuća. U onoj najoptimističnijoj verziji Leonard bi se treninzima mogao vratiti za oko dva mjeseca. S druge strane spektra je, pak, prognoza po kojoj bi on mogao propustiti cijelu sljedeću sezonu, a dio NBA analitičara se pita bi li se on nakon toga uopće imao snage za povratak na parket.

Problem s Leonardom nije ova ozljeda već činjenica da se ona ponovila. Naime, on je u doigravanju 2021. godine također ozlijedio desno koljeno. Tada mu je dijagnosticirano puknuće križnih ligamenata, a zbog toga je propustio cijelu sljedeću sezonu. No, i nakon povratka su se nastavili problemi s tim koljenom pa je ove sezone odigrao samo 52 utakmice. Clippersi su pazili na njega, nije igrao back-to-back utakmice, ali očigledno je to koljeno dosta slabo jer se sada dogodila nova ozljeda.

Ni ozljeda 2021. godine nije bila prva teška ozljeda Leonarda u karijeri. U listopadu 2017. godine, dok je još igrao u San Antoniju, objavljeno je kako je ozlijedio desni kvadriceps. Prve vijesti su bile takve da bi mogao propustiti nekoliko tjedana, a na kraju je on te sezone odigrao samo 9 utakmica.

Oko te prve ozljede još uvijek se puno priča jer je ona bila dosta obavijena misterijem. Spursi u to vrijeme nisu objavljivali detalje o Leonardovoj ozljedi, što je nešto na što je u NBA ligi uobičajeno. Samo se produživalo vrijeme oporavka - prvo je bilo nekoliko tjedana, pa mjesec dana, nekoliko mjeseci da bi na kraju praktično propustio cijelu sezonu.

Iako Leonard nikada nije izašao javno s optužbama, činjenica je kako on nije bio sretan s tim kako su liječnici Spursa reagirali prilikom oporavka od te ozljede, a zbog toga je i napustio klub te u ljeto 2018. otišao u Toronto te Raptorsima donio povijesni naslov NBA prvaka. Godinu dana nakon toga se preselio u Clipperse koji su očekivali da će biti njegov treći klub s kojim će otići do kraja, ali to se nije dogodilo. Osim njegovih ozljeda problem je cijelo vrijeme i zdravstveno stanje Paula Georgea koji također često propušta utakmice. Uostalom, George nije igrao u ovom doigravanju.

Kawhi je igrao prve dvije utakmice serije protiv Phoenixa i bio sjajan. Prosječno je u ta dva ogleda bio na 34,5 poena, 6,5 skokova, 6 asistencija i 2 ukradene lopte uz 54,5% šuta te nevjerojatnih 60% za trice. Izgledalo je kao da bi Clippersi mogli iznenaditi Sunse, ali onda je postalo jasno da njegovo koljeno nije u dobrom stanju što je Phoenix znao iskoristiti.

Leonard je definitivno jedan od najboljih košarkaša na svijetu, ali ozljede su kumovale da od njega nismo dobili ono najbolje. Tek su mu 31 godine i može se vratiti na parkete ako bude želio. I to je ono najvažnije u ovoj priči - njegova volja. Ima li on snage i želje da se vrati na parkete? Nadamo se da hoće. Derrick Rose je pokazao da ima smisla.

Linker
02. svibanj 2024 00:00