LeBron James i Russell Westbrook

 HARRY HOW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Harry How/Getty Images/Profimedia
RASTE NAPETOST U LAKERSIMA

Slavna momčad iz L.A.-a na velikim mukama! James i Westbrook na istoj utakmici. Nisu se ni pogledali...

Već se mjesecima priča o tome kako Lakersi čine sve da razmijene Westbrooka...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2022. 09:27

LeBron James (37) Ljetnu ligu koja se igra u Las Vegasu posjećuje redovito, barem od kako je postao igrač Los Angeles Lakersa. Pojavio se i ove godine, nekoliko minuta prije početka utakmice između Lakersa i Phoenix Sunsa. Sjeo je dakako odmah pokraj terena. I onda je krenuo lagani stampedo onih koji su ga došli pozdraviti.

Jerry Stackhouse, James Jones, Gary Payton II i Baron Davis krenuli su odmah, praktički zajedno s 10-ak fotoreportera koji su Jamesa fotkali iz svih mogućih kuteva. Potom mu je prišla skupina njegovih aktualnih suigrača: Wenyen Gabriel, Thomas Bryant, Juan Toscano-Anderson i Talen Horton-Tucker, koji je kasnije uz Jamesa pogledao treću četvrtinu. James voli Hortona, a i zastupa ih isti agent.

image

LeBron James

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Jamesa su tijekom utakmice došli pozdraviti i čelnici kluba, od višeg savjetnika za košarku Kurta Rambisa preko novog glavnog trenera Darvina Hama, do potpredsjednika košarkaških operacija i generalnog direktora Roba Pelinke.

A sve je s dijagonalno suprotnog dijela parketa gledao Russell Westbrook. Ostao je sve do kraja druge četvrtine, da bi se potom izgubio. U međuvremenu nije došao pozdraviti Jamesa, a znao je da mnogi u dvorani pomno paze na taj detalj. Njih dvojica nisu se pozdravili.

Naravno, mnogi će reći kako taj detalj jasno otkriva kakvi su trenutačni odnosi između dvije velike zvijezde Lakersa. LeBron James prošlog je ljeta bio taj koji je inzistirao na dolasku Westbrooka, premda je Pelinka bio za dovođenje DeMara DeRozana - na kraju su ga uzeli Bullsi u kojima je odigrao fantastičnu sezonu - i Buddyja Hielda. Westbrook se pak u Lakersima pokazao kao potpuni promašaj, a James mu je brzo okrenuo leđa.

Već se, naime, mjesecima priča o tome kako Lakersi čine sve da razmijene Westbrooka koji ulazi u posljednju godinu 49 milijuna dolara teškog ugovora. Posljednjih tjedana glavu ulogu u tome da Westbrook napusti LA navodno ima baš LeBron James, koji umjesto njega želi dovesti Kyriea Irvinga, kojeg se Brooklyn Netsi žele riješiti nakon što je Kevin Durant izrazio želju za odlaskom. Irvingov jedini izbor su Lakersi, James žestoko preferira dovođenje Irvinga, što bi značilo i odlazak Westbrooka. Kojeg doduše Netsi ne žele, pa Lakersi na sve strane traže treću momčad koja bi prihvatila Westbrookov ugovor. Sve se glasnije priča da će to napraviti San Antonio Spursi, koji bi dobili Westbrooka i jedan pick Lakersa u sljedećim godinama, a Westbrooka bi ionako odmah potom otpustili.

Naravno da Westbrook sve to zna i stoga je njegovo "zaobilaženje" LeBrona Jamesa ustvari bilo sasvim očekivano.

Zanimljivi su bili događaji u dvorani nakon što je Westbrook otišao. Novog trenera Lakersa Darvina Hama ubrzo su okružili novinari koji je poslovično ostao "zakopčan". Ham je ipak prokomentirao činjenicu da su Lakersi već promijenili pola momčadi u odnosu na prošlu sezonu koju što prije žele zaboraviti.

"Mlađi smo, mislim da smo postali brži, mislim da smo gladniji. Gledam Juana Toscano-Andersona, Lonnieja Walkera, Troya Browna Jr., Damiana Jonesa, Thomasa Bryanta pa čak i neke naše mlade djece poput Colea Swidera, ili Scottyja Pippena Jr. Dečki su gladni i gledaju našu veliku trojku (James - Davis - Westbrook). Svi oni stvarno žele učiniti sve što je u njihovoj moći da izađu na parket i pomognu im."

Ham je dodao da Lakersi "još uvijek imaju dug put" s izgradnjom momčadi za sljedeću sezonu.

"Svaki tim uvijek traži načine da poboljša svoj popis, bilo da se radi o draftu, besplatnoj agenciji, G ligi, bilo čemu. Definitivno pokušavamo pristupiti svim tim resursima i iscrpiti sve mogućnosti kako bismo postavili najbolji mogući tim za novu sezonu."

Lakersi imaju 13 igrača, dva manje od ligaškog maksimuma. Ham je rekao da momčad ne traži posebnu poziciju, ali je pojasnio da je šut za tri poena prioritet.

image

Russell Westbrook

JAMIE SCHWABEROW Afp

"Nikad ne možete imati previše strijelaca", rekao je Ham. "Mi samo tražimo najbolje moguće košarkaše koji mogu obući dres Lakersa."

Na pitanje je li se uspio povezati s Jamesom, Davisom i Westbrookom u isto vrijeme i raditi na izgradnji boljeg odnosa s ključnim trojcem momčadi, Ham je ostao neodređen.

"Ovo je takvo doba godine", rekao je Ham. "Mislim, dobro je. AD ima novorođenče na putu. Ovi dečki imaju pretrpan raspored. Oni su zaposleni. Russ se bavi svojom modom. LeBronu se događa bezbroj stvari. Apsolutno, bili smo bliski u komunikaciji. Oni rade dobar posao jer ostaju povezani kad god ih trebam. Kad god trebam misli sve trojice, tu su sa mnom."

Koliko će Westbrook još biti s njima, utvrdit će se u nadolazećim danima, tjednima, a možda i mjesecima, ovisno o tome koliko će se razvlačiti situacije s Durantom i Irvingom u Netsima. Kako god, malo je vjerojatno da će Westbrook sezonu završiti kao igrač Lakersa.

A napetost za to vrijeme raste. "Susret" koji se u Lag Vegasu nije dogodio između Jamesa i Westbrooka posljedica je neugodne situacije u kojoj su se Lakersi našli dok pokušavaju pronaći način da se Westbrookova budućnost riješi. I tako će ostati sve dok je u svlačionici Lakersa...

Linker
27. travanj 2024 04:05