Od sada su suigrači - Giannis Antetounmpo i Damian Lillard

 STREETER LECKA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
VELIKE PROMJENE

Šokantan trade je potresao NBA: Zvijezde promijenile klubove, jedini gubitnik je klub koji nije sudjelovao

Potpuno neočekivano je Damian Lillard iz Portlanda otišao u Milwaukee
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 27. rujan 2023. 22:43

Tako to obično bude u NBA ligi. Zatišje ne može trajati predugo, a kada se prekine to se dogodi na potpuno neočekivani način. Jedna od najvećih priča ovog ljeta, ona o tome gdje će Damian Lillard nastaviti karijeru, dobila je nevjerojatan obrat - umjesto u Miami ili Toronto, o kojima se najviše pričalo, 33-godišnji playmaker će karijeru nastaviti u Milwaukeeju.

Bucksi su Giannisu Antetokounmpu tako doveli igrača koji je u karijeri odigrao 769 utakmica regularne sezone s prosjekom od 25,2 poena, 6,7 asistencija i 4,2 skoka. ‘Greek freak‘ je uz sebe tako dobio pravu napadačku zvijer, ali je puno izgubio na drugom kraju parketa. U drugom pravcu je, između ostalih, otišao Jrue Holiday, čovjek koji je prošle godine bio izabran u najbolju defenzivnu petorku lige. To mu je bio treći izbor u prvu, a ima još dva u drugoj obrambenoj petorci.

Bucksi tako ulaze u sezonu s velikim promjenama. S klupe je otišao Mike Budenholzer, a došao ‘najpoželjniji pomoćnik lige‘ Adrian Griffin. On je gradio karijeru kao asistent u Milwaukeeju, Chicagu, Orlandu, Oklahomi i Torontu, a ovo mu je prvi samostalni posao. U njega će krenuti s mijenjanjem paradigme - i dalje Milwaukee ima odličnu obranu s Giannisom, Brookom Lopezom i (zdravim) Khrisom Middletonom, ali bez Holidayja će obrana na bekovskim pozicijama ipak pasti. S druge strane će dobiti veliko napadačko pojačanje jer će Lillard rasteretiti Giannisa, a protivničke obrane će se često nalaziti u situaciji da biraju otrov - ili će braniti Giannisovo napadanje obruča ili Lillardov vanjski šut i kreaciju.

image

Tko će sada čuvati Jimmyja Butlera u redovima Bucksa?

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Kada je Lillard zatražio trade u Portlandu su rekli kako nemaju ništa protiv, ali su isto tako naglasili kako on nema ‘no-trade‘ klauzulu te će tražiti najbolju opciju za sebe. I od svega o čemu se pričalo, dobili su je. Došao im je Holiday kao veteranska podrška Scootu Hendersonu, Anferneeju Simonsu i Shaedonu Sharpeu, ali pitanje je koliko će se on dugo zadržati u Portlandu jer su minute ipak potrebnije mlađim bekovima.

Blazersi su u tradeu zamijenili i centre i u tome su dobro prošli - Jusuf Nurkić je otišao u Phoenix, a u suprotnom pravcu je otišao Deandre Ayton. Koliko god bosanskohercegovački reprezentativac bio dobar i koristan igrač, toliko je reprezentativac Bahama ipak bolji. Istina je kako Ayton nikada nije opravdao prvi izbor na draftu 2018. i to ispred Luke Dončića, ali on ima tek 25 godina i u pet sezona je na double-double prosjeku od 16,7 poena i 10,4 skokova. Blazersi su dobili i pick prve runde Bucksa 2029., kao i pravo da zamjene pickove s Milwaukeejem. Portland sada ima mladu i potentnu momčad s kojom odmah mogu u ozbiljnu borbu na divljem Zapadu.

Što se tiče Phoenixa, čim su Bradleyja Beala priključili Devinu Bookeru i Kevinu Durantu postalo je jasno kako će se u nekom trenutku morati riješiti Aytona. Njegov ugovor je jednostavno prevelik za nova pravila oko salary capa, a i ovako će Sunsi morati plaćati uvjerljivo najveći porez na luksuz u ligi. Ako su se već odlučili mijenjati Aytona sada dobili su adekvatnu zamjenu u vidu Nurkića. Iako on svake godine ima problema s ozljedama i dalje je koristan igrač. U četiri sezone je bio na double-double prosjeku, a lani je za 26,8 minuta imao 13,3 poena, 9,1 skok i 2,9 asistenciju. Njegov ugovor traje isto kao i Aytonov, do ljeta 2026., ali je dvostruko manji.

image

Jusuf Nurkić je dobio priliku igrati s Durantom, Bookerom i Bealom

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Sunsi su ovog ljeta ‘skupljali tijela‘ na rosteru oko svojeg velikog trojca, a i u ovom tradeu su se obogatili po tom pitanju. Allen je lani bio na prosjeku od 10,4 poena, 3,3 skoka i 2,3 asistencije, a Little je imao korisne minute u Portlandu.

U ovom bombastičan trade koji se dogodio u osvit sezone na neki su način pobijedile sve tri momčadi. Lako je osporiti potez Bucksa koji su se odrekli igrača kojeg u svojim redovima valjda želi svih ostalih 29 momčadi u ligi, ali ako su u vodstvu kluba već odlučili promijeniti paradigmu i žrtvovati obranu zbog napada, onda je Lillard najbolja moguća zamjena za Holidayja. Milwaukee je s Gianissom osvojio jedan naslov iako su u zadnjih nekoliko sezona ulazili kao jedan od najvećih favorita. U klubu znaju kako će morati promijeniti dosta toga kada se umirovi iznimno korisni Lopez pa su očigledno odlučili s Lillardom pomoći Giannisu da dođe do još jednog naslova prije tog trenutka. Boston im je bacio rukavicu u lice dovođenjem Kristapsa Porzingisa, ovo je njihov odgovor.

Analizirati zašto su Blazersi dobro prošli gotovo da nema ni smisla jer su dobili Holidaya i Aytona, od kojeg ovog prvog mogu mijenjati gdje god žele. Doduše, možda bi ga mogli ostaviti pa u tradeu negdje poslati Simonsa. Phoenix je dugoročno uštedio nešto novca, ali su se u klubu očigledno željeli riješiti pritiska kojeg im je donosila činjenica da Ayton nikada nije opravdao izbor prije Luke Dončića.

image

Deandre Ayton odlazi iz kluba koji ga je uzeo prvim pickom

CHRISTIAN PETERSEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Na kraju treba spomenuti i Miami. Lillard se želio priključiti Jimmyju Butleru i Bamu Adebayu, ali Pat Riley nije uspio složiti nikakav bolji paket od Tylera Herroa i nekoliko pickova prve runde. Na Floridi su se nadali kako će ipak uspjeti slomiti Portland, možda uz pomoć nekog trećeg kluba koji bi sudjelovao u tradeu. Na kraju se treći klub pojavio, a Milwaukee je zamijenio Miami koji je tako ispao jedini pravi gubitnik u ovom tradeu.

Linker
24. travanj 2024 22:52