CHRISTIAN PETERSEN Afp
‘ČEKA GA VELIKA ŽRTVA‘

Šokantna prognoza: Hrvatske NBA zvijezde neće biti godinu dana!? ‘Ovo mu je najteži udarac u karijeri‘

O teškoj ozljedi 27-godišnjeg hrvatskog reprezentativca, jednoj od najtežih uopće u košarci
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. srpanj 2021. 15:35

Samo je dvije minute Dario Šarić izdržao u NBA finalu, pa je nakon duela s Brookom Lopezu, shvatio da se nešto dogodilo s koljenom i da ne može nastaviti utakmicu.


Nakon te prve utakmice finala Sunsa i Bucksa, Dario Šarić je pohodio magnestku rezonancu u Phoenixu, a ona je pokazala kako je riječ o rupturi prednjih križnih ligamenta na desnom koljenu, a to je jedna od najtežih ozljeda u košarci.
Uz puknuće ahilove tetive, vjerojatno i najteža.


Dobra vijest je u svemu tome kako je Dario i jutro nakon te ozljede mogao stati na nogu, ali u svakom slučaju morat će na operaciju, a nakon toga i na višemjesečnu rehabilitaciju. Ova sezona je zaključena, sljedeću sigurno neće početi, a ukoliko bi se Šarić vratio na parket do konca iduće sezone, smtarat će se to brzim oporavkom.

image
CHRISTIAN PETERSEN Afp


- Otišli su Dariju prednji križni, bili smo u kratkom kontaktu - kaže liječnik reprezentacije dr. Miran Martinac.
- Slijedi mu višemjesečni oporavak, riječ je tu sedam, osam, do deset mjeseci. Nadamo se svi skupa kako će to Dario pobijediti i vratiti se ove ozljede još jači.


Ozljeda prednjih križnih ligamenata je češća u nekim drugim sportovima, poput skijanja ili nogometa, ali tu su, zbog specifičnosti sportova, rehabilitacije nešto kraće, pa mogu biti i zaključene za šest mjeseci. Kod košarkaša je stvar kud i kamo kompliciranija, zbog velikih opterećenja u funkciji koljenskog zgloba prilikom skokova. Uostalom, postoji i nepisano pravilo po kojemu su se bekovi u košarci koji su doživjeli ovakav tip ozljede, poput Rickyja Rubija, Rajona Ronda ili Zacha Lavinea vraćali puno brže na parkt od visokih igrača, poput Al Jeffersona, Danila Gallinarija ili Kristapsa Porzingisa.


Što se tiče naših košarkaša koji su lomili prednje križne ligamente, uprabo je na rehabilitaciji jedan s tim problemom, riječ je o Draganu Benderu. Istu je ozljedu imao i Benderov brat Dragan, a još ranije se s potrganim prednjim križnim ligamentima mučio Krešo Lončar...

image
CHRIS CODUTO Afp


- Košarkašima koji zadobiju takvu ozljedu treba duže vremena za oporavak zbog konstitucije koju posjeduju, kao i zbog samih zahtjeva u sportu, a tu koljeno najviše trpi. Ispod osam ili deset mjeseci ne smije se računati oko termina povratka na parket. Iako su ozljede meniska blaži, čak i nakon atroskopskih zahvata treba vremena za povratak, a kamoli kad je riječ o prednjim križnim ligamentima. Taj proces oporavka dugo traje, zato jer je moguć recidiv ukoliko se krene prerano s potpunim opterećenjima. Može doći do ponovne rupture i čak su istraživanja pokazala kako su takvi recidivi češći kod mladih sportaša, nego kod starijih ljudi koji idu na ovu operaciju ili starijih sportaša - objašnjava dr. Martinac.


Operaciju na koju će Dario obavit će se po svemu sudeći u SAD-u.
- Mi u Hrvatskoj imamo sjajnih liječnika s vrhunskim iskustvima, ali s obzirom da će taj period oporavka kod Darija nadzirati njegova franšiza, Phoenix Sunsi, za očekivati je i da se Dario operira u SAD-u - zaključio je dr. Miran Martinac, liječnik reprezentacije.


I Nevena Spahiju, trofejnog hrvatskog trenera i sugrađanina Darija Šarića zatekla je vijest o teškoj ozljedi 27-godišnjeg hrvatskog reprezentativca koji je u finalu NBA lige stigao odigrati tek dvije minute prije nego li pokidao prednje križne ligamente desnog koljena...
- Darija pratim od početka njegove karijere, još dok je igrao za ŠK Dražen Petrović. Ovo što mu se dogodilo je najveći problem dosadašnjeg dijela njegove karijere. Riječ je o vrlo teškoj ozljedi, ne znam koji je stupanj ozljede, ali znam da se takve ozljede saniraju u najboljoj varijanti u osam mjeseci, a nekada se radi i o deset mjeseci, pa i godinu dana oporavka. Vrijeme će pokazati koliko je ta ozljeda neugodna i zahtijevati će velike angažman u rehabilitaciji, psihičku stabilnost...


Spahija je kroz karijeru imao slučajeva takvog tipa ozljeda, zna i koliko je težak povratak.
- To je velika žrtva. Sjećam se, dok sam bio trener Baskonije kako je prednje križne ligamente koljena uoči sezone pokidao James Singleton. Vratio se uoči doigravanja na parket, znači nakon deset mjeseci, a prije toga je sate i sate provodio u vježbanju, rehabilitaciji. Također, bilo kakav prerani povratak znači da riskiraš jako puno. Sve se svodi u tome da se maksimalno moraš podrediti rehabilitaciji.


Slijedi operacija, pa mjeseci operacije. Dario Šarić uvijek je bio pobjednik, pa će, nemamo sumnje, takav pobijediti i najtežu ozljedu svoje karijere. Kad bi se vratio na parket do konca iduće sezone bola bi do velika, stvarno velika pobjeda. I uopće ne sumnjamo da će Dario Šarić sve napraviti da ga ponovno vidimo na terenu...

Linker
20. travanj 2024 01:15