Curry je napokon osvojio naslov MVP-a finala

 ELSA Afp
NAPOKON JE DOČEKAO

‘Steph me podsjeća na Tima Duncana!‘ Triput se sklonio u stranu, a sad sa suzama slavi najveći trenutak karijere

Stephen Curry je nevjerojatnom igrom u finalu NBA lige okrunio odličnu sezonu.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. lipanj 2022. 08:36

Nije mogao zadržati suze. U zadnjim minutama utakmice, kada je svima u dvorani TD Garden bilo sasvim jasno da će Golden State osvojio novi naslov NBA prvaka Stephen Curry je imao osmijeh od uha do uha, ali su se pojavile i suze. One radosnice. Bio je to onaj trenutak kada čovjek ne zna bi li se smijao ili plakao od sreće, od zadovoljstva postignutim.

A Curry je postigao čudo. Po četvrti put je osvojio naslov NBA prvaka, ali prvi put je postao MVP finala. Dva puta se 'sklonio' pred Kevinom Durantom, jednom je MVP bio Andre Iguodala, a sada je došao red na njega. Nakon sjajne serije u kojoj je imao prosjek od 31,2 poena po utakmici uz 48% šuta i 41,8% za tricu uz 6 skokova, 5 asistencija i 2 osvojene lopte po utakmici, Curry je dočekao kraj kojeg je malo tko očekivao, posebno nakon sezone 2019./20. u kojoj su Warriorsi bili bez svoje dvije najveće zvijezde - Klay Thompson je propustio cijelu tu sezonu, kao i sljedeću te pola ove zbog ozljede, a Curry je također imao tešku ozljedu te godine odigrao samo 5 utakmica. No, duh šampiona, pomognut s fantastičnim slaganjem momčadi od strane uprave kluba, je nešto što se ne može zaboraviti pa su Warriorsi ove godine iskoristili sve ponuđeno, igrali odlično i zasluženo došli do naslova najbolje momčadi svijeta.

image

U suzama je dočekao kraj utakmice

ADAM GLANZMAN Afp

"Pronašli smo način da završimo ovu seriju. Sve je ovo dio šampionskog pedigrea, našeg iskustva. Ovo smo gradili 10-11 godina i definitivno puno znači kada dođeš na ovaj nivo", istaknuo je Curry nakon utakmice i serije u kojoj je pokazao što znači biti najbolji kad je najpotrebnije.

On je svoje brojke dosta poboljšao u finalu u odnosu na regularnu sezonu koju je također igrao dobro. Počeo ju je na MVP razini, ali je kasnije malo pao te ju završio s prosjekom od 25,5 poena, 6,3 asistencija, 5,2 skoka i 1,3 ukradenu loptu. Kraj sezone je dočekao s manjom ozljedom, playoff počeo na klupi i malo slabijim igrama, ali se dizao kako se sve približavalo. I na kraju bilo najbolje kad je najpotrebnije.

Curry je tijekom cijele serije protiv Bostona nemilosrdno secirao protivničku obranu koja nije našla rješenje za konstantne blokove koje su mu postavljali suigrači, a nakon kojih je on ostajao s visokim čuvarom na sebi. To je značilo da igra protiv sporijih igrača koji nisu u stanju pratiti njegov dribling ili ulaz pod koš, a to je uglavnom rezultiralo onim poznatim 'splash' zvukom kada lopta prolazi kroz mrežicu.

image

Ništa bez suigrača - Curry i Warriorsi su ponovo na vrhu NBA lige

ADAM GLANZMAN Afp

"Steph me podsjeća na Tima Duncana. Naravno da riječ o jako različitim tipovima igrača, ali s ljudske strane i sa strane njihovog talenta oni se mogu usporediti. Ljudskost i samopouzdanje su sjajna kombinacija koja djeluje na sve oko njega i na njihovu želju za pobjedom. Oduševljen sam sa svim igračima, ali bez Stepha se ovo ne bi dogodilo", jasno je istaknuo Steve Kerr nakon utakmice.

image
ELSA Afp

I to je istina. Golden State je stvarno odlično posložen, uprava je odradila sjajan posao posljednjih godina, Kerr je jedan od najboljih trenera na svijetu, a momčad je puna sjajnih igrača, ali jedan je Curry. Najbolji šuter svih vremena, ali i jedan od najboljih igrača koji su igrali ovaj predivan sport. MVP finala. Napokon.

Linker
26. travanj 2024 17:16